A FŐSZEZONBAN KÜLÖNÖSEN VERSENYKÉPES UTAZÁSI LEHETŐSÉGET KÍNÁLNAK A VÁRMEGYE- ÉS ORSZÁGBÉRLETEK

Noha a vármegye- és országbérlet elsősorban a vármegyéken belül vagy a legalább két megyén át rendszeresen ingázók számára kínál új és versenyképes alternatívát, a főváros és a Balaton között a több, sűrű megállási rendű, jellemzően 1-2 óránként közlekedő InterRégió vonatokon kivétel nélkül érvényesek az országbérletek.

Az új díjterméket eddig (június 13-ig) már közel 700 ezren vették meg, május hónapban mintegy 429 ezret, míg júniusban eddig közel 270 ezret vásároltak az utasok.
InterCity és expresszvonatokon utazva csak felármentes szakaszokon belül érvényes mind a vármegye-, mind az országbérlet, a felármentes szakasz jellemzően az első (Budapest felőli) tóparti állomás vagy megállóhely és az adott vonat végállomása közötti szakasz.
A Kék Hullám InterCity Balatonalmádi és Tapolca, a Jégmadár expressz pedig Balatonaliga és Fonyód között vehető igénybe ország- és az ottani vármegyebérlettel.

Országbérlettel a feláras, helyjegykötelesek balatoni vonatok mindegyike igénybe vehető július 1-jétől, ehhez csupán egy, az utazás megkezdése előtt megváltott helyjegyre lesz szükség a bérlet mellett.

  • Július 1-jétől újabb változások lépnek életbe, melyekre a Balatonhoz utazóknak is érdemes odafigyelni. Ekkortól megszűnnek az IC-pótjegyek, a vasúti távolsági közlekedésben a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek, amelyek megváltásával július 1-jétől az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz.
  • Fontos alapszabály, hogy a vármegyebérlet továbbra sem lesz érvényes a helyjegyköteles vonatokon, illetve szakaszokon, az első és prémium (1+) osztályon pedig a két új díjtermék egyike sem lesz felhasználható az utazáshoz.

A július első napjától érvényes módosítások összességében azt eredményezik, hogy az új vármegye- és országbérletek a korábbiaknál is több utasnak kínálnak olcsó és egyszerű megoldást a mindennapi ingázáshoz.
(A július 1-jétől hatályba lépő változásokról bővebb információ: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/julius-elsejetol-mar-orszagberlettel-utazhatunk-intercityken)