FONTOS ÚTRAVALÓT ADOTT A RÉSZTVEVŐKNEK A VÁCI EGYHÁZMEGYE KÓRHÁZLELKÉSZI SZOLGÁLATÁNAK SZAKMAI NAPJA

A napokban lelkigondozói szakmai napot tartott a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata, az eseményre szerte az országból érkeztek érdeklődök.

Az egyik résztvevő, Polónyiné Maretta Judit így számol be az alkalomról:
A szolgálat klinikai lelkigondozói a nap indításaként személyesen találkoztak Marton Zsolt váci megyéspüspökkel, aki köszönetét, és háláját fejezte ki a lelkigondozóknak.

A püspök kiemelte, hogy milyen sokat jelent neki az, hogy a Váci Egyházmegye kórházlelkészi és lelkigondozói tevékenységét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyik úgynevezett „ad limina” látogatása, azaz a főpásztorok vatikáni testületi beszámolója alkalmából XVI. Benedek pápa is elismerő szavakkal illette dr. Beer Miklós nyugalmazott váci püspöknek.

A találkozót követően ünnepi szentmisét mutatott be Marton Zsolt a Váci Irgalmasrendi Kórház kápolnájában. A szentmise koncelebránsai Torma Joel atya, A Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának vezetője, valamint Kiss Dávid atya voltak, ő a salgótarjáni kórházban rendszeresen segíti a szentségi ellátást. A szentmisén együtt ünnepelt velük Koncz Asztrik irgalmasrendi szerzetes is. Néhányan a kórház betegei közül is jelen voltak a szentmisén.
Püspök atya tanításában mindenkit emlékeztetett arra, hogy Jézus a gyógyításai során az egész embert gyógyította; a testet és a lelket is. A lelkigondozók is – az orvosokhoz, ápolókhoz hasonlóan – az egész ember gyógyításába kapcsolódnak be. Szentbeszédében az ima fontosságára is felhívta a figyelmet, és hogy a betegségben ott van a betegek szentsége által nyújtott kegyelem, amelyen keresztül Isten gyógyítani akar. A papokról is beszélt, akiknek nagyon hálás, hiszen ők szolgáltatják ki ezt a szentséget, amellyel Isten gyógyító szeretetét közvetítik a betegek felé.
A szentmise keretében a szolgálat kérésének megfelelően a főpásztor a szervezet védőszentjévé avatta Kalkuttai Szent Terézt, és megáldotta a Szentgotthárdon élő Malika remete nővér által készített, Szent Teréz Anyát ábrázoló ikont.

A szentmise után a püspöki palotában folytatódott a program. Torma Joel atya bemutatta a szolgálatot, beszélt a múltról, jelenről, és a jövőről is. Elismerő szavai, elkötelezettsége erőt adtak mindenki számára. Felhívta a figyelmet arra, hogy Teréz anya nyomában kell járni, amikor felekezeti, bőrszín és egyéb megkülönböztetés nélkül fordulunk az idős, beteg embertársaink felé, így közvetítve Isten szeretetét.

 

 

 

 

A jelenlévők betekintést kaphattak az elmúlt közel hét hónap statisztikai adataira is, miszerint ez idő alatt 10253 lelkigondozói beszélgetés zajlott le a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának intézményeiben. A szentségi ellátások során 4967 szentáldozás történt, és 975 beteg részesült a betegek szentségében. Hála és köszönet minden atyának, aki bekapcsolódik a betegek szentségi ellátásába!

Joel atya előadásához bátran kapcsolható Teréz anya gondolata, amely a Szolgálat 2023-as pasztorális tervében is szerepel: „Amit teszünk csak egy csepp a tengerben. A nélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.”
Az ebédszünetben alkalom nyílt személyes találkozásokra, beszélgetésekre a más egyházmegyékből érkezettekkel is.

A délután Jakobszen-Tátrai Zsófia egyházmegyei humán erőforrás vezető előadásával folytatódott, aki bemutatta, hogy mennyi lehetőséget kínál a Váci Egyházmegye a hívők, és a
munkatársak segítésére is.

Majd Iszlai Zoltán pár-és családterapeuta, a „Család-rendszer terápiás műhely” képzőjének előadása következett a krízisintervencióról, az előadó közérthető módon beszélt a témáról, helyzetgyakorlataival egyfajta eszközt adott a hallgatóságnak a munkájuk során előforduló nehezebb helyzetek kezeléséhez.

Forrás és fotók: vaciegyhazmegye.hu