A TISZTELETBELI VÁCI POLGÁRNAK IS TEKINTHETŐ ÓKOVÁCS SZILVESZTER ÚJRA BIZALMAT KAPOTT AZ OPERAHÁZ VEZETÉSÉRE

A Váchoz és a Dunakanyarhoz különösen sok szállal kötődő Ókovács Szilveszter vezetheti a következő öt éves ciklusban is a Magyar Állami Operaházat.

Bizonyos hírportálok, információhatalmi körök korábban három másik jelöltet emlegettek esélyesként, ennek ellenére Csák János kulturális miniszter a bíráló bizottság mérlegelése alapján mégis az eddigi direktornak szavazott bizalmat.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium eredményhirdető sajtótájékoztatóján a többi között elhangzott:
„Az Operaházban kétezer fölött van az eladott bérletek száma, ehhez képest jóval nagyobbnak tűnik az érdeklődés, amely az igazgatóválasztást övezi. Majdnem olyan, mintha új szövetségi kapitányt választanánk…” – vezette fel bejelentését a tárcavezető.
„Kitűnő jelöltektől kitűnő pályázatok érkeztek be. Bevallom, ez volt a szándékom is. A pályázatoknál csak a bíráló bizottság volt kitűnőbb, munkájukat ezúton is köszönöm. Óriási verseny alakult ki, és amikor egy ilyen verseny elé nézünk, fontos meghatározni a szempontokat. Az első és legfontosabb, hogy az Opera a magyar művészeti világ királynője, ebben a műfajban összeér a magyar és a nemzetközi hagyomány” – folytatta a miniszter.
Csák János kifejtette: az a cél, hogy az Operaház körül egy nagyobb ökoszisztéma jöjjön létre, ahol a tánc-, a zene-, a balett- és az énekművészet összeér.

Ókovács Szilveszter 1969-ben született Veszprémben. Operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, 2010–2011 között a Duna TV vezérigazgatója,
2011-től a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa, majd 2013-tól főigazgatója. Hangfaja lírai bariton. Hangszerei: trombita, harsona, basszusgitár, zongora, parasztfurulya.
Nagycsaládos édesapa, gyermekei: Benedek, Zsombor, Juliska, Boróka.

 

Ókovács Szilveszter a váci kistérséget illetően többek között főszerepet vállalt abban, hogy már három operagálára is várhatták a közönséget Sződligeten.