ROMOS ÁLLAPOTBAN A ZÖLD HÁZ, AMIRE TÖBB MILLIÓ FORINTOT KÖLTÖTT MÁR AZ ÖNKORMÁNYZAT

A városházi média a korábbi hetekben nagyban fényezte a városvezetést azért, hogy megújult a Március 10-e tér 10. szám alatti épület főtéri homlokzata, ugyanakkor bővebb hivatalos információ nemigen jelent meg a beruházásról, a várható folytatásról. Szerdán végre néhány sajtós (stáb) is bejuthatott az épületbe, ahol Inotay Gergely alpolgármester volt a kalauz. Ehhez persze az is kellett, hogy mások mellett Pető Csilla képviselő sem hagyta szó nélkül a sikerpropagandán túli nagy hallgatást, egyre csak szorgalmazta a bejárás lehetőségét.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

A főtér emblematikus épületében 2015 óta senki sem él, ugyanis akkoriban komolyan megsüllyedt az épület, ami életveszélyessé tette a házat, így első lépésben alá kellett dúcolni egy helyen, illetve más statikai munkákat is el kellett végezni.

Aztán az önkormányzat pályázati forrásból legújabban elvégeztethetett az épületen egy szépítő ráncfelvarrást, noha a városvezetői kommunikáció szerint a kormány, az állam részéről biztosított forrásokból szinte semmilyen fejlesztésre, rekonstrukcióra nincs keret.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Mint szerdán kiderült: ezzel szemben, csak az úgynevezett Zöldháznál maradva már a belső udvari külső homlokzat felújítására is van pályázati támogatás, sőt az önkormányzati büdzsében jelentősebb összeget el lehetett különíteni az épület belső felújítására.

Ahogy a tizedikről kilökött viccbéli fazon a kilencediknél, a nyolcadiknál, de még a második emeletnél zuhanva is azt mondja, hogy eddig minden rendben, úgy mi is azt mondhatjuk, hogy a Zöldháznál eddig minden klappol, csakhogy a ki tudja mikor beteljesülő teljes körű felújítás után jön a fő kérdés: a hasznosítás ügye.

Nos, erre vonatkozóan a városvezetés ismét bemondta a lózungot, hogy közösségi- és rendezvénytérré szeretnék alakítani az épületet.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Ezzel kapcsolatban joggal felvetődhet a kérdés, hány ilyen funkciójú épületre, intézményre van szüksége egy kevesebb mint 40 ezer lakosú városnak, hiszen itt van nekünk a tényleg alaposan kihasznált-lestrapált művelődési központ, a tartalmilag szinte kiüresített Váci Dunakanyar Színház, no meg a Pannónia ház is.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

És akkor arról még nem is szóltunk, hogy a Káptalan utcai galéria-épületről is azt kommunikálja Matkovich Ilona és csapata, hogy az is nagyon kell nekik, mert közösségi- és rendezvényteret kívánnak benne kialakítani.

Ribáry Zoltán