SE INOTAY, SE MÁRKI-ZAY NEM SZÁMOL EL A KAMPÁNYPÉNZEIVEL – ODA AZ ÁTLÁTHATÓSÁG!

Márki-Zay Péter Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltje 50 milliót költött Facebook-hirdetésére, amelyet aztán nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. Mindez a Facebook hirdetéstárából derült ki, noha a politikusnak a vagyonnyilatkozata alapján nincs is ennyi pénze – hívta fel erre a figyelmet még a hét elején a Mandiner. Gyurcsány váci jelöltje, Inotay Gergely is igen hamar elsajátította a Nagy Mestertől a módszereit. Kampányuk egyébként sok párhuzamosságot mutat, többek között abban is, hogy 120 nap elteltével a helyi jelölt sem hajlandó elszámolni sem a költségekkel, sem a homályos támogatásaival, miközben már remekül ért a jobboldaliak megfenyegetéséhez, akik ezt számon kérik rajta. Inotay váci alpolgármesterként szemmel láthatóan szívesebben turkál kompetenciájába nem tartozó, vidéki civil szervezetek zsebében, mint hogy a kampányköltségeiről számot adjon.

Ahogy azt az Origo is megírta, a baloldali miniszterelnök-jelölt Facebook-hirdetései bár Márki-Zay nevén futnak, a szabályok szerint azonban lehet, hogy nem ő a hirdető, viszont akkor nem tudni, hogy kicsoda. A hirdetési felületéből az derül ki, hogy az oldal egyik kezelője Németországban tartózkodik, egy másik az Egyesült Királyságban, a többiek Magyarországon.

Vácon Inotayék városházi propaganda-médiája évente 40 millió közpénzt emészt fel, miközben a  kampányába már szinte mindegyik önkormányzati fenntartású sajtó szemérmetlen nyíltsággal beszállt. A többi támogatójáról a nyíltságot és az apámuram világ felszámolását ígérő jelölt eddig nem volt hajlandó nyilatkozni.

Így tehát egyelőre sem az országos jelöltről, sem a váci klónjáról nem lehet tudni, hogy mégis milyen forrásból hirdethetnek? De miért is érdekes ez?

Idézzük magát Márki-Zayt, aki minden gátlás nélkül ezt nyilatkozta Bige Lászlóról, egyik napvilágra kerülő támogatójáról, aki őt luxusétteremben etette, és félmillió forintos borral kényeztette, aminek a számláját nyilvánvalóan a kartellezéssel lebukott üzletember fizette: „Ahogy Gyurcsány Ferenc mondta, az ördöggel is össze kell fogni. Én is így látom ezt. Bige Lászlótól is elfogadunk pénzt, meg még nagyon sok mindenkitől. Tehát valóban az ördöggel is össze fogunk fogni…”

Az üzleti körök viszont nem szoktak csak úgy milliókat adni politikai kampányokra, cserébe komoly elvárásokat támasztanak – erről beszélt a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádióban. Rotyis Bálint úgy fogalmazott: Márki-Zay Péter mindent megígér, csak hogy hatalomra kerüljön.

Vác közvéleménye tehát a közélet tisztasága miatt várja el Inotaytól, hogy mondja ki, neki „ki az ördöge” vagy gazdag kampánymecénása, aki majdan a számlát be fogja nyújtani?

***

INOTAY GERGELY 120 NAPJA NEM SZÁMOL EL A KAMPÁNYKÖLTSÉGEIVEL