Itt az új elektromos teherszállító – A Thor Trucks szeretné felvenni a versenyt a Tesla-val

Még augusztusban a Cummins leleplezte az AEOS-t, az első elektromos kamionját. Néhány hónappal később jött a Mercedes a saját kamionjával, a E-Fuso Vision One-nal. Novemberben ezt követte a továbbra is veszteséges Tesla, amely szintén leleplezte a saját elektromos teherszállítóját, amely a Tesla Semi nevet kapta. Most itt van egy újabb cég, a Thor Trucks, amely szeretne beszállni a buliba..

Futurisztikus látványt nyújt az ET-One

A Thor Trucks vállalatot tavaly alapította egy Dakota Semler nevű fiatal, kaliforniai vállalkozó. A cég első elektromos kamionja az ET-One nevet viseli. Amikor a jármű megjelenik a kereskedelmi forgalomban, az ET-One 480 kilométeres hatótávolságot ígér, miközben a traktor egy 36 tonnás rakományt húz, és 112 km/h-s végsebességre lesz képes. Hogy mennyi lesz az alapár? Nos, az 150 000 dollár.

Az adatok összehasonlítása érdekében, a Cummins szerint az AEOS 160 km-es alap hatótávolságra képes, mely egészen 480 kilométerig megnövelhető extra akkumulátorok segítségével. Az árról nem esett szó, ám azt tudjuk, hogy a maximum terhelhetőség körülbelül 20 tonna. A Mercedes kamionja, az E-Fuso Vision One eközben 321 km-es hatótávolságról szól és 10 tonnát képes vontatni. Az árról a Mercedes sem számolt be. Végül, de nem utolsósorban a Tesla 800 kilométert képes menni egy töltéssel, és 36 tonna vontatására képes. A Tesla kamion fogyasztói ára 150 000 és 180 000 dollár közé tehető.

Feltéve, hogy a Thor valóban meg tudja építeni és eladásra tudja bocsátani az ET-One-t azokkal a kiegészítőkkel, és azon az áron, amim megígérték, akkor az új teherszállító méltó vetélytársa lehet a már piacon lévő gyártók termékének. Ám, ahogy azt a Tesla Model 3-nal is lehetett látni, az autók és kamionok tömeggyártása nem könnyű feladat. Ami szintén nehézéséget okozhat, hogy a Daimler és Cummins sokkal ismertebbek, a Tesla pedig sokkal több pénzzel rendelkezik, mint a Thor.

De hé! Az ET-One legalább babán néz ki…