A TARIFARENDSZERT ILLETŐEN MÁRCIUS 1-TŐL ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS KEZDŐDIK A HELYKÖZI TÖMEGKÖZLEKEDÉSBEN

Tájékoztató oldalt indított a MÁV a március 1-jén pénteken életbe lépő, pontosabban ekkortól egyeduralkodóvá váló vármegye- és országbérletekkel kapcsolatban.

Mint korábban is beszámoltunk már róla: a korábban létező sokféle bérlettípusból mindössze kettő marad, a vármegye- és az országbérlet, a kilométer alapú bérletek megszűnnek. (Az ún. viszonylati menetjegyek és az okosjegyek természetesen megmaradnak.)

  • Az új bérletrendszerben csak kétféle tarifa van: a teljes árú és a 90%-os kedvezményt adó. Ez utóbbit a kedvezményre jogosultak, például azok a diákok vehetik igénybe, akik érvényes magyar nappali vagy esti diákigazolvánnyal rendelkeznek.
  • A bérleteknek 2024. március elsejétől elérhető lesz immár a napijegy változata is. Ezek a 24 órára szóló Vármegye24 és Magyarország24 nevű díjtermékek, előbbi 999 forintba, utóbbi 4999 forintba kerül majd. Kizárólag a helyközi közlekedésben (vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán) vehetők igénybe, így például a BKK járatain nem érvényesek. Budapesten belüli utazás esetén azonban mindkét napijegy érvényes még az InterCity vonatokra is – ráadásul ebben a kivételes helyzetben helyjegy váltása nélkül.
  • Az új napijegyeket és a kedvezményes díjtermékeket legegyszerűbben a MÁV appon lehet megvásárolni, ehhez leghamarabb március 1-jén frissíteni kell az alkalmazást.
  • A teljes árú, havi felnőtt országbérlet ára továbbra is 18.900 forint, a vármegyebérleté 9450 forint.
  • Az új tarifarendszer része az a megállapodás is, amely 2024. március 1-jétől Budapesten és a főváros agglomerációjában teszi egyszerűbbé, olcsóbbá és igazságosabbá a közösségi közlekedést.

  • Az új rendszernek köszönhetően a vidékről ingázók az országbérletükkel immár a fővároson belül, a BKK járatain is utazhatnak, az agglomerációból ingázók pedig a Pest-vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat, metrókat, villamosokat.
  • Azok az utasok, akik Budapest-bérlettel (BKK) rendelkeznek, 2024. március 1-jét követően a főváros közigazgatási határain belül utazhatnak a MÁV-START vonatain, a MÁV-HÉV és a Volánbusz-járatain is, a korábban megszokott módon. Ezek a bérletek a budapesti állomások és megállóhelyek között 2. kocsiosztályon még a feláras járatokon is érvényesek: ebben az esetben ráadásul helyjegy váltása nélkül.

Az új fővárosi agglomerációs közlekedési modell az eddigi legnagyobb lépés a nemzeti tarifaközösség megteremtése, vagyis egy olyan közlekedési rendszer felé, amelyben az egész országban egyetlen, egységes díjtermékkel lehet majd utazni közösségi közlekedésen településeken belül és azon kívül is.

Tájékoztató oldal: www.ujtarifa.hu