TÖBB OKBÓL IS MEGÉRI FIATALON HÁZASODNI A VÁCI HÁZASPÁR SZERINT – KÉPMÁS LAPSZEMLE

„Sok nehézségtől és bűntől megvéd a korai házasság” – véli Lakati András, aki szerint ebben a korban az ember még sokkal rugalmasabb, könnyebb a másikhoz igazítania az életét, mintha már lenne egy kialakult életvitele. A váci Lakati András és Lakatiné Kulcsár Kitti a Képmás Magazinnak beszéltek házasságukról.

Lakatiné Kulcsár Kitti és Lakati András gyerekkoruk óta ismerik egymást, mivel szüleik a váci baptista közösségbe jártak. Eleinte csak barátok voltak, majd Andris 17 évesen azzal állt Kitti elé, hogy komolyabbra fordítaná kapcsolatukat, ami a lánynak sem volt ellenére. Imponált neki a fiú kitartása, amiből érződött, hogy valóban komoly szándék vezérli. A közös baráti kör és gyülekezet kevés ütközési felületet adott, ám idővel felszínre kerültek a különbözőségek is, amikben össze kellett csiszolódniuk.

„Mindketten introvertáltak vagyunk, ezért nehéz volt egymásnak megnyílnunk, később viszont azt is megosztottam vele, amit még a barátaimmal sem – kezdi Kitti. – Ahogy az édesapám mondta, olyanok vagyunk, mint két jégcsap, ami összeolvad.” Ebben segített, hogy rengeteg időt töltöttek együtt. Kittiben fél év után kezdett kialakulni a szerelem. „Azt éreztem, hogy megbízhatok benne, rábízhatom magam, illetve elkezdett hiányozni már rövid idő után is” – mondja, amikor arról kérdezem őket, mi miatt döntöttek úgy, hogy egymással szeretnék leélni az életüket. „Előtte nehezen éltem meg az érzelmeimet, de Kitti hatására elképesztően kitágult az érzelmi skálám. Emellett állandóan rá gondoltam” – veszi át a szót Andris.

Amikor egyértelművé vált számukra, merre tart a közös út, Andris megkérte Kitti kezét. A lány 20, a fiú 21 éves volt, amikor oltár elé álltak. Környezetükben akadtak, akik úgy vélték, még túl fiatalok a házassághoz, és ők is megkapták, hogy „most kellene elkezdeniük élni”. Sokat kellett harcolniuk a döntésüket ellenzőkkel, de erőt adott nekik, hogy ezt is együtt élik meg.

Andris még egyetemre járt, amikor összekötötték az életüket. „Amikor a szaktársaimmal arról beszélgettünk, kivel töltjük a hétvégét, ők azt felelték, a párjukkal, barátnőjükkel, míg én, hogy a feleségemmel, amin többen megütköztek – mosolyog. – Szóval házasodni menő dolog.”

Döntésükben a Biblia is megerősítette őket. „Legyen forrásod áldott, és örülj ifjúkorodban elvett feleségednek” – idézi a Példabeszédek egyik igeversét Kitti, aki maga is azt tapasztalta, sok áldással jár fiatalként házasodni. „Istennek tetszik, az ő tervébe beleillő, mert nem a karrier vagy a tökéletes életkörülmények azok, amikkel szolgálni fogod, hanem a bizalom, hogy igenis Istenre mered bízni az életedet és a párodat, aki a legfontosabb neked” – teszi hozzá.

A házasság előtt sok tematikus könyvet elolvastak, például Gary Chapmantől. A 12 dolog, amit jó lett volna tudna az esküvőm előtt című könyvben olyan kérdések vannak, mint hogy mi az, amit nem szeretsz a párod szüleiben, vagy hogy ki fogja takarítani a vécét – ezeket mind át tudták beszélni. A tíz év alatt, amióta házasok, olyan jól sikerült az összecsiszolódás, hogy ha például Kitti a szüleivel beszélget, Andris mintha a saját gondolatait hallaná vissza.

Kitti és Andris ma három gyermek szülei, áprilisra várják a negyediket.

 

Forrás: Képmás Magazin. Kiemelt kép forrása: Képmás Magazin, a fotót készítette: Jóföldi Bence.