TÁMAD AZ ÓNOS ESŐ – CSAK AKKOR INDULJON ÚTNAK, HA MUSZÁJ!

Ahogy telik az idő, a havazós területek egyre inkább ónos esősbe fognak átfordulni, vigyázzunk a csúszós utakon – figyelmeztet az időkép.

Mint írják, sajnos egyre inkább támad a meleg, szépen lassan bekúszik fölénk, aminek az lesz a végeredménye, hogy egyre több helyen fog átváltani a havazás ónos esőbe is. Jelenleg Szolnok környékéről és Budapestről érkeznek ónos esőről szóló észlelések, ahogyan változik a csapadék intenzitása, változik a halmazállapot is.

Az északi-északkeleti régiókban, kiemelten a Dunakanyarban, az Északi-középhegységen és az északkeleti részeken akár 5-15 centi friss hó is eshet.

Helyenként – elsősorban a Budai-hegyekben, a Dunakanyarban (Pest vármegye északi része és Nógrád), valamint az Északi-középhegységben akár tartós ónos eső is kialakulhat,

ami komolyabb, vastagabb jégpáncélt is eredményezhet.

Később aztán egyre inkább északkeletre fog vándorolni az ónos eső érintette terület.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb veszélyjelzésében arra figyelmeztet, hogy egyes területeken akár a piros, azaz harmadfokú riasztás is kiadásra kerülhet az ónos eső miatt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte: indulás előtt mindenki tájékozódjon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról és az aktuális útviszonyokról.

Arra is figyelmeztettek, hogy mindenki csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljen útra.

Azt kérték, ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot, vagy használja a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.