MATKOVICHÉK MEGINT ELFELEJTETTEK KOMMUNIKÁLNI A KŐHÍD UTCA LAKÓIVAL

Több mint egy éve kezdte el építeni Matkovich Ilona fiának cége, a Geo-Art Team Kft. a botrányos luxuslakóparkot a Kőhíd utcában. Az ott élők azóta könyörögnek forgalomlassító és balesetbiztonsági intézkedésekért, amiknek egy része most ugyan megvalósul, de nem úgy, ahogy a lakók szerették volna. 

Aszfaltból készült bukkanóval oldják meg a forgalomlassítást a Kőhíd utcában. Régóta vártak már arra a lakók, hogy a száguldozó sofőrök korlátozva legyenek. Több mint egy éve harcolnak azért a Matkovich Ilona vezette balliberális önkormányzattal, hogy ismét élhetőbb legyen a Kőhíd utca, vagy ahogy a helyiek hívják, a Buki. 

Tavaly nyáron ugyanis munkagépek lepték el a korábban csendes, nyugodt környéket. Fákat vágtak ki azért, hogy a polgármester fiának, Pajor Dánielnek a cége elkezdhessen építeni egy 48 lakásos társasházat. A helyiek elmondása szerint a Geo-Art Team Kft. építkezésére érkező teherautók és munkások miatt érezhetően megnőtt a járműforgalom, aminek a lakók isszák meg a levét. A gyerekeket nem merik egyedül kiengedni a játszótérre és mivel járda sincs az út szélén, a felnőtt gyalogosoknak is nagyon óvatosan kell közlekedniük, amire korábban nem volt szükség.

Hájas Attila, a Kőhíd utcai lakók érdekeit képviselve egy sajtóközleményt juttatott el a szerkesztőségünkbe, amiben leírták: “Nyilvánvaló, hogy a botrány kirobbanása óta már fekvőrendőrök tucatjait lehetett volna megépíteni. Ennek az igencsak egyszerű beruházásnak az elhúzódása elég valószínűvé teszi, hogy a többi követelésünket (pl. járda, fel- és lehajtósáv a főútra) az ígéretek ellenére sem fogják egyhamar teljesíteni.”

Hájas Attila hozzátette, hogy a jelenlegi munkálatokról és az azzal járó átmeneti forgalmi rend változásról nem tájékoztatták előre a Kőhíd utca lakóit. Egyszer csak azt vették észre, hogy kerülőúron tudják megközelíteni a saját otthonukat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az épülő 48 lakásba még be sem költöztek az új lakók, de már így is élhetetlen a környék, ezért mielőbbi érdemleges beavatkozásra lenne szükség a balesetek elkerülése érdekében.

A lakók szerdán azt is megtudták, hogy az önkormányzat a 2-es főút és a Kőhíd utca találkozásához is telepít egy fekvőrendőrt. A beruházást csütörtökön elindították.

Már a reggeli órákban gépek dolgoztak a helyszínen. Emiatt Hájas Attila a lakók kérésére levelet írt Matkovich Ilonának, amiben azt kérik a polgármestertől, hogy állítsa le a munkálatokat, mert az ott élők szerint balesetveszély alakulhat ki abból, hogy a 2-es útról lekanyarodók túl lassan közelítik majd meg a fekvőrendőrt.

Hájas Attila levelét szerkesztőségünknek is elküldte, amit változtatás nélkül közlünk:

“Tisztelt Polgármester Asszony!

Részben nagy örömünkre szolgál, hogy végre nekiláttak a Kőhíd utca belső szakaszán a fekvőrendőr létesítéséhez. Fontos követelése volt ez az itt élőknek, ezért természetesen örülünk, hogy végre történik valami. Ugyanakkor sajnálatos, hogy az Önkormányzat semmilyen egyeztetést nem folytatott ez ügyben az itt élőkkel, pedig a javaslataink megfogadásával talán nem csak mi, de az Önkormányzat is jól járhatott volna.

Most azonban az egyeztetés elmaradásánál súlyosabb ügyben fordulok Önhöz. Most tudtuk meg, hogy Kőhíd utca és a 2-es főút találkozásánál, közvetlenül a főút mellé is fekvőrendőrt kívánnak építeni, és a napokban már el is akarják kezdeni a kivitelezést.

Azt kérem Öntől – és ez ügyben sok itteni fordult ma hozzám – hogy azonnal állítsa le ennek a fekvőrendőrnek az építését. A 2-es főút és a Kőhíd utca találkozásához a főútra vezető fel- és lehajtó sáv és leginkább járda kell, nem fekvőrendőr. Ezt a követelésünket már elmondtuk Önnek. A fel- és lehajtósáv biztonságosabbat tenné a közlekedést.
A főút és a Kőhíd utca találkozásához tervezett fekvőrendőr – mivel akadályozza a főút elhagyását – azonban baleset- és életveszélyes.

Aki ismeri a járást, úgyis tudja, hogy a főútról lekanyarodni legfeljebb 20-30 km/órás sebességgel lehet, tehát felesleges pont ide fekvőrendőrt telepíteni. Viszont azok számára, akik nem ismerik a környéket, vagy akik sűrű forgalomban kénytelenek lekanyarodni, a kereszteződéshez túl közel telepített akadály, zavaró lesz, sokakat vészfékezésre késztethet, ami miatt nem csak a Kőhíd utca, de a főút forgalma is veszélyesebbé válhat. Mindezek miatt kérem sürgős intézkedését: ennek a fekvőrendőrnek az építését azonnal állíttassa le. Javaslom, kezdjünk egyeztetést, hogy hol s milyen balesetmegelőzési intézkedésre lehetne a megtakarított pénzt fordítani (pl. járda építésére).

Tisztelettel:
Hájas Attila
a Kőhíd utca környékiek kérésére

Vác, Kőhíd utca, 2023. szeptember 20.”