12 TIPP A RENDŐRÖKTŐL, HOGY ELKERÜLJÜK A BALESETEKET

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága összeállított egy autópálya-viselkedési etikettet, hogy kevesebb legyen a baleset a sztrádákon.

Lassan vége a nyárnak, ezzel együtt kisebb lesz a forgalom az autópályákon, de ennek ellenére akármelyik sztrádán bármikor kialakulhat zsúfoltság. A torlódások bármely napszakban kialakulhatnak, amire minden közlekedőnek számítania kell, és ennek megfelelően kell megválasztani a haladási sebességet és a vezetési stílust – írják a police.hu cikkében.

Tizenkét tanácsot is felsoroltak, melyek betartásával csökkenthetők a balesetek száma az autópályákon:

  1. A követési távolság be nem tartása, a lassabb jármű „tolása” a belső sávban. Kerüljük az agresszív magatartást!
  2. A forgalom akadályozása, indokolatlanul lassú menetsebesség választása, különösen a belső, „gyors” sávban. Alacsonyabb sebességnél, de utolérve egy még lassabban haladó járművet (például teherautót) sávváltásba és előzésbe kezdésnél, ha a körülmények és a jármű állapota, teljesítménye engedi, gyorsítsunk a megengedett legnagyobb sebességre az előzés mielőbbi befejezéséért, illetve indokolatlanul ne lassítsuk a forgalmat, ezáltal ne indítsunk el egy fékezési láncot, amely torlódást, ráfutást okozhat!
  3. Kiegyensúlyozottabb az autósok ritmusa, ha a haladók alkalmazkodnak a pillanatnyi forgalmi dinamikához – kerülik a gyorshajtást, valamint az autópálya-idegen, túl lassú sebességet is.
  4. Nagyon figyelmesen váltsunk sávot: a sztrádán nagyon eltérő haladási sebességek is jellemzők, a sávváltást nem szabad kikényszeríteni, csak akkor váltsunk sávot, ha ezzel nem kényszerítjük fékezésre vagy a haladási irány megváltoztatására a másik sávban haladót. Figyeljünk a kis sziluettet mutató, de gyorsan közeledő motorosokra is!
  5. Ne előzzünk jobbról, ne használjuk a leállósávot haladásra! Amellett, hogy mindkét megoldás szabálytalan, váratlanul éri a többi közlekedőt. A Budapest felé tartó, háromsávos szakaszon se előzzünk jobbról!
  6. Tartsuk be a Jobbra tarts! szabályát is, indokolatlanul ne haladjunk a belső sávokban, ha üres a külső is!
  7. Nagyobb sebességnél az autó kisebb kormánymozdulatra is érzékenyen reagál. Ne kényszerítsünk másokat kikerülő manőverre! Egy lassabb konvojt utolérve se erőszakoljuk ki az előttünk haladóktól a jobbra sorolást (ne „söprögessük” a belső sávot), de – akár előzést kezdve – a hátulról gyorsabban érkezőt se zavarjuk össze!
  8. Figyeljünk a fel- és lehajtóknál, hiszen azoknál torlódás alakulhat ki. Segítsük a felhajtó autók besorolását lassítással, sávváltással, de csak akkor, ha nem akadályozzuk vele a mögöttes forgalmat vagy a belső, gyorsabb sávban haladókét!
  9. A felhajtó autóval ne kényszerítsük ki a besorolást, felhajtáskor tartsuk be az elsőbbségadás ide vonatkozó szabályait!
  10. Gyakorlott vezetőként legyünk türelmesebbek, és segítsük a gyakorlatlanabb vezetőket, illetve ne zavarjuk őket össze! Nyári és hétvégi időszakban mindig több az utakon, különösen a nyaralóhelyek körül, még inkább az M7-es autópályán a kisebb rutint szerző sofőr: esetükben a legjellemzőbb reakció a vészfékezés és a kontrollálatlan kormányelrántás, mindkettő komoly veszélyeket rejt nagy sebességnél.
  11. Gyakorlatlan vezetőként ne a zsúfolt sztrádán „próbálgassuk a szárnyainkat”, törekedjünk a biztonságos haladásra!
  12. Figyeljük a forgalom ritmusát, ha lassul, akkor nem véletlenül történik, lehet az ok egy torlódás, baleset vagy útkarbantartás. Torlódás esetén jelezzünk vészvillogóval a mögöttünk haladóknak!