IDÉN MÁR 22 KLÍMABERENDEZÉS OKOZOTT TÜZET

Egy légkondicionáló beépítéséhez nem kell külön engedélyt kérni, azonban ez nem azt jelenti, hogy bárhová, bármilyen módon elhelyezhető a készülék. A klímákkal kapcsolatos tüzek megelőzése érdekében csak megbízható forrásból származó készüléket szereltessünk be, a telepítést és karbantartást pedig bízzuk szakemberre – hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Ha régi, alulméretezett hálózatra, vagy nem hozzáértő módon kötik be a klímát, az könnyen tűzhöz vezethet. Idén már 22 klímaberendezés okozott lakástüzet. A legtöbb esetben alig egy négyzetméteren égett a légkondicionáló kültéri egysége, de a homlokzati szigetelés megolvadása miatt a járulékos károk is komolyak. Idén a legnagyobb ilyen jellegű tűz Pomázon történt, negyven négyzetméteren okozott károkat.

A légkondicionálókban keletkezett tüzek elektromos meghibásodásra, vagy mechanikai hibára vezethetők vissza.

Ha kigyullad a klíma, amíg feszültség alatt van, tilos vízzel oltani. Mivel a legtöbb tűzoltó készülék alkalmas elektromos tüzek oltására is, egy porral oltó tűzoltó készülékkel érdemes megkezdeni az oltást. Otthonra a legjobb megoldás egy hat kilogrammos ABC porral oltó, ezzel szinte minden ház körüli tűz biztonsággal megszüntethető.

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan terjedhet, így ha látunk esélyt a tűz sérülés nélküli eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg. Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor

menekülés közben értesíteni kell a tűzoltókat a 112-es segélyhívószámon.