A GÖDÖLLŐI GÉMESI GYÖRGY, MATKOVICH HARCOSTÁRSA EZÚTTAL CSEPŰRÁGÓKÉNT ÉRKEZIK VÁCRA

Dr. Gémesi György, az orvosi végzettségű – sebész – településvezető, korábbi válogatott kardvívó, Matkovich Ilona baloldali városvezető hű fegyvertársa, immár nem csak politikai „bal kezét”, valamint városa céghálózatát osztotta meg Váccal, hanem amatőr színészi játékát is elhozza személyesen, egy a „Se veled, se nélküled” című kétszereplős, kétfelvonásos darab kapcsán. A váci amatőr teátrummá lecsúszott Dunakanyar Színház most 3500 forintos jegyáron, néhány kétes tartalmú Orlai produkció után e hétvégén a gödöllői amatőr Garabonciás Színtársulat színielőadását fogadja be.

A színlap annyit árul el a darabról, hogy annak első felvonása a férfi-női kapcsolatról szóló bohózatokból, jelenetekből és pikáns dalokból áll, majd a második részben Móricz: A rab oroszlán keserédes komédiáját adja elő a Garabonciás Színtársulat két tagja: Mészáros Beáta (tanárnő) és Gémesi György (polgármester).

A harcostársak találkozója: Fülöp Zsolt Szentendre, dr. Gémesi György Gödöllő, Matkovich Ilona Vác polgármesterei – Fotó: Szentendre hivatalos oldala

Ennek a közelgő előadásnak talán a népszórakoztatáson túl három figyelemre méltó kulturális-politikai „üzenete” is lehet számunkra:

  • a Gödöllőn még csak 2500 Ft-os jegyárú AMATŐR előadást Vácon már 3500 Ft-ért árusítja a váci színház,
  • miközben a települések számára a Kis Domonkos Márk vezette Déryné Program INGYENESEN kínál – csak a 2023. esztendőben 116PROFESSZIONÁLIS, magas színvonalú előadást,
  • Vác ezek közül, a Program meghirdetése óta még egyetlen egy lehetőséggel sem élt, városunkban csak egy helyen, a Kilátóban lesz hamarosan a Szarvas József jegyezte előadás.
Az Inotay lezüllesztett váci kulturális életnek, a Ferjancsics leuralta váci színháznak ebből a 116 tételes színházi programcsomagból nem sikerült még ezidáig egy ingyenes előadást sem kiválasztania!

A jelek abba az irányba mutatnak, hogy a kormány támogatásával megújult színházból elüldözött direktor úr „szelleme”, mintha ekképpen is száműzetett volna a baloldali városvezetés által jelenleg elbitorolt, egykor fényes napokat látott színházi intézményből.

A politikamentesség képmutatásával kitiltott jobboldali közösségek nívós programjai helyett a FREE-SZFE logós teátrum friss előadásai gyakorlatilag a baloldali fősodratú színházi trendek pecsétjével ellátott előadások lehetnek csupán, valamint olyan bulvár, illetve az ilyenféle, politikai bajtársak főszereplésében játszott amatőr népszórakoztatások.

Ezekben a szankciók sújtotta, inflációs időkben az ingyenes, nívós előadások helyett kétes értékű, amatőr, de fizetős darabok előtérbe helyezése újra csak azt igazolja számunkra, hogy Vác immáron végérvényesen a Kultúra Light lejtőjére állt.

***

A Garabonciás Színtársulat a Gödöllői Damjanich János Általános Iskola tantestületéből, dolgozóiból, szülőkből és iskolán kívüli támogató személyekből szerveződött amatőr társulat. A színkör vezetője Mészáros Beáta ének-dráma szakos tanár, aki a Gödöllői Damjanich János Általános Iskola pedagógusa. A színdarab másik szereplője Gémesi György – aki 1990 óta Gödöllő polgármestere, elnöke a Magyar Önkormányzatok Szövetségének, és mindkét pozíciójában számos kormányellenes kijelentés és megmozdulás frontembere, s ebben partnerei – csak a környékünket említve – a váci és szentendrei polgármesterek. (A polgármester egyébként már a Cyrano de Bergerac címszerepében vendégszerepelt 2016-ban a váci művelődési házban, de szigorúan ingyenesen, hiszen egy akkor is amatőr színkőr, műkedvelő színjátszásáról volt szó! Persze mindez még a „pénzherdáló” és „polgárzsigerelő” jobboldali városvezetés idején történt.)

Talán még érdemes megjegyezni azt is, hogyhogy nem a színtársulat tagjaként is működő Gémesi polgármester vezette gödöllői képviselő-testület 2009-ben odaítélte a „Gödöllő Kultúrájáért Díjat” a színkörnek, majd a művészeti vezetőnek, Mészáros Beátának (történetesen a darabban Gémesi partnerének) 2016-ban „Gödöllő Városért Díjat”.