MATKOVICH AZT AKARJA ELHITETNI A VÁCIAKKAL, HOGY NEKI KÖSZÖNHETŐEN NYITOTT KI ÚJRA A DEÁKVÁRI KISPOSTA

Vác baloldali polgármestere büszkén kommunikálja azt, hogy az ő közbenjárására működik ismét a deákvári kisposta, de arról elfelejti tájékoztatni a városlakókat, hogy Rétvári Bence országgyűlési képviselő teremtette meg a szükséges tárgyalások lehetőségét, mert Matkovich Ilona egyedül sikertelen volt a postát érintő tárgyalásokban.

„KIÁLLTUNK ÉRTE! Ma reggeltől újra van Deákvárnak kispostája!” – írta közösségi oldalán Matkovich Ilona január 2-án. A városvezető a váci képviselő-testület december 7-i rendkívüli ülésén is azt hangoztatta, hogy véleménye szerint mennyire fontos a posta működése, aminek érdekében tárgyalásokat folytatott. Az ülésen a képviselőknek arról kellett dönteniük, hogy az önkormányzat átvállalja-e az üzemeltetési költségek felét, évi 42 millió forintot, mivel csak ebben az esetben nyithat újra a fiók. 

A döntést hosszas vita előzte meg. Ferjancsics László, a baloldali városvezetés alpolgármestere még az ülés elején azzal egészítette ki a határozati javaslatot, hogy határolódjanak el a kormány intézkedéseitől.

„Vác Város Önkormányzat képviselő testülete egyúttal tiltakozik minden olyan, a Fidesz-KDNP kormány által hozott intézkedés, döntés ellen, amely a magyar emberek terheit tovább növeli, valamint a befizetett közterhek dacára az állami feladatokat vagy azok finanszírozását a települési önkormányzatokra hárítja” – hangoztatta Ferjancsics.

A javaslatot Matkovich Ilona azonnal befogadta. Felszólalt Mokánszky Zoltán fideszes képviselő is, aki egyrészt megkérte Ferjancsicsot a javaslata visszavonására, másrészt elmondta, hogy szerinte ez csak politikai hangulatkeltés. Pető Tibor képviselő is élt egy javaslattal: “A Fidesz-KNDP képviselőcsoport nem támogat semmilyen e tekintetben politikai kiegészítést”. Ezt azonban Matkovich elutasította és nem szavaztak róla. Pető Tibor végül felállt és távozott a teremből, mielőtt az ülés véget ért volna. 

„Ez nem szólt egyébként másról, mint hogy amúgy végre egy témában városi egységet polgármester asszony és Ferjancsics úr szétverjen” – hangsúlyozta Pető Tibor.

A képviselők végül 11 igen és 1 nem szavazattal elfogadták, hogy az önkormányzat vállalja a posta üzemeltetési költségeinek a felét és hogy tiltakoznak a kormány döntései ellen. Mokánszky Zoltán kormánypárti képviselő igennel szavazott, de mint mondta ő nem a Fidesz döntéseit ellenezte, hanem a váci lakosok érdekében a posta újranyitása mellett döntött. Úgy véli, hogy a baloldal részéről ez egy jól megkoreografált húzás volt és Ferjancsics lehetetlen helyzetbe hozta a fideszes képviselőket a javaslatával.

Pető Csilla fideszes képviselő nemmel voksolt. Mint mondta, ő ezzel nem a posta működése ellen szavazott, hanem a kormánnyal való együttműködés mellett.

“Ez egy politikai hangulatkeltés, tehát ez volt a cél. Jól sikerült zavart kelteni és ez találgatásra és félremagyarázásra lehetőséget teremtett nekik” – közölte Pető Csilla.

Nem ez volt az első eset, amikor Vác baloldali vezetése nehéz döntés elé állította a kormánypárti képviselőket Manninger Péter önkormányzati képviselő szerint, aki portálunknak elmondta:

„Akár fogalmazhatunk úgy, hogy egyfajta taktikája a város többségét adó képviselőknek, hogy valaki közülük, és ez rendszerint Ferjancsics László alpolgármester úr, a korábban kiadott határozati javaslathoz nem módosító indítványt, hanem kiegészítést tesz, amivel megpróbálja a városban kisebbségben lévő kormánypárti képviselőket abba a helyzetbe hozni, hogy ne tudjanak jól szavazni. Egy olyan határozati javaslatról kell szavazniuk, aminek az egyik fele támogatandó, itt konkrétan a posta megnyitása és ezzel a deákváriak és a váciak segítése, támogatása; de a határozati javaslat másik része arról szól, hogy a kormányt el kell marasztalni, ami egy lehetetlen helyzet egy kormánypárti képviselő részéről. Ha ebben az esetben azt választjuk, hogy tartózkodunk a szavazástól, vagy kimegyünk a teremből és nem szavazunk, azt is lehet úgy magyarázni, hogy ez tulajdonképpen egy nem szavazat. Ha nemmel szavazunk, akkor egyértelműen be lehet állítani úgy, hogy a posta megnyitása ellen szavaztunk. Ha pedig igennel szavazunk, akkor lehet rajtunk nevetni azért, hogy mi kormánypárti képviselők, egy kormányt elmarasztaló határozati javaslatot szavazunk meg. Ezzel nagyon ügyesen játszanak és meg is tehetik azért, mert szavazati többségük van.”

A posta mindenesetre működik. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy Matkovich Ilona egyedül sikertelen volt a postát érintő tárgyalásokban. Ehhez talán az is hozzájárult, hogy nem tudta, kit keressen az ügyben. A polgármester korábban arról beszélt, hogy addig fog Fónagy István miniszter ajtaja előtt ülni, amíg kell. Ilyen nevű személy azonban nem tölt be tisztséget a kormányban. Az ügyben Fónagy János parlamenti államtitkár fogadta Matkovichot, miután Vác fideszes önkormányzati képviselői és Rétvári Bence országgyűlési képviselő közösen felvették a kapcsolatot Fónaggyal.