MEGKÉRDEZTÜK MOKÁNSZKY ZOLTÁNT, MIRŐL HALLGAT A VÁROSHÁZI SAJTÓ A DECEMBERI 14-I TESTÜLETI ÜLÉSSEL KAPCSOLATBAN?

A képviselő-testületi december 14-i ülésén több mint harminc napirendi pontban született döntés, és a város hivatalos honlapján már megint „elfelejtettek” beszámolni azokról a baloldal által erőltetett ügyekről, amelyek joggal borzolnák fel a váci választópolgárok kedélyét, ha tisztességesen tájékoztatnák őket. Ezekről a jobboldal által botrányosnak tartott döntésekről ezúttal is Mokánszky Zoltán (FIDESZ-KDNP) képviselőhöz fordultunk információért, hogy segítsen értelmezni a város elől gyakorlatilag eltagadott (hiszen csak a testületi határozatok ákombákomába rejtjelezetten megjelenő) döntéseket. 

 

ÉV VÉGI JUTALMAZÁS – 372/2022. (XII. 14.) sz.

VO: Ezekben a szűkös időkben, a megszorítások és az intézménybezárások hideg telén, valóban idén is megjutalmazták a polgármestert, a három alpolgármestert és még két képviselőt is? 

MZ: Igen, így igaz. Egyelőre a nagyközönség számára csak Matkovich Ilona 600.000 Ft nettós extra cafetéria juttatása és Ferjancsics László szintén nettós 200.000 Ft-os jutalma ismert, (amelyre még különböző járulékos költségek is kerülnek), de tudjon róla a város lakossága, hogy a két másik alpolgármester (Kiss Zsolt és Inotay Gergely), valamint Rozmaring Sándor és Tótváradi-Nagy Bence is év végi jutalomban részesült. Ez utóbbi két képviselő úgy részesülhetett ebben, hogy egész évben egy-egy önkormányzati cégnél – a képviselői, bizottsági tagsági, felügyelőbizottsági honoráriumaikon túl – jól megfizetett állásban is voltak. Elképesztően jól hozott nekik a közélet a 2022-es esztendőben!

Az ülésen hozzá is szóltam, Molnár Nándorhoz intézve a kérdésemet, hogy miképpen viselik, hogy a szivárványkoalícióból csak ők négyen (Molnár, Fehér, Kászonyi, Jess képviselők) nem részesültek a terített asztalról? A szivárványos polgármester, alpolgármesterek és a képviselők megjutalmazása több milliós közpénzterhet róttak a város költségvetésére. Bezzeg a közalkalmazottak egytől hat hónapig terjedő cafetériáját nem fizették ki. 

VO: Mit gondol, a pontos összegekről hol olvashatunk majd?

MZ: Véleményem szerint, szokás szerint sehol sem! Sem a polgármester vasárnap esti meséiben, sem a közpénzen működtetett médiumokban. Ilyennel sohasem szoktak dicsekedni. Nem úgy, mint amikor kiállnak fotózkodni, ha egy-egy vállalkozó megépít valahol egy parkolót. Az ülésen megkérdeztem, hogy nem szégyellik magukat ilyenkor sem? Pedig hamarosan várható a fotó-dömping, mert talán 69 megépítendő parkoló átadása következik, amelynek nagy részét a vállalkozók építik. Arra számíthatunk, hogy valószínűleg mint eddig, arcpirulás nélkül oda fognak majd állni a maguk sajtója fényképezőgépei elé! 

 

KÖLTSÉGVETÉS-MÓDOSÍTÁS

VO: Volt-e ezen az ülésen bármilyen testület elé vitt javaslata?

MZ: A költségvetés tárgyalásánál volt két módosító indítványom. Az egyik, hogy az önként vállalt feladatként a Duna-partra tervezett 10 millió forintos LED-es Vác felirat készítésére szánt összeget csoportosítsuk át egy kötelező feladatra, történetesen a MÁV-Telep utca felújítására. Nem fogadták el, de nem kell mentalistának lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, nyilvánvalóan politikai oka volt ennek is, hiszen az én választókörzetemről volt szó.

Volt egy másik módosítóm is. 20 millió forintot terveztek laktanya-fejlesztés címén, aminek majdnem teljes területét már kiárusították, így a véleményem szerint okafogyottá vált ott minden önkormányzati költekezés. Az esetlegesen így felszabaduló 20 milliót is a MÁV-Telep utca felújítására kértem. Ezt is leszavazták anélkül, hogy választ kaptunk volna arra, hogy pontosan mire is kell még a városnak ennyit költenie. 

VO: Egyébként jelenleg mekkora összeg van a város lekötött számláján? Ez sokakat érdekel, és mi lesz a sorsa ennek az összegnek?

MZ: A december eleji állás szerint a költségvetési elszámolási számla egyenlege 1,9 milliárd forint. Sajnos senkit sem avatnak be a Nagy Titokba, nagy valószínűséggel majd választási mutatványokra szánják, de igazából senki sem tudja, mi lesz a sorsa ennek a pénznek. 

 

A BÖLCSŐDE INDOKOLATLAN ÖSSZEVONÁSA MÁS INTÉZMÉNYEKKEL – 347/2022. (XII. 14.) sz.

VO: Tényleg megtörténhet az, hogy minden szakmai tanulmány, valós érvelés nélkül random összevonhatnak intézményeket?

MZ: Eldöntötte a szivárványos többség! Érdekes módon múltkor még arról beszéltek, hogy ez csak egy elvi határozat, nem kell izgulni, még semmi sem biztos, de most keresztül vitték az akaratukat, eldőlt, hogy Váci Humán Szolgáltató Központ néven összevonnak a természetüknél fogva teljesen össze nem illő intézményeket. Teljesen szakmai alap nélkül integrálják a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményét a Váci Család- és Gyermekjóléti Központhoz, valamint a Dr. Kenéz Zoltán Idősek Otthonához.

Keresztül vitték – már megint nem kell magas szakmaiságot belelátni –, mert politikai arcvesztés nélkül szerettek volna kiszállni a Baba utcai botrányból. Ezt az egészet így egy másik botránnyal tetézik csak, jól működő intézményeket zúznak össze, ahelyett, hogy beismerték volna, hogy az a káderpolitika, hogy hűséges legyen egy vezető a városházához, az nagyon kevés, hogy megállja a helyét szakmailag vezetőként. Feltehetően nem találtak hirtelen ilyen lojális és szakmailag megfelelő igazgatót a Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye élére. Az ülésen ezzel is szembesítettem a baloldalt. Természetesen újra csak hallgattak. 

 

ÚJABB INGATLANELADÁSOK – 344/2022. (XII, 14.) sz.

VO: Újabb ingatlanok kerültek a piacra, ezúttal üzlethelyiségek.

MZ: Igen, két üzlethelyiséget adtak el. Egy 24+11,32 m2-es nagyságú ingatlant a Káptalan utcában, 12.072.644 forintért, és egyet a Zöldfa utcában 27.060.000 forintért.

E két ingatlan tehát közel 40 millió forintért kelt el. Egyébiránt a két üzlethelyiség lehet, hogy alul is van értékelve, igazából a becsült ár alapján csupán sejthető a valós piaci érték. 

 

AZ ENERGIA MEGTAKARÍTÁSÁRA VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK MÓDOSÍTÁSA – 353/2022.(XII. 14.) sz.

VO: A határozatokból az olvasható ki, hogy az alábbiak szerint tartanak zárva a váci közintézmények:

  • Tragor Ignác Múzeum 2023. január 01. napjától 2023. március 12. napjáig zárva tart.
  • Katona Lajos Városi Könyvtár 2023. január 01. napjától 2023. március 12. napjáig az épület felnőtt olvasótermi szintjére tömörülve látja el feladatát, a könyvek kiadása ablakos rendszerben történik;
  • Vác Város Levéltára 2023. január 01. napjától 2023. március 12. napjáig heti 1 nap nyitva tartással látja el feladatát.
  • Vác Városi Uszoda és Strand 2023. január 9-vel kinyithat, mivel a Sportért Felelős Államtitkárság 2023. január 1. napjától vissza nem térítendő támogatással átvállalta az uszoda közüzemi költségeit. 
  • Vác Város Sportcsarnoka 2022. december 20. – 2023. március 12. között zárva tart.
  • Madách Imre Művelődési Központ 2022. december 21. — 2023. január 31. között zárva tart.

MZ: Az uszoda esetében – mivelhogy az állam jóvoltából 22 millió 860 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kap az uszoda – azt a módosító javaslatot tettem az ülésen, hogy a legutóbbi kormányt elmarasztaló Ferjancsics-féle politikai záradékhoz hasonlóan most tegyünk egy másik politikai záradékot, amelyben megköszönjük Magyarország kormányának, hogy plusz forrást adott az uszoda működésre. A baloldali többség ezt is leszavazta.

Természetesnek tekintik ezt a segítséget, pedig ez messzemenően nem lett volna kormány-feladat. Ráadásul számos fideszes vezetésű önkormányzathoz nem érkezik ilyen támogatás, úgyhogy megdőlt egy újabb városházi legenda, hogy a baloldali városok nem kaphatnak állami támogatást.