VÁCI DIÁKOK LÁTOGATÁSA EGY ANIMÁCIÓS STÚDIÓBAN, AMELYNEK VFX SUPERVISORA, DRENKOVICS BALÁZS, A VOLT BORONKAYS TANÁR ÚR

Drenkovics Balázsnál, az Ionart Animation & Film Studio VFX supervisoránál tettek látogatást még novemberben a boronkays diákok. Drenkovics tanár úr egykoron a Boronkay animációs osztályait vezette, de a későbbiekben óriási karriert futott be a játék- és filmiparban, hiszen olyan ismert filmekben is közreműködött, mint például: Avengers, Amerika kapitány, IronMan, White House Down és az Assassin’s Creed, Call of Duty című játékok filmelőzetesei. Az izgalmas látogatásról a cikket Zentai Napsugár, a Boronkay diákújságírója írta.

***

November 11-én Szilágyi Lajos tanár úr szervezésében az iskola fotószakkörének 14 tagja ellátogatott a budapesti Ionart Studióba.

Az IONART Studio néhány projektje a sok közül

Az Ionart Studio egy sokoldalú és nagyon családias cég. A VFX és az animáció a fő profiljuk. Reklámokban, játékfilmekben (game cinematics) és nagyjátékfilmekben egyaránt megtalálható a kezük munkája.

Drenkovics Balázs VFX supervisor – Fotó: Boronkay.hu

Drenkovics Balázs fogadott minket a kapunál, aki a házigazdánk és idegenvezetőnk is volt egyszemélyben.

Drenkovics Balázs a váci szakközépiskolájának tanulójaként különösen tehetségesnek mutatkozott a programozásból, amiben szép hazai sikereket is elért a különféle tanulmányi versenyeken. Később egyetemi tanulmányai szakirányaként mégsem a programozást, hanem a mérnök-közgazdaságot választotta, de hobbiként egyre többször a programozás egyik mellékágát, a számítógépes képi-, animációs szerkesztést gyakorolta, majd elvégzett egy pedagógus szakot, amellyel programozó és média tanárként helyezkedett el egykori alma materében, a váci Boronkayban. Drenkovics Balázs jelenleg az Ionart Animation & Film Studio-ban azt a speciális tudását kamatoztatja, amelyeket a kis „részecskék” valamint a merev testek digitális mozgásszimulációja terén szerzett.

Fotó: Boronkay.hu

Mikor beléptünk az épületbe, egy hatalmas ledfal fogadott minket. Ezt arra használják, hogy a zöldháttér helyett már a helyszínen a színészek mögé lehessen vetíteni az elképzelt hátteret és ezzel megkönnyítsék az utómunkát. Császár András és a QMBLed csapata izgalmas bemutatót tartottak nekünk róla és készséggel válaszoltak kérdéseinkre.

Fotó: Boronkay.hu

Balázs felkínálta a lehetőséget, hogy felpróbálhat valaki egy Motion Capture ruhát és én ugrottam is a lehetőségre. A ruhát egy sí aláöltözethez tudnám hasonlítani. Olyan felülete volt, hogy a tépőzár jól megragadhasson rajta, ezzel ragasztották rám az érzékelőket, amik kis bogyóknak néztek ki. Miután teljes harci díszben kimentem a ledfal elé, oda vetítették a digitális emberfigurát, ami lekövette a mozgásomat. Nagyon különleges élmény volt.

Fotó: Boronkay.hu

Ezután elkészült a kihagyhatatlan csoportkép a ledfal előtt egy hatalmas Boronkay logóval a hátunk mögött.

Fotó: Boronkay.hu

A kép elkészülése után felmentünk a munkatérbe. Itt két csoportra oszlottunk. Az egyik csoportnak Balázs tartott előadást az animációs film teljes gyártási folyamatáról, és arról, hogy mivel is foglalkozik a cég.

A másik csoport Seiner Károly vezetésével bevonult egy kisebb tárgyalóba, ahol Károly elmesélte és megmutatta nekünk, milyen eszközök könnyítik meg a munkájukat a fejlett technológiának köszönhetően.

Seiner Károly – CEO – Fotó: Boronkay.hu

Nagyon közvetlen és baráti hangulatban telt az idő. Szabadon kérdezhettünk, ha nem értettünk valamit, örömmel mutatták meg eddigi munkáikat. Meséltek személyes tapasztalataikról, a munkájuk előnyeiről és hátrányairól egyaránt. Az előadások végére átfogó képet kaptunk a VFX és az animáció készítés folyamatáról.

Végül egy közös pizzázás zárta a napot. A pizzázás közben kötetlen beszélgetés alakult ki köztünk és Balázs között, aki hajdan boronkays tanár volt.

Fotó: Boronkay.hu

Összességében egy különleges és informatív élmény volt az Ionart Studioban tett látogatásunk. Most már tudom, mennyi ember munkája áll egy-egy animációs film vagy filmes VFX mögött. Kiderült számomra, hogy a filmekben a lehetetlennek látszó dolgok nem varázslattal kerülnek a képernyőre, hanem egy hosszas munkafolyamaton mennek keresztül.

Zentai Napsugár

***

Drenkovics Balázs eddigi életművéről a Vasárnap.hu-n

Egy világlátott magyar nemzetközi sikere a filmiparban