A KOMOR VÁCI KULTURÁLIS VALÓSÁG – REQUIEM AZ „ELVESZETT” GÁDOR-GYŰJTEMÉNYÉRT

A rendkívül értékes és egyedi kerámiagyűjtemény 1994-ben lett a városé, melyet a Pest Megyei Múzeum Igazgatóság kezelésére bíztak, majd a Váci Értéktár Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Vácon 2009–2010 fordulóján vette át az anyagot. Éveken keresztül Vácon a Pannónia Házban volt megtekinthető Gádor István hagyatékának nagy része – több mint ezer korszakalkotó műalkotás –, melyet idén márciusban lebontottak. Azóta nem tudni hol vannak, mi a lett a kerámiák sorsa és főként mi lesz velük a jövőben?

Gádor István kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész kerámia gyűjteményét nem találják Vácon, Inotay Gergely, a városi kultúráért felelős alpolgármester nem adott eddig egyenes választ arra, hogy hol van.

Gádor István, kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művész, korszakának legmagasabban jegyzett keramikusa, aki újításaival és szaktudásával több száz követőjének utat mutatva, nagyságrendekkel meghaladva korának technikai fejlettségét, páratlan életművet hagyott hátra és az utána következő nemzedékeknek is példát és utat mutatott a kerámiaművészetben.

E művész válogatott alkotásainak helyi gyűjteményét minden különösebb indoklás nélkül bontották le, ezért Gádor Magda, a hagyaték örököse joggal kérheti vissza a várostól a teljes gyűjteményt.

A jelenlegi polgármester – irodalmi szalon szervezőjeként – a kultúra támogatójának kiáltotta ki magát, de működése alatt valójában sorra zárnak be és tűnnek el az igazán nívós és kulturális szempontból pótolhatatlan gyűjtemények.

A város kezelésében jelen pillanatban két meghatározó gyűjtemény sorsa is bizonytalan. Az egyik a már említett Gádor Gyűjtemény, a másik pedig Hincz Gyula teljes életmű anyaga. Hincz hagyatékából, amelyben több száz mű található, méltatlanul kevés alkotást, jelenleg közel húszat tudtak időszaki kiállításként bemutatni a városban.

Az egykori Gádor Gyűjtemény egyik részlete.

A Városházán megtekinthető MADI Gyűjteményre sem tartanak igényt a város vezetői, a Hajótörténeti Gyűjtemény évek óta zárva van, nincs gazdája, a Modern Művészeti Gyűjtemény sorsa pedig bizonytalan.

Kultúra nélkül nem város egy város, az értékek védelme nélkül pedig minden elértéktelenedik.

Ez a közben eltűnt üzenet tanúskodik arról, hogy Matkovich személyes döntése alapján zárták be a kiállítást: „Tájékoztatás a Pannónia ház kiállítóhelyről 2021. április 30. Vác város polgármestere Vác város Önkormányzat képviselőtestületének feladat- és hatáskörében eljárva úgy döntött, hogy a T’agor Ignác Múzeum Vác, Köztársaság út 19. alatti, Pannónia ház közérdekű muzeális kiállítóhely besorolású telephelyét – kiállítóhelyét – 2021. március 31-től megszünteti. A Tragor Ignác Múzeum a Hincz Gyula és Gádor István életmű kiállításokat lebontotta, a gyűjteményi anyagot elszállította. A Vasba öntött történelem kiállítás a helyén maradt. A Pannónia ház további kiállításairól, programjairól tájékoztatást adni nem áll módunkban. Megértésüket köszönjük!”

 

Ez található ma a fenti hír helyén.

Tisztelt Városvezetők és Múzeumvezetők!

Attól még, hogy szubjektív megítélés alapján valamit nem tekintenek értéknek – bár alkotóik Kossuth-díjas művészek –, az Önök megítélésétől függetlenül attól az még érték, nem kell tönkre tenni, lebontani, elherdálni! Vagy a péntek esti dáridó lesz ezentúl a Pannónia Ház fő attrakciója, vagy a Heti Hetes és szellemi köre fogja ezentúl szórakoztatni a szebb napokat látott Dunakanyar Színház közönségét?!

Jelenleg szinte egyetlen becsülendő tette a városházának a sok rombolás mellett, hogy legalább a Sajdik Gyűjteményt sikerült kiállítani!

 

Már látszódik a színvonal romlása minden kulturális területen,

  • legyen az fesztivál (falunapok a városban),
  • színház (országos támogatottságú kiemelt színházból amatőr színház lett),
  • múzeumok,

és ez a jövőbe tekintve rendkívül aggasztó.

A váci kultúráért felelős alpolgármestert, Inotay Gergelyt megkérdezzük, mert a város közvéleményét valóban foglalkoztatja:

  • Hol van a Gádor Gyűjtemény és mi lesz a sorsa?
  • Hol helyezték el ezeket a műtárgyakat?
  • Ki gondoskodik az állagmegóvásukról?
  • Ki készítette, hol van és rendelkezésükre áll-e a pontos leltár?
  • Van-e olyan műtárgy, ami az elmúlt időszakban tönkrement vagy elveszett?
  • Kérdezzük még azt is, hogy mi lesz a többi gyűjtemény és múzeum sorsa, ami még a városban van?

Inotay Gergely kettős beszéde a kultúra terén. A Vácról szóló turisztikai filmben igen megindítóan, mint a város büszkeségeiről beszélt ezekről a közben megszüntetett kiállításokról. Ne felejtsük, a közben baloldali képviselőjelöltségre is pályázó városi alpolgármester „felel” Vácon a kultúráért.

Iványi Károlyné, aki a Művelődési Központ igazgatója volt éveken keresztül, jelenleg a Polgármesteri Kabinet főnöke, tőle azt kérdezzük, hogy

  • tulajdonképpen mit is csinál itt a városban,
  • szakmabeliként hogy engedi meg az ilyen szintű kultúrarombolást Vácon?

Legfőképpen kíváncsian várjuk, hogy a Gádor Gyűjtemény lebontása és a többi méltatlanul eltüntetett kincs után vajon milyen hasonló színvonalú és értékű kiállítással pótolják az elveszett értékeket!

***

A VácOnline tavaly júliusban már megkongatta a vészharangot, szinte minden kiállítást, amiért aggódtunk, eltüntetett azóta a városházi kultúrpolitika:

Folytatódik a kultúrarombolás Vácon – hamarosan akár fele annyi állandó kiállítás lehet Vácon

Meg is kapta a kioktatást akkoriban a lap:

Olvasói levél – Zomborka Márta a váci kiállítások megszűntéről