AMIKOR A MESTER GRATULÁL A TANÍTVÁNYNAK – VÁC FC – ZALAEGERSZEGI TE 0-4 (0-1)

Különös pikantériája van annak, amikor egy NB I-es labdarúgócsapat látogat egy két osztállyal alacsonyabb, esetünkben az NB III-as Vác FC otthonába. Mindez a MOL Magyar Kupa 3. fordulójában, amikor a 64 között már bekapcsolódtak az első osztályú együttesek is. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.

Csank János vs Waltner Róbert, Mester vs Tanítvány, Vác FC – Zalaegerszegi TE.

Mindkét csapat egyszeres magyar bajnok és egyszer-egyszer szerepelt Magyar Kupa (régebben még Magyar Népköztársasági Kupa, MNK) döntőjében, de ami a legérdekesebb, ezeken a találkozókon úgy a Vác mint a Zalaegerszeg kispadján egyaránt Csank János ült.

„Ha nálunk van a labda, mosolyogjanak, ha nincs nálunk vicsorogjanak!” – ezzel az egyszerű taktikával küldte pályára csapatát, a tőle megszokott magázó stílusában az immár 75 esztendős szakvezető, aki a negyedik edzői periódusát és a tizedik esztendejét tölti a Duna-parti városban. A vendégek egy Újpest elleni 2–2-es döntetlennel, a hazaiak egy 1-0-ás, a Balassagyarmattól elszenvedett vereséggel hangoltak a szombati találkozóra. Ennek a meccsnek is volt egy érdekessége, mert a balassagyarmatiak kispadján egy másik váci ikon, Nagy Tibor ült. Ami tény, egyik csapat sem lehet büszke eddigi teljesítményére, mert a maga bajnokságában a Zete 10., a Vác csak a 16. helyen szerénykedik a húsz fős NB III-ban.

A papírforma tehát zalai sikert ígért. Ennek ellenére az első kaput eltaláló próbálkozást a 17. percben jegyezhettük fel, mégpedig váci részről, ám a gólfelelős, Mercse Ábel bal sarokba tartó lövését Gyurján egy gyors vetődéssel hatástalanította. Zalaegerszegi fölényt követően a 32. percben Nagy Zoltán kezezését követően büntetőhöz jutott a Zete. Az amúgy jól elvégzett, jobb sarokba tartó 11-est Halasi nagyszerű reflexszel hárítani tudta. Aztán a félidő vége előtt három perccel mégis megszerezte a vezetést a ZTE. Bal oldalról szállt a labda az ötös előterébe, ahol a felugró Borukov válláról a bal felső sarokba hullott, hiába nyújtózkodott Halasi. Szerencsétlen gól. (0-1)

A második játékrészben cserék mindkét oldalon, ettől várva a mérkőzés megélénkülését. Azt egyértelműen megállapíthatjuk, egy ritkán futballmeccsre járó szurkoló meg nem mondta volna, hogy a csapatok között két osztály különbség van… Az újabb gólhelyzetre egészen a 60. percig kellett várni. Bal oldali egerszegi támadás végén a begurított labdát Tajti a tizenegyes pont közeléből a jobb kapufa mellé lőtte. Fáradni kezdett a Vác, ennek megfelelően folyamatosan támadott a Zete. Csank János lehozta legeredményesebb góllövőjét, Mercsét, ezzel stabilizálva a védelmet. A 78. percben Zimonyi lezárta a mérkőzést. Az egykori Győr-Moson-Sopron megyei gólkirály (65 góllal!) egy remek huszonöt méteres átadással kiugrott középen, kicselezett kapust, mezőnyjátékost és néhány méterről az üresen maradt kapu közepébe gurított. (0-2) Aztán a 82. percben Zimonyi duplázott. Újabb kiugratás, ezúttal balról, egy csel középre és máris 0-3. Három perc múlva Koszta Márk is feliratkozott a góllövők közé a teljesen elcsigázott hazaiak legnagyobb bánatára. De ez már csak hab volt a tortán. (0-4) És ez is lett a vége. Waltner Róbert egyik álma teljesült, legyőzte példaképét, Mesterét, Csank Jánost, akinek öleléssel gratulált.

A találkozót követően így értékelt a két szakvezető.

Vác FC – Csank János: „A 64-65. percben fáradt el egy-két fickó fejben. Sok hibát követtünk el és volt itt egy kis zűr a végén, de előtte rendben volt – kezdte sajátos stílusában a hazaiak trénere. Tudom, mit kell gyakorolnunk, hogy eredményesebbek legyünk, ezért is jegyzetelek mérkőzés közben, ami már nem divat, de én így szeretem. A mentalitásunkkal nincs baj, a fiatalságunkkal kicsit van, hisz huszonegy év az átlag életkorunk. Kevés a rutinunk és sok meccset játszunk, persze, sok a hiba, de mi az NB III-ban játsszunk, a Zete az első osztályban.”

Zalaegerszegi TE – Waltner Róbert: „Az első félidő nem tetszett, a Vác nagyon harcias volt. A szünetben az öltözőben tartottam egy kis eligazítást… Csak azt nem értem, miért kellett őket az anyagiakkal fenyegetni… Ennek meg is lett az eredménye. A második játékrész már tetszett, ott megmutattuk a tudásunkat. Nagyon sok sikert kívánok a Mesternek. Eddig is felnéztem rá, és ezután is fel fogok nézni.”

Végeredményben nem történt más, mint érvényesült a papírforma, a Zalaegerszeg búcsúztatta a Vácot, ezzel a MOL Magyar Kupában a 4. fordulóba, a legjobb 32 közé jutott. Waltner Róbert továbbra is nagyon tiszteli és példaképének tartja Csank Jánost, a galambősz hajú Mester legfeljebb azt sajnálhatja, milyen kár, hogy nincs visszavágó, ami után barangolhatna egy nagyot a csodálatos zalai erdőkben – puskával a vállán.

Jaberits Zsolt

Fotó: M4 – MOL Magyar Kupa 3. forduló: Vác FC – Zalaegerszegi TE FC mérkőzésről készült felvételéből