MADARAT TOLLÁRÓL, A POLGÁRMESTERT ALPOLGÁRMESTERÉRŐL LEHET IGAZÁN MEGISMERNI!

A polgármester javaslatára, a polgármester helyettesítésére, annak munkájának segítésére a testület minősített többséggel általában alpolgármestert választ. Ha kell, akkor ezt a funkciót visszavonhatja. A veszélyhelyzet idején még erre sincs szükség, az alpolgármesterek szerepét a polgármester saját maga elláthatja! Vajon mit csináltak közpénzből az alpolgármesterek a pandémia alatt?

Az alpolgármester a polgármester irányításával látja el a maga feladatait. Több alpolgármester esetén a polgármester határozza meg az általános helyettesét.

A polgármester az alpolgármester feladatait írásban, bármikor teljes körűen megvonhatja, s ezután a díjazása immár csak a képviselői alapdíj.

Az alpolgármesterre is vonatkoznak a polgármesteri jogállási szabályok. Az alpolgármester munkáltatói jogait a polgármester gyakorolja.

Vácon ma – az előző 30 évvel ellentétben – nincs meghatározva az alpolgármesterekre vonatkozó konkrét feladatmegosztás. A polgármester ezek szerint alkalmanként döntheti el, hogy melyik alpolgármestere mivel foglalkozzon.

Így az a feltételezés megalapozott lehet, hogy a pandémia idején semmit nem csináltak a városházán, de mindegyikőjük simán felvette a nem kevés fizetését.

Ez egyben alpolgármesteri kiszolgáltatottságot is jelent és jelenthet polgármesteri diktatúrát is.