FERJANCSICS TITKAI – TITKOS MEGBESZÉLÉS

Ezzel a címmel jelentettek meg szombaton a „Váci Szívvel” választási mozgalom tagjai a Váci Világban egy nyílt levelet, amelyet Matkovich Ilona polgármester asszonynak címeztek.

A választások óta tapasztaltakkal kapcsolatban osztották meg aggodalmaikat, arra hívják fel a figyelmet, hogy fontosnak tartják azt, hogy a város vezetésében tényleges és érdemi változások történjenek, hiszen nem azért indultak a választáskor a város régi vezetése ellenében, hogy helyettük ma olyanok kerüljenek a testületbe, akik ugyanazt folytatják, mint elődeik. Ezért lényegesnek tartják azt, hogy a városunkat képviselő emberek tisztességesek legyenek és a múltjuk alapján az legyen feltételezhető róluk, hogy hivatali hatalmukkal, befolyásolási lehetőségeikkel valóban a városunk javára és nem csak a maguk hasznára élnek.

Annak a reményüknek is hangot adnak, hogy a város vezetése mentes legyen minden korrupciós ügylettől, annak még a gyanújától is. Ezért is fontos, hogy az olyan felmerült, vagy újra előkerült kérdések, amelyek a képviselők tisztességére árnyékot vethetnek, vagy azt megkérdőjelezhetővé teszik, tisztázva legyenek a választók bizalmának megőrzése végett.

Ennek szellemében arra kérik Matkovich Ilonát, hogy szólítsa fel, nyilatkoztassa meg munkatársát, Ferjancsics László alpolgármestert arról, hogy egy bizonyos, 2005-ös Velencei-tavi nyaralóban történt megbeszélésen:

  • kik és miért vettek részt,
  • miről szólt az a megbeszélés,
  • milyen eredménnyel, következményekkel zárult,
  • illetve azt követően milyen pénzmozgások történtek és miért?

A levél írói itt feltehetően utalhatnak egy általuk ismert, valószínűleg dokumentált, Ferjancsics Lászlóval kapcsolatosan egy büntető jogilag ugyan már elévült ügyre, amelynek árnyéka mégis a mai városvezetésre is rávetülhet.

A polgármestert arra kérik, legyen szíves Ferjancsics Lászlót beszámoltatni erről a régi ügyéről, hogy a tisztakezűségét bizonyítva a vele szembeni bizalmatlanságot eloszlassa.

A „Váci Szívvel” választási mozgalom tagjai úgy vélik, ha Ferjancsics úr ettől a világosságban járástól elzárkózna, úgy felszólítják a polgármestert, hogy az alpolgármesteri pozíciójából mentse fel, mert az esetleges hallgatása a vele szemben sejtetett, megfogalmazható vádakat hitelesíti.

Mivel Matkovich Ilona a város legfontosabb pozícióját betöltő személye, ezért a nyílt levél megfogalmazói szerint fontos, hogy kik, milyen emberek veszik őt körül, hiszen a közvagyon megvédése, mind a saját becsületének és jó hírének megóvása miatt is kötelessége ezen kérdéskör tisztába tétele. Úgy vélik, lényeges azért is, mert aki egyszer becstelenül nyúlt mások pénzéhez, vagy jogtalanul a hivatali lehetőségeivel visszaélve járt el, az másszor is ugyanúgy fog cselekedni, ill. egy csapat tagjaként még valószínűbb, hogy a többieket is beleviszi ugyanazon hűtlen kezelésbe, cinkosságba.

***

Bár nem szeret válaszolni a városháza a kérdéseinkre, de ezúttal is elküldjük mind a polgármester asszonynak, mind az érintett alpolgármesternek, hogy számoljon be arról, hogy tisztázódott-e az a bizonyos Velencei-tavi különös és titkos, a várost is érintő magánbeszélgetésnek a tartalma?

Ferjancsics Lászlóval kapcsolatban a Vácon betöltött vezetői évei során többször felmerült annak a gyanúja, hogy vagy cégeit vagy magánérdekeit helyezhette előbbre a város érdekei elé. A Hospinvestnél töltött éveiről, tevékenységeiről már egy cikksorozatban beszámoltunk, most pedig a nyílt levél újra sejtet egy olyan ügyet, amely ha jól sejtjük, nem vethet jó fényt Ferjancsics László múltjára.

Kíváncsian várjuk a két városvezető reakcióját, hiszen ezzel már ő lenne a harmadik személy a város vezetésében, akinek zűrös gazdasági ügye volt. Matkovich Ilona román cégtemetőben eltüntetett cégeiről, valamint Kiss Zsolt rendőrségi ügyéről is már beszámoltunk…

Az Összefogás nem ezt ígérte a választóinak, úgyhogy a város nyilvánossága valóban várja a Ferjancsics-ügy gyors tisztázását.