ZSÁKBAN VITTÉK AZ MSZP FIKTÍV SZÁMLÁIRÓL SZÓLÓ BIZONYÍTÉKOKAT – LAPSZEMLE

A szocialista párt vezetése arra játszik, hogy összeborulnak majd Gyurcsányékkal, s ha nyernek 2022-ben, el lesz simítva minden – nyilatkozta kedden a Magyar Hírlapnak Bóth János. Az interjúban szó esett Tóbiás József, egykori Pest megyei elnök és Kiss Zsolt volt irodavezető is (városunk jelenlegi alpolgármestere), akik neve szerepel azokon a hamis utalványokon, amelyeket dr. Bóth János, volt váci elnök lakásának garázsa előtt egy zsákban tettek le. Vác egykori polgármestere, az MSZP alapító tagja, korábbi országgyűlési képviselője mint feljelentő, a lapunknak adott interjúban arról is beszélt, a rendőrség már költségvetési csalás gyanújával is nyomoz az MSZP fiktívszámla-botrányában.

Tavaly nyáron számolt be arról a Magyar Hírlap, hogy a feljelentése alapján nyomozást rendelt el az ügyészség az MSZP Pest megyei szervezetében 2012–2015 közötti időszakban történt fiktív ellátmányok miatt.

Az ügy lényege, hogy több tucat alapszervezeti elnök nevére utalványoztak pénzt, ám valójában az elnökök ezt nem kapták meg, sőt nem is tudtak róla.

 

Dr. Bóth Jánostól azt kérdezte a Magyar Hírlap újságírója, hogy neki, mint feljelentőnek van-e  információja arról, hogy hol tart és mikor zárulhat le a nyomozás?

– Csak remélem, hogy már a vége felé jár. A feljelentésemet 2019. augusztus 19-én tettem meg, miután egyértelművé vált, hogy a pártvezetés nem tesz semmit az ügyben. A cikk megjelenése után lakásom postaládájában landoltak egyes dokumentumok, továbbá a garázsom elé is letettek egy zsáknyi, három kiló anyagot, amit leadtam a rendőrségen. Csak az átadás-átvétel három óráig tartott. Ezek a hamisított okiratok a 2012-től 2015-ig tartó időszakot ölelték fel.

Utalványozási joga az akkori megyei elnöknek, Tóbiás Józsefnek, illetve a megyei irodavezetőnek, Kiss Zsoltnak volt.

Erről akkor értesültem, amikor az MSZP Pest megyei szervezete elköltözött a Jókai utcai pártszékházból, s a páncélszekrényből kihullottak a számlatömbök.

Pest megyében 2016-ban a pénzügyi bizottság feltárta az ügyet, jelezte a pártvezetésnek. A pártelnökök közül tudott róla Tóbiás József, Molnár Gyula, illetve a jelenlegi társelnökök, Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes is. Mindig az volt a válasz, hogy most hagyjuk, majd a választás után foglalkoznak vele. Szerintem nem véletlen, hogy Tó­biás József lelépett, és a Kanári-szigetekre költözött.

Mindegyik pártelnök a szőnyeg alá söpörte az ügyet. Pedig az Országos Pénzügyi Ellenőrző Bizottság is jelezte, hogy ki kell vizsgálni, de azt is elsumákolták.

Gondolom, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzésétől tartottak. Az ÁSZ, úgy tudom, hogy csak az országos szervezetet ellenőrizte, ám ha bekérték volna a Pest megyei gazdálkodás anyagait is, a botrány előbb kirobbant volna. Aki tökös volt az ügyben, és szorgalmazta az eset kivizsgálását, mint Trenka István, Pest megyei elnök, majd az őt követő Fekete Zoltán, őket  egytől egyig kizárták a pártból.

Szerintem sokan rádöbbentek arra, hogy a mai országos pártvezetés csak a pozícióját félti, és fütyülnek a pártra.

Látták, hogy az MSZP egyre lejjebb csúszik, zuhan a támogatottsága, jövője pedig kilátástalan, s aki valamit is érzékelt a stiklikből, azt mondta, elég volt. Egyre többen kiábrándulnak a pártból. Gondolom, hogy az is közrejátszhatott, hogy látták a kizárásokat, a sok herce-hurcát, amit Tóth Bertalanék műveltek. Látták, hogy mindent elsikálnak, a környezetükben pedig olyan figurák mozognak, mint a most lebukott cigarettacsempész, Legény Zsolt.

A milyen jövő vár az MSZP-re firtató kérdésre Bóth János ezt válaszolta:

– Van egy szűk klikk, akik kisajátították ezt a pártot. Csak egy dolog fontos a számukra, hogy ők pozíció­ban maradjanak.

Arra játszanak, hogy összeborulnak majd Gyurcsányékkal, s ha nyernek 2022-ben, el lesz simítva ez az ügy is. A pártban a vidékiek ezekről az ügyekről nem tudnak, a híreket nem hiszik el, mert etetik őket. Pest megye nekik ment, őket kinyírták.

Na de, hogy Borsodban, Vasban vagy Veszprémben tudnak-e bármit is a disznóságaikról, az majd akkor jut el a tagság tudatáig, ha felvetődik a megszűnés vagy az összeolvadás a DK-val. Akkor biztos, hogy elő fog jönni ez is.

De most mindent feltettek 2022-re, és arra számítanak, hogy megússzák. Rajtam nem múlt, hogy ez ne sikerüljön.