TOVÁBB DAGAD A BOTRÁNY A KÜLTERÜLETI INGATLANOKRA KIVETETT KOMMUNÁLIS ADÓ MIATT

Mint korábbi írásunkban beszámoltunk, a balliberális városvezetés meg akarja sarcolni a külterületen élőket azzal, hogy kivetnék rájuk is a kommunális adót annak ellenére, hogy érdemi kommunális szolgáltatás nincs ezeken a területeken.

A lakosokhoz kiküldött levél két részből áll: egy tájékoztatóból, hogy jelentkezzenek be önként adóalanynak és mellékelnek egy nyomtatványt is, amin ezt megtehetik. Ha nem hajtja önként az adózó a fejét a guillotine alá, akkor a városházának megnehezül a dolga. Ugyanis a tulajdoni lapok alapján azt tudják, hogy ki a tulajdonos, de nem tudják a házas ingatlan nagyságát, s ha az adózó nem jelentkezik be, nem tölti ki a papírt, az adókivetés lassúvá, nehézkessé válik. Csekket, fizetési felszólítást még nem kaptak az érintettek, csak kilátásba helyezték, hogy adózniuk kell.

Az öt évre visszamenőleg történő adókivetés teljességgel jogszabály ellenes.

Visszamenőleg öt évre csak azt az adót lehet beszedni, amelyet kivetettek és az adózó nem fizetett be. Vácon 1995 óta szedik ezt az adófajtát, de az előző városvezetések voltak annyira belátóak, méltányosak a külterületen élők irányába, hogyha a város ott nem tud kommunális szolgáltatást biztosítani, vagy csak részlegesen, akkor ott nem is szedhetnek be kommunális adót.

Feltehetjük a kérdéseinket:

  • Miért nem állnak ki a lakosok érdekében Rozmaring Sándor, Kiss Zsolt és Kászonyi Károly, mint az érintett térségek képviselői?
  • Hogy engedhető meg, hogy a VácOnline tájékozottabb legyen ebben a témában, mint ők?
  • Miért nem állnak ki sajtótájékoztatót tartani, hogy mit tettek annak érdekében, hogy megakadályozzák ezt a teljességgel törvénytelen lépést?
  • Ki szorgalmazza a testületen belül ennek a sem jogilag, sem morálisan nem vállalható intézkedésnek a bevezetését?

Több írásunkban foglalkoztunk már a városban történt adóemelésekkel, a vállalkozók és a lakosság folyamatos sarcolásával. Naivak lennénk, ha nem vennénk észre, hogy ugyanez zajlik minden olyan településen, ahol a balliberálisok kerültek hatalomba. Ezt ismerte fel a kormány és még talán idejében meghozta a törvényt, hogy jövő januártól a városok nem emelhetnek helyi adót és nem vethetnek ki újakat.

Ezért folyik most ez az eszeveszett kapkodás? Annak a Matkovich Ilonának, aki saját elmondása szerint ösztönösen vezeti a várost, nem szólal meg ösztönösen a lelkiismerete, hogy ha nem nyújt a város szolgáltatást, akkor nem is kérhet cserébe semmit?

A tisztességes megoldás az lenne, hogy amíg egy meghatározott kommunális ellátási szintet nem ér el a külterület, addig rendeletileg nem vethető ki ez az adó. Ilyen rendeletmódosítást kellene a külterületi választópolgárokkal rendelkező képviselőknek benyújtani. Erre ezúttal – a külterületen élők érdekében és ott élő olvasóink nevében – nyilvánosan felszólítjuk Rozmaring Sándort, Kiss Zsoltot és Kászonyi Károlyt.

***

VÁRATLAN ADÓ, EZ MATKOVICH KARÁCSONYI AJÁNDÉKA A KÜLTERÜLETEN ÉLŐKNEK?