VÁRATLAN ADÓ, EZ MATKOVICH KARÁCSONYI AJÁNDÉKA A KÜLTERÜLETEN ÉLŐKNEK?

Ismét dagadozik egy újabb Matkovich botrány. (A részletek a Naszály-hegyi váciak Facebook-csoport oldalán olvashatóak.) A külterületen élő, zömében szociálisan rászoruló családokra – az oldal tanúsága szerint – az önkormányzat a napokban újonnan kivetett évi 20.000 forint kommunális adót, ráadásul öt évre (!) visszamenőleg, ami karácsony közeledtével 100.000 forint kiadást jelenthet családonként. BOTRÁNY!

A nyitó hozzászólás az oldalról, ami cikkünk megírásáig 112 hozzászólást generált

Mind jogi, mind morális problémát felvet ez az új önkormányzati döntés.

Mióta alkalmazzák országosan a kommunális adót,

a kivetését az önkormányzat dönti el. Tehát dönthet úgy, hogy kiveti és dönthet úgy, hogy nem, vagy különbséget tehet városi területek között.

A város a törvény megszületésekor alkalmazta a kommunális adót, Fördős Attila polgármestersége idején megemelték azt, de a külterületekre nem vetették ki, mivel ott vagy semmilyen kommunális szolgáltatás nincs, vagy minimális (esetenként kőszórás, elvétve közvilágítás, néhol busz közlekedés). Nem gyűjtik a szemetet, többségében a lakók teszik járhatóvá az utakat és a karbantartás is az ő gondjuk.

Az érvényben lévő rendelet szerint a külterületi telek kommunális adómentes.

Az önkormányzat által megtalált, sunyi kiskapu ott van, hogy az itt, állandó lakosként bejelentettekre a rendelet sajátos értelmezésében ki lehet vetni az adót.

De azonnal jelentkezik a morális kérdés, hogy ha a város semmilyen kommunális szolgáltatást ezért nem nyújt, milyen erkölcsi alapon sarcolják az itt élőket? Az, hogy ezt még öt évre visszamenőleg kivetik, az meg teljes szociális érzéketlenségre vall, gyomorforgató, felháborító.

Megint megmutatkozik a ultraliberális városvezetés országosan is jelentkező döntési mechanizmusa: fantázia, hozzáértés hiányában csak egyet tudnak, megszorítani és adót emelni.

Gondoljunk csak bele: a Látó-hegyen, a Václigeten lakó ugyanannyi kommunális adót fizessen, mint aki a Széchenyi utcában lakik?!

Számon kérjük tehát Rozmaring Sándort, aki a Naszály-hegy miatt, Kiss Zsoltot, aki Máriaudvar, Václiget miatt és Kászonyi Károlyt, aki Vác északi külterületei miatt érintett, hiszen ők ezen területek képviselői.

  • Miért nem állnak ki sajtótájékoztatón a választókerület lakóival közölni, szemtől szembe, hogy mindenki első kézből értesüljön erről a karácsonyi ajándékról?
  • Miért nem szerepel ez a nagyon sokakat érintő, önkormányzati döntés a polgármester asszony vasárnapi igehirdetésében?
  • Miért nem ezzel kezdte a Vicsek Ferenccel folytatott televíziós interjúját a nyájaskodó, hazug, álszent szlogenek helyett?
  • Milyen előkészítő munka előzte meg ennek a rendeletnek az alkalmazását, miért nem tájékoztatták előtte az érintetteket?

Ezt sem készítették elő, nem beszélték meg az emberekkel, és az ütemezés még felháborítóbb:

dühöng a Covid-19 járvány, jön a karácsony, egyre nehezebb a megélhetés és ekkor a népnyúzók bejelentkeznek, hogy még a maradék életkedvét is elvegyék a mindennapok nehézségei közepette élőktől. Nehéz ezt higgadtan szemlélni!

Álljon most itt néhány hozzászólás a Naszály-hegyi váciak részéről:

„Az ajándékot megkaptuk karácsony előtt a mostani önkormányzattól, visszamenőleg lehet fizetni kommunális adót!”

„Miért kell fizetni, mivel se csatorna, se a gáz nincs bekötve, az utunkról meg nem is beszélve!”

„… se közvilágítás, se szelektív hulladék gyűjtés, se csatorna, se fűvágás, se útjavítás (az utóbbi, ha van, az nem az önkormányzat jóvoltából), amit kommunális adó fejében az önkormányzat elvégez a belterületi részen.”

„Többszöri elolvasás után. Helyi rendelet, melyet az állam nem tesz kötelezővé. Feketén fehéren ott van, külterületi ingatlan 100%-ban mentes az adó alól. Az is ott van, hogy tulajdonlás esetén a naptári év első napjától. Tehát visszamenőleg nem vethető ki. Kommunális adó azon ingatlan tulajdonosokra vethetők ki, akik a város által nyújtott szolgáltatásokban részesülnek. Út, járda, játszótér, virágágyás, közvilágítás és sok más egyéb, mely bent a városban kézenfekvő. De külterületen minimális szolgáltatásban sem részesülünk. Ezt azért én nagyon átgondolnám a városvezetés helyében! Hisz még „döbrögiék” sem merték így sarcolni a külterületen élőket!”

 

Molnár Nándor a következő „emberséges” jó tanáccsal látta el a megsarcoltakat:

„Ha nem tudsz róla, az nem mentesít. A bejelentés nem önkéntes, hanem kötelező, amennyiben a magánszemély a rendelet alapján úgy dönt, hogy alanya a magánszemélyek kommunális adójának. Mert dönthet úgy, hogy nem alanya, de ennek okát egy esetleges adóvizsgálat során bizonyítani köteles. Ezt az adózási helyzetet hívjuk önadózásnak. Az öt év pedig azért öt év, mert az adó megállapításához való jog öt év alatt évül el. Tudom, hogy a legrosszabb időpontban került a dolog feltárásra, de ez nem önkormányzati hatáskör, hanem közigazgatási, ezért Rozmaring Sándornak erre semmi ráhatása nincs. Javaslom, éljetek a 12 hónapos részletfizetés lehetőségével, ígéretünk van arra, hogy kérelmetek elfogadásra kerül.”

A hazugság lényege itt van: ez nem közigazgatási, hanem önkormányzati hatáskör, tehát az előző városvezetés tudott még élni azzal a jogával, hogy a külterületen élőkre nem vetette ki az adót!

 

A másik érintett, Rozmaring Sándor éppen felébredve még csak most kezdi majd faggatni a hivatalt a következő kérdésekkel – szó szerint idézzük őt:

  1. Mióta van érvényben a „kommunális adó” fizetési kötelezettsége Vácon?
  2. Kik a adó alanyai?
  3. A 10-es Választókerületben mekkora számban került sor adó befizetési kötelezettség meghagyására, abból a “külterület” mekkora számban érdekelt?
  4. Hogy fordulhatott elő, hogy adókötelezettségi elmaradás van több évre visszamenőleg?
  5. Ez kinek a hibája?
  6. Miért nincs a mai napig sem megfelelő tájékoztatás, noha a felszólítások kimentek?

A képviselő úr – a feltett kérdések alapján úgy tűnik –, hogy még annyira sincs tisztában a tényekkel, mint a Facebook-csoport egyik-másik tagja, akik a rendelet többszöri elolvasása után is teljesen jogszerűtlennek tartják az adó kivetését. Azt, hogy visszamenőleg beszedjék, azt meg végképp! S hogy ez mennyire etikus, azt döntsék el olvasóink.

Az ügy folytatásáról biztosan olvashatnak még…

Kiemelt kép: a Facebook-oldal  nyitó képe – Drone Eye Photography