TOVÁBBRA SEM TUDJUK, HOGY JELENT-E KISS ZSOLT JÁNOS ALPOLGÁRMESTER KOCKÁZATOT A VÁROS KÖZÉLETÉBEN?

Hónapok óta hiába kérdezzük levélben, illetve a sajtóban egyaránt egy tavaly óta zajló nyomozás egyik érintettje, Kiss Zsolt János kapcsán, hogy az alpolgármester személye jelent-e bármiféle kockázatot a város közéletének tisztasága szempontjából? Bár a nyomozás még tart, és az eljárás ismeretlen tettes ellen folyik, és gyanúsítás sem történt még, de mára már rendkívül sokatmondónak tűnik az a hallgatás, ami – maga az alpolgármester és a városházi sajtó részéről – ezt az egész ügyet körbeveszi. Legutóbbi írásunkban felkínáltuk, ha Kiss Zsolt reagál a cikkünkre, azt változtatás nélkül a VácOnline-on leközöljük. De ezúttal sem érkezett válasz!

Bóth János, Vác korábbi baloldali polgármestere a lapunknak adott egyik interjújában még nem említette névvel – a városszerte már jól ismert szóbeszédben sokat emlegetett történet főszereplőjét –, Kiss Zsolt Jánost, de már a Magyar Hírlapban megnevezte a jelenleg ügyészségi szakaszban lévő személy nevét azzal kapcsolatban, hogy

„több MSZP területi vezető aláírását meghamisítva nagy-összegű pénzfelvételek történtek. Köztük volt az én hamisított aláírásom is, tudomásom szerint több tucat alkalommal.”

Az említett Kiss Zsolt János – jelenleg Vác szocialista alpolgármestere – korábban az MSZP Pest megyei szervezetének irodavezetője volt. Amikor a megyei szervezet 2016-ban elköltözött a fővárosi Jókai utcai székházból, különös dokumentumok kerültek elő – nyilatkozta a lapnak Bóth János.

Például olyan átvételi elismervények ötvenkét Pest megyei alapszervezet elnökének aláírásával, amely szerint az elnökök különböző pénzösszegeket vettek át Kiss Zsolt János irodavezetőtől utólagos elszámolásra.

Fekete Zoltán, a Pest Megyei Területi Szövetség Elnökének, az MSZP akkori választmányának írt levele, amelyben Tóbiás József, Fogarasi Balázs, Solymári Gabriella és Kiss Zsolt nevét említi kamuszámlák kiállításának ügyében. – Fotó: PestiSrácok, 2019. február 15-i írásából

„Én például összességében csaknem egymillió forintot vettem át, ám ilyen pénzátadás nem történt sem velem, sem más elnökökkel – mondta a Magyar Hírlapnak Bóth János. – Erre már 2017-ben felhívtam Pest megyében a párt illetékes bizottságának figyelmét,

tavaly augusztus 22-én pedig az MSZP országos elnökségét és a választási bizottságot is tájékoztattam erről, s kértem a bűncselekmény gyanúját is felvető ügy kivizsgálását.”

A váci elnök feljelentése alapján a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el, amelynek lefolytatására a VI. kerületi rendőr-kapitányságot jelölték ki, ahol még nyár folyamán is folyt a nyomozás.

Tudomásunk szerint ott egymásnak adták a kilincset a beidézett tanúk, írásszakértőt kértek fel a feljelentés szerinti hamis aláírások valódiságának megállapítására vagy a hamisításnak a tisztázására.

Rendületlen lehet a bizalma Matkovich Ilonának Kiss Zsolt iránt, hiszen együtt járnak tárgyalásokra. Matkovich Ilona és a rendőrségi nyomozás érintettje, Kiss Zsolt egy szombathelyi hivatalos megbeszélésen, ahol komoly gazdasági kérdésekről is szó volt. – Fotó: szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

Kérdezzük: lehet-e úgy Vácon megtisztult közéletről beszélni, hogy ebben a pillanatban is még teljes bizonytalanság lengi körül az egyik városvezető feddhetetlenségét?

A lakosság részéről egyre erőteljesebb a szerkesztőségünkön a nyomás, hogy váci választópolgárokként megtudhassanak bármi részletet Kiss Zsolt ügyéről, úgyhogy nyitottak vagyunk a továbbiakban is az eddig már többször feltett kérdésekre adott hivatalos válaszok közlésére:

  • Az ártatlanság vélelmének fenntartása mellett Kiss Zsolt János, az Összefogás váci képviselője jelent-e kockázatot az Összefogás feddhetetlenségére, illetve a város anyagi biztonságára nézve?
  • Tett-e bejelentést Matkovich Ilonának, a testületnek, frakciónak az alpolgármester úr, hogy érintett lehet egy rendőrségi nyomozás kapcsán egy büntetőügyben?
  • Informálisan eljutott-e a polgármesterhez a cikkekben megszellőztetett ügy?
  • Amennyiben tudott róla, hoztak-e bármilyen döntést ennek az ismeretében?
  • Van-e olyan szabálya az önkormányzatnak, a frakciónak, amely az ilyen esetben döntési kötelezettséget róna rájuk?
  • Van-e az ilyen esetekre a frakciónak, a támogató pártnak etikai szabályzata?
  • Az alpolgármester úrtól kérdezik a váciak, hogy valljon színt, érintett-e ebben a nyomozásban?

***

Kiss Zsolt ügyével foglalkozó, valamint az MSZP korrupciós, zavaros anyagi ügyeit feltáró sajtómegjelenések:

           ORSZÁGOS LAPOK

2020. SZEPTEMBER 7.
2020. SZEPTEMBER 5.
2020. SZEPTEMBER 3.
2020. SZEPTEMBER 1.
2020. AUGUSZTUS 29.
2020. AUGUSZTUS 28.
2020. AUGUSZTUS 27.
2020. AUGUSZTUS 26.
2019. FEBRUÁR 15.
2019. FEBRUÁR 23.