A JELENLEGI VÁROSVEZETÉS MINDEN EDDIGINÉL ROSSZABB, GÁTLÁSTALANABB – INTERJÚ CSEREKLYE KÁROLLYAL

Közéleti sorozatunk ötödik interjúját ezúttal Csereklye Károly adta, melyben a 2019-es önkormányzati választások után kialakult helyzetet tekintettük át. A beszélgetés középpontjában nem véletlenül az a napokban tartott sajtótájékoztatója állt, amelyet egy önkormányzati cégnél feltárt visszaélés és sikkasztás gyanúja kapcsán hívott össze. 

– Az a tényfeltáró munka, amivel felszínre hozták egy önkormányzati cég sikkasztásgyanús útielszámolásait, országos visszhangra lelt. Mit szól hozzá?
– Minket, és itt a Váci Szívvel csapatára gondolok, nem érdekel az országos visszhang. Mi váciak vagyunk, ebben a városban szeretnénk rendet, élhető és tiszta viszonyokat teremteni. Ehhez elengedhetetlen feltétel, hogy az élősködő, másokat meglopó városi vezetőket kiebrudalják. Minden kertész tudja: előbb tarackolok, utána van csak ültetés. Mi egyébként csak elkezdtük megcsinálni azt, amivel ők kampányoltak, aminek az ígérgetésével becsapták az embereket.

– Mi a véleménye Matkovich reagálásáról?
– Szerintem váratlanul érte az újságíró megkeresése és ezért nem találta a helyes választ, így óriási öngólt lőtt. Többször jeleztem a problémákat, több közadatkérésem volt már, mint azt a sajtótájékoztatón is elmondtam. A pénzlopásokkal kapcsolatos jelzéseimre semmilyen, a közadat kérésemre pedig olyan választ kaptam, hogyha valamire szükségem van, forduljak bírósághoz. Most meg, hogy ez az egész ügy sajtó nyilvánosságot kapott, hirtelen „ki fogja vizsgálni az ügyet”. Ez rendkívül hiteltelen.

– Térjünk vissza Matkovich azon álláspontjára, amely szerint kétségbe vonta, illetve nem válaszolt a több milliós sikkasztás gyanújára vonatkozó állításaira, kérdéseire, közadat kéréseire, ami pedig a most becsatolt táblázatok alapján pedig egyértelműnek tűnik. Mit gondol erről, miért maradhattak el a válaszok, miért nem történt részéről intézkedés?
– Az adott időszakban Kászonyi Károly, mint „ellenzéki” volt a Gazdasági Bizottság elnöke, és Ferjancsics, Kiss Zsolt alpolgármester urak mellett Matkovich is bent ült abban a pénzügyi bizottságban, állítólag árgus szemekkel figyelő ellenzékiként. Vagyis éveken keresztül ezeket a fiktív elszámolásokat – fogalmazzunk finoman – nem vették észre, azokat elfogadták, megszavazták, az erről szóló beszámolókat jóváhagyták, majd amikor hatalomba kerültek, mindent átnéztek, leellenőriztek. Ez minimum három, vagy inkább négy következtetésre is jogos alapot ad minden gondolkodó ember számára.

– Melyek lennének ezek?
1. Nem értenek semmihez, de legalábbis nem a városi pénzügyek működéséhez.
2. Vagy csak nem érdekli őket a város pénze, nem érzik, érezték feladatuknak a városi közvagyon megvédését.
3. Esetleg érdekeltek voltak valamilyen okból abban, hogy hallgassanak, ezért hallgattak. Ez utóbbit látszik erősíteni az a tény is, hogy az érintett igazgató Matkovics bizalmasaként nem olyan régen megerősítést nyert pozíciójában és továbbra is igen szép fizetést vesz fel. Érdekes, hogy korábban is, már több olyan, – ennél nagyságrendileg sokkal nagyobb – pénzügyi csalás eshetőségéről is tájékoztattam Matkovichot, ill. kértem, hogy intézkedjen, vizsgáltassa ki, amelyek szintén érintik, érinthetik az igazgató személyét, de ezt azóta, öt hónapja sem tette meg. Miért nem? Egyik oldalon sírnak, hogy nincs pénz és ezért mindenkit hibáztatnak, adót emelnek, közben saját magukat vastagon premizálják, ezekben az ügyekben, ezek kivizsgálása érdekében pedig nem tesznek semmit. Igaz, ezen ügyek kibogozásáért dolgozni kell és nem lesz tőle feltétlenül népszerű az ember.
4. De lehetséges még ezek kombinációja is, vagyis nem is értenek hozzá és nem is érdekli őket a közvagyon védelme, csak a saját és családtagjaik mutyijával foglalkoznak.

– Arra gondol, hogy a jelenlegi városvezetés is érintett lehet azokban a sikkasztásokban, gazdasági visszaélésekben, „mutyikban”, amelyek ellen harcot hirdettek a választási kampányukban? Akkor ez egy igen súlyos helyzet, hiszen ebben az esetben nem is várható, hogy az előttünk álló, még négyéves regnálásuk alatt bármilyen érdemi, pozitív változás legyen ebben a városban?
– Vannak arra vonatkozó adataink, hogy bőven van még vizsgálódni való. Ezt a jelenlegi vezetés nem tette meg, de mi meg fogjuk tenni és remélem, hogy mindenre fény fog derülni. Ez már visszafordíthatatlan, a hatóságok meg majd döntenek.

Mindenesetre szeretném egyértelműsíteni: én nem érzelmi alapon szólítottam őt fel többször is arra, hogy mondjon le még azelőtt, hogy a volt cégei (melyek cégtemetőkben végeztek) sorsára juttatná a városunkat is, hanem azért, mert teljesen egyértelmű, hogy úgy emberileg, mint szakmailag alkalmatlan a vezetésre.

Egy dolog szerepelni és magamutogatón tetszelegni az újságokban vagy felolvasó esteken, és egy teljesen más dolog értéket létrehozni, nap mint nap másokért terhet hordozni és egy város életének minden napos feladatait megoldani. Ehhez nem színészek és nem is csak önmaguknak tetszelgő, magukat szerepeltető, önsztároló primadonnák kellenek, hanem sokkal inkább józan gondolkodású, tisztességes, másokat becsülni-, és másokért önzetlenül dolgozni tudó, dolgozni akaró emberekre van szükség. Ezek az értékek a mostani „ellenzéki csapat” nagy részéből hiányoznak.

De ami még rosszabb, hogy még csak fel sem fogják, amikor valaki nekik erről a felelősségről beszél. De azt, hogy érintettek is lehetnek ezekben az ügyekben, látszik erősíteni az a tény is, hogy amikor azt tapasztaltam, hogy részéről semmilyen érdemi intézkedés nem történik az általam jelzett és kivizsgálni kért igen súlyos, a városunknak sok 10 és 100 millió Ft-os gazdasági kárt okozó ügyekben, akkor közadatkéréssel fordultam hozzá. Ezt nagyon cinikusan, az eddigi egyetlen írásos válaszában „…..adattal nem rendelkezünk, ……forduljon bírósághoz…..” jeligével megtagadta.

Ezért is kényszerültem arra, hogy sajtótájékoztatón közöljem ezt a nyilvánossággal. Vajon miért mondta, írta a mostani sikkasztás gyanús ügyletet is kibuktató, később akarata ellenére mégiscsak beszerezni sikerült okiratokról, hogy azok nincsenek, nem léteznek? Miért akarta ezek létét eltitkolni? Miért nem adta ki ezeket, miért rejtegette? Ha ő az a városért felelősségteljesen dolgozó ember lenne, akinek szeretné láttatni magát a közvélemény előtt, akkor ő nem nevezte volna ki a kapott negatív jelzések ellenére az érintett igazgatónőt, hanem neki magának kellett volna ezt az ügyet feltárnia.

Mindenesetre kíváncsian várom, hogy lesz-e részéről feljelentés, vagy ezt az ügyet is – a többihez hasonlóan – igyekszik majd fiókba tenni és elfelejtetni.

– Ha jól értem, azt mondta, hogy több hasonló ügy kibogozásán is dolgoznak, ill. több hasonlóról is szólt már Matkovichnak. Ez igaz?
– Nézze. Újságíróként kötelessége a tényekhez ragaszkodni, ezért az utóbbi kérdésén, hogy ez igaz -e, nem sértődőm meg. Igen, több, sok más dologról is szóltam már neki, amelyekben szintén kértem, hogy járjon el, vizsgálja ki, de mégsem intézkedett, de még csak nem is válaszolt a neki írt beadványaimra, pedig ebben az esetben is nagyon sok közpénzről van szó.

– Most már felkeltette a kíváncsiságomat. Melyek ezek?
– Megígérem, majd meghívom a következő, ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatóra is és mindenről pontosan értesülni fog. Mindenesetre az eddig beszerzett okiratok alapján úgy tűnik, hogy azokkal kapcsolatosan sem csak szóbeszédekről van szó, hanem több más, a jelenlegihez hasonló, de ennél sokkal súlyosabb, vélelmezhetően bűncselekményekről.

De hadd kérdezzek én is valamit! Ön szerint miért zártak ki minden ellen oldali képviselőt minden bizottságból? Ilyet még a 2/3-os váci FIDESZ sem csinált és ellenzékinek adta pl. Gazdasági Bizottság elnöki posztját és rajta kívül még másik három ellenzéki is ott ülhetett. Ezzel szemben a mostani „vezetés” alatt senkit nem engedtek, még belepillantási pozícióba sem.

Ha pedig valaki kérdez, mint én is tettem, arra egyszerűen nem is válaszolnak. De még egy kérdés: miért van és Ön szerint helyén való-e, hogy volt olyan időszak, (nem koronavírusos) amikor pl. én, mint városi képviselő, már csak ügyfél fogadási időben mehettem be a városházára. Ez hogyan van? Én és a Váci Szívvel csapata nagyon ellene voltunk a Pető Tibor fémjelezte rendszernek, de még ott sem tapasztaltam ennyi visszásságot, mint most, ez a városvezetés minden eddiginél rosszabb, gátlástalanabb.

***

A közéleti sorozatunk eddigi részei:

2020.09.29. 

BARTOS FERENC: A MOSTANI TESTÜLET TÉNYKEDÉSE TRAGIKOMIKUSAN SZERÉNY

2020.09.08. 

JAKAB ZOLTÁN: A KOALÍCIÓS HATALMASOK ÚGY GONDOLKODNAK, HOGY KI TARTOZIK HOZZÁJUK, AZT ŐK MONDJÁK MEG …

 

2020.08.28. 

Néveri István: Biztos vagyok abban, hogy Vác jobboldali többségű, s győzelemre vezethető!

2020.08.18. 

Amit erőszak szül, nem lehet eredményes – interjú dr. Bóth Jánossal Vác közéletéről