Mokánszky Zoltán: ha ekkora a baj, miért a városháza felújításába kezdtek bele és miért nem az életveszély elhárításán fáradoznak?

Matkovich Ilona, a baloldali koalíció polgármestere, az ellenzéki sajtóban egyféle roadshow-ba kezdett, úgy látszik, nem akar lemaradni Budapest főpolgármesterétől, „Vácnak is lett egy Lánchídja” – nyitotta csütörtöki sajtótájékoztatóját Mokánszky Zoltán, a Fidesz-KDNP városi képviselője. 

Matkovich a Facebook-posztjában azt írja, hogy Vác főterén két műemléképület olyan elhanyagolt állapotban van, hogy bármikor beomolhat. Ez a hír végigszaladt majd mindegyik ellenzéki hírportálon (Index, Blikk, HVG, The Post). Amennyiben polgármesterként tudomása van róla, hogy bármikor bármelyik épület beomolhat, akkor felmerül a kérdés, hogy mire vár? Amennyiben az épületek életveszélyt jelentenek, akkor az azonnali intézkedést igényel. Milyen felelőtlenség az, ha életveszélyes épületeknél nem tesznek semmilyen műszaki intézkedést, amellyel az épületek állapotát megóvhatnák vagy elhárítanák a közvetlen veszélyt? – tette fel a kérdést Mokánszky Zoltán.

Mokánszky Zoltán sajtótájékoztató 2020.07.02., Vác, Fidesz Iroda – Fotó: VácOnline

Egy 7,7 milliárdos költségvetésből ezt igazán meg lehetne oldani és nem a kormányra mutogatni. Felteszem a kérdést, van-e tudomása Matkovichnak további veszélyes épületekről, ingatlanokról és ha van, akkor mit kíván tenni? Ha ekkora a baj, miért a városháza felújításába kezdtek bele és miért nem az életveszély elhárításán fáradoznak?

Vácnak nem a kormányellenes fészbúkozásra, nem a politikai ellenfelek lejáratására, nem a folyamatos visszamutogatásra, nem a mesére, hanem felelős városvezetésre van szüksége, és olyan emberekre, akik mindent megtesznek a városért – jelentette ki a a kormánypárti képviselő.

Mokánszky Zoltán a sajtótájékoztatóján példaként hozott fel egy általa kívánatosnak tartott település-kormány közötti együttműködést:

Gondolom, a váci polgárok követik a régió eseményeit, mert a hét híre volt az, hogy Zebegény turisztikai fejlesztésre elnyert 500 milliót és most a kormány további 400 millióval megtoldotta, azaz 900 millió forinttal támogatta Zebegényt. Ez nyilván több éves egyeztetés és párbeszéd eredménye, amelyet a mi időnkben mi is megtettünk.

Ezt nem értem, hogy a mostani városvezetés miért nem tud párbeszédet folytatni a kormánnyal? Láthatják, hogy a párbeszéd mindig eredményes, Zebegény majdnem a dupláját kapta annak a pénznek, amit a pályázatban kértek.

Nyilván ez folyamatos egyeztetést igényel, megvalósíthatósági tanulmány készítése szükséges hozzá, s bizony ezért keményen dolgozni kell. De úgy nem fog működni, ha 5 milliárdos pályázatot visszautasítanak, ha egy 120 millió forintos színház-támogatásról lemondanak.

Mokánszky Zoltán sajtótájékoztató 2020.07.02., Vác, Fidesz Iroda – Fotó: VácOnline

Azt sem értem, hogy a mi ciklusunkban, bő 9 hónappal ezelőtt eredményesen lobbiztunk a kormánynál, hogy 4 milliárdot turisztikai fejlesztésre és múzeumi negyed kialakítására elnyerhessen Vác. Nem értem, hogy a mostani városvezetés miért nem tudja ezeket a pénzeket lehívni mindannyiunk javára? 

Felmerül a kérdés, hogy alkalmasak-e a város vezetésére? Ha igen, akkor miért nem tudják ezeket a kedvező lehetőségeket kihasználni, mire várnak? – zárta e kérdésekkel a sajtótájékoztatóját Mokánszky Zoltán.