Ingyenes mentesítő hajójárat indul a nagymarosi földcsuszamlás miatt

Ingyenes mentesítő hajójárat indul Nagymaros és Zebegény között, ahol az esőzések miatt három helyen megcsúszott a hegyoldal – mondta hétfőn Nagymaroson, a hegyomlás helyszínén az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője – az érintett települések polgármestereivel és a helyreállításban résztvevőkkel tartott bejárás után – azt mondta, hogy 20 perc alatt zúdult le olyan mennyiségű eső, amely több ezer köbméternyi hordalékot, sarat és köveket sodort magával.

A két Pest megyei település között mind a közúti, mind a vasúti közlekedés időszakosan, a helyreállítás idejére szünetel.

Helyszíni sajtótájékoztató a Nagymaros és Zebegény közötti hegyomlásnál: a négyből a második ütemnél tart a helyreállítás; a közúti forgalom újraindulásáig ingyenes hajójáratok indulnak a vasúti menetrendhez igazodva. – Fotó: Rétvári Bence közösségi oldal

Az államtitkár közlése szerint a munkálatok több ütemben zajlanak. Az idő alatt a Mahart együttműködésével sikerült megoldani, hogy reggeltől estig Zebegény és Nagymaros között óránkénti mentesítő hajójáratok induljanak – fűzte hozzá Rétvári Bence.

A MÁV a hétvégén azt közölte, hogy a múlt szerdai esőzés több mint egy kilométernyi szakaszon öntötte el sárral, kövekkel a vasúti pályát a Dömösi átkelésnél. Mintegy 70 méteren a vágány alatti töltés több helyen károsodott, az ágyazatot kimosta a hegyoldalról lezúduló víz.

Az omlások során körülbelül 800 köbméternyi, 10-50 centiméteres darabokból álló kőtörmelék került a vasúti pályára.

A vonatközlekedés – kezdetben csak egy vágányon – várhatóan július második felében indulhat újra, addig pótlóbuszok szállítják az utasokat a Nagymaros-Szob, illetve a Szob-Zebegény közötti szakaszon, külön menetrend szerint – írták a közleményben.

hirado.hu

***

HAJÓJÁRAT INDULÁSA

Kedves Nagymarosiak!

A vonatpótlással kapcsolatosan Rétvári Bence országgyűlési képviselőnk, egyeztetve a két érintett település (Zebegény és Nagymaros) polgármestereivel, tárgyalást folytatott a MAHART ügyvezetőjével. A vonat-és buszjárathoz igazítva kialakításra került a Nagymaros-Zebegény között, holnaptól induló hajó menetrendje.

Nagymarosról indul: 07:00-tól 22:00-ig minden óra 05-kor
Zebegénybe érkezik: 07:40-től 22:40-ig minden óra 45-kor

Zebegényből indul: 05:20-tól 19:20-ig minden óra 30-kor
Nagymarosra érkezik: 05:50-től 19:50-ig minden egész órakor.

A fenti menetrendet tartva Nagymarosra 30 perc, Zebegény felé 40 perc menetidő tartható. A hajók légkondicionáltak, 250 fő utaztatására alkalmasak.

Az előzetes egyeztetések alapján menetjegyet nem árulnak a hajóra, de azokat is szívesen elviszik, akik nem Budapest felé utaznának MÁV bérlettel, hanem csak a két település, Nagymaros – Zebegény között szeretnének utazni.

A menetrendet itt találják: Nagymaros -Zebegény hajójárat menetrendje.

Heinczinger Balázs, polgármester