Egy szál virág Nőnap alkalmából

Nőnap alkalmából ezúton szeretnénk köszönteni a szebbik nemet képviselő olvasóinkat egy virtuálisan átnyújtott virágszállal – a tavasz egyik hírnökeként előbújó kis krókusszal – és egy rövidke, az alkalomhoz illő verssel. Minden kedves nő olvasójának Boldog Nőnapot kíván a VácOnline.hu szerkesztősége!

A Nőnap története

A Nemzetközi Nőnap gondolata a századfordulón merült fel először. Az első hivatalos európai nőnapot Németországban tartották. Oroszország 1913-tól, Ausztrália pedig csak 1928-tól csatlakozott az ünneplőkhöz. Magyarországon 1914-től ünnepeljük hivatalosan is a nőket.

Előzmények:

1910–ben, a Koppenhágában ülésező Szocialista Internacionálé alapította meg a Nemzetközi Nőnapot, tiszteletadásuk jeleként a nők jogaiért évek óta küzdő feminista mozgalmak előtt. A megemlékezés dátumaként akkor még nem jelöltek ki konkrét időpont.

Egy évvel később, 1911-ben, a Koppenhágában hozott döntés értelmében az első nőnapot Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban ünnepelték meg, március 19-én.

1913-ban az orosz nők február utolsó vasárnapját választották, hogy "kenyérért és békéért" tüntessenek a háború pusztította Oroszországban. A politikai vezetők ellenezték ugyan a tüntetés időzítését, de a nők kitartottak. Ami ezután történt, az már történelem: négy nappal később a cár lemondásra kényszerült, és az ideiglenes kormány azonnal szavazati jogot adott a nőknek.
Mindez az Oroszországban akkor használatos Juliánusz naptár szerint február 23-án, az általában használatos Gergely-naptár szerint viszont március 8-án történt.

Az oroszországi események után lett hivatalosan is március 8-dika a Nemzetközi Nőnap.

Nőnapi vers

Tavaszt hoz ez a nap, szikrázik a fény,
a lét határán lassan születik ez a költemény.
Vajúdva, véresen világra jön a gondolat,
hegyek közé fagyott szavak megszólítanak.

Becézve öleli körbe a szél a fázós fákat,
Kinyílt torkú madár kiált a téli világnak.
Szalad a patak megeredt víze a völgybe,
Rohannék utánad, hogy kapjalak ölbe.

Felvinnélek magasra, a hegy tetejére,
hogy magad is lásd, hol a világnak vége.
S beleszédülj abba, hogy előtted a férfi,
aki az Istentől csak téged tudott kérni.

(Vers forrása: www.amatormuveszek.hu)

Minden kedves hölgy olvasójának Boldog Nőnapot kíván
a Vác Online szerkesztősége!