VÁCON NEM ÚJ AZ INGATLANMUTYI – A VÁCI PLÁZA TÖRTÉNETE, AHOL CSAK VESZTESEK VOLTAK

Vácon nem először történt már meg, hogy jóhiszemű helyi befektetők ingatlanhoz szerettek volna jutni, de nem kapták meg, amit a kivitelező megígért nekik. A Váci Napló felelős szerkesztője, Furucz Zoltán egykor összeszedte a Váci Pláza gyalázatos történetét és a lapjában megírta a kárvallottak történetét. 

Már csak kevesen emlékeznek rá, olyan régen volt, talán igaz sem volt. De sajnos az volt. 1999 decemberében egy szeles napon ünnepélyes keretek között helyezték el a Szérűskertben a Vác Pláza alapkövét, s ezzel nem egy sikertörténet, hanem kudarcok sorozata indult el. Állítólag volt, aki bele is halt ebbe a cirkuszba – írta Furucz Zoltán a lapjában 2017. november 24-én. A történetet talán érdemes feleleveníteni, hogy Vác sem volt mentes az ingatlancsalóktól, akik jóhiszemű beruházók pénzével elszaladtak anélkül, hogy megépítették volna az ígért ingatlant.

Érdekes körülmények között indult ez a projekt. A beruházó a Hovanecz János nevéhez köthető San-team Rt. volt. Az 1996-ban alapított cég központja Kismaroson volt, míg a 12-es főút mellett, a volt téglagyár helyén épült meg üzeme, amelyben fémszerkezetes épületek elemeit gyártották. Az akkori információk szerint sok megrendelésük volt nem csak idehaza, hanem külföldön is, hiszen a fémszerkezetes építési technológia ígéretes megoldásnak számított, elsősorban ipari létesítmények esetében.

Hovanecz János azonban a fejébe vette, hogy ebből akár több is lehet. Így merült fel a Vác Pláza megépítésének ötlete, amely azonban nem minden előzmény nélküli.

Alapvetően mindennek a foci az oka. 1994-ben az akkori váci csapat bajnok lett, s bár mindenki azt várta, hogy ez stabilizálja a klub helyzetét, a következő években a gárda sanyarú mélyrepülésbe kezdett. Az állandósuló pénztelenség és viták közepette egyszer csak megjelent a stadion klubházában Hovanecz János, és kifüggesztett egy tacepaót a faliújságra. Ebben közölte, hogy mindent csak az ő engedélyével lehet intézni, aki nem ezt teszi, az ki van rúgva.

A cégvezető ugyanis az akkori önkormányzat hathatós támogatásával – legalábbis ő így tudta – megszerezte a klubot, s mint legfőbb tulajdonos, elkezdett intézkedni. Később aztán kiderült, hogy nem eszik olyan forrón a kását, de ez már egy másik történet…

Hovanecz János azt ígérte, rendbe teszi a focicsapat pénzügyeit, milliókat költ majd erre, ezért cserébe a képviselő-testület megszavazta, hogy a Szérűskertben egy, addig önkormányzati tulajdonban lévő telekrészt jelképes összegért eladnak neki és azon megépülhet a Vác Pláza. E döntés már akkoriban is nagy meglepetést okozott, hiszen a rendszerváltás után városi tulajdonban került volt laktanya területén egy iskolaváros kialakításába kezdtek, ebbe pedig nem nagyon illeszkedett bele egy pláza. A gyerekek majd tanítás után nem haza, hanem a plázába mennek shoppingolni – fogalmazták meg aggodalmaikat a szülők, de mint ahogy lenni szokott, hangjukat elnyomta a nagyobb zaj.

1999 decemberében került sor az alapkő letételre. Ami igaz, igaz: az építkezés gyors ütemben meg is kezdődött és néhány hónap alatt már majdnem szerkezetkészen állt az épület. Nagyjából úgy, mint most.

A tervek szerint alul lettek volna az üzletek, míg a felső szinten lakásokat alakítottak volna ki. Ezek értékesítését szinte az első kapavágással egy időben megkezdték. Mivel nagy volt a lakáshiány a városban és kedvező feltételekkel lehetett akkoriban hitelhez jutni, sokan érdeklődtek a lehetőség iránt. Volt, aki csak előleget fizetett, más egy összegben az egészet előre kiperkálta. Pontos adatok nem ismertek, de állítólag valamivel kevesebben, mint félszázan fizettek kisebb-nagyobb összegeket a cégnek.

Lapunknak (Váci Napló) 2000 januárjában a San-team szakemberei elmondták, hogy összesen 122 lakás épül, a négyzetméter árak áfával együtt 93 ezer forinttól indulnak. A lakások mérete változó, de átlagosan száz négyzetméteresek, tehát kényelmesen ki tudnak szolgálni egy többgyermekes családot is. Arra is van lehetőség a legfelsőbb szinten épülő, tetőtér beépítéses otthonoknál, hogy a padlásteret szerkezetkészen adják át, ott a munkát később majd a tulajdonos fejezi be. Így természetesen lényegesen olcsóbbak ezek a lakások.

Az üzlethelyiségek iránt is nagy az érdeklődés, s már többen jelezték vásárlási szándékukat. Az ár ebben az esetben 120 ezer forint négyzetméterenként áfával együtt – mondták akkor a Váci Naplónak.

Ami ezek után következett, az csak találgatás, mert az ügyben érintettek alapvető érdeke a tények elhallgatása volt. Állítólag a San-team-nek nem volt elegendő pénze, még úgy sem, hogy a kétmilliárdos beruházásra bankhitelt vettek fel, vagy talán elköltötték másra – ma már kideríthetetlenek az ügy szövevényes szálai.

A tény azonban tény marad: még a nyáron az építkezés leállt, Hovanecz János pedig nem sokkal később meghalt.

Az ingatlan tulajdonosa a hitelező bank lett, s a csődeljárás során kiderült, hogy a lakásra befizetett pénzek is elvesztek. A pórul járt emberek ugyan igyekeztek perelni, de amennyire tudjuk, nem sok eredménnyel. 2002 májusában egy fórumot is szerveztek, ahol kiderült:

nincsenek pontos információik arról, mi is történt valójában.

A lassan csaknem húsz éves történet manapság újabb fordulatot vett. Egy városházi sajtótájékoztatón néhány napja bejelentették, hogy építési engedélyt adtak ki a Vác Pláza továbbépítésére. Nagy valószínűséggel nem a bank vág ismét bele, hiszen ehhez semmilyen érdeke nem fűződik.

Ám akárki is lesz a beruházó, az is borítékolható, hogy a korábban pórul járt, lakás reményében pénzüket befizető polgárok csak messziről nézhetik az egészet: ha a Pláza tetején szeretnének új otthont, kezdhetnek mindent elölről.

Már aki bírja. Ma is széles körben terjedő városi legendák szerint volt, aki belehalt abba, hogy teljesen a padlóra került anyagilag, néhányan pedig albérletben laknak ma is, miközben fizetik a Pláza tetején megvett lakásuk részleteit.