VÁCI POLGÁRI EST: DR. PAPP LAJOS SZÍVSEBÉSZ PROFESSZOR VOLT A JANUÁRI VENDÉG

A Váci Polgári Estek sorozat 2023-as évfolyama első alkalmának adott helyett január 26-án a Piarista Kilátó Központ, ahol ezúttal dr. Papp Lajos Széchenyi-díjas szívsebész, akadémikus volt az előadó-vendég.
Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, államtitkár, aki Fábián Fédra háziasszony mellett az estek másik rendszeres moderátora, ezúttal rövid videóüzenetben köszöntötte a Kilátó nagytermét zsúfolásig megtöltő közönséget, hiszen a soros elnök Svédország fővárosába, Stockholmba szólította a kötelesség, az unió belügyi tanácsának találkozójára.

A Dr. Papp Lajossal folytatott beszélgetés legelején a neves vendég kiemelte, hogy már születésekor megnyilvánult az életében az isteni gondviselés, hiszen a bábaasszony, kicsit késve, arra érkezett a házhoz, hogy ő közben már megszületett, holtan, ugyanis lábbal előre jött a világra, miközben a köldökzsinór a nyakára csavarodva megfojtotta.

– A jó asszony nem adta fel, küzdött az életemért, míg végül éppen a déli harangszó megkondulására megdobbant a szívem, nos, így, ilyen drámai módon kezdődött az életem – mondta a világhírű szívsebész professzor.

Aztán pályafutásának történetére áttérve hamar eljutott addig, hogy immár több mint három évtizede van egy teljes tudományos alapossággal kidolgozott elmélete, miszerint az emberi szív nem úgy működik, ahogyan azt az 1600-as évek eleje, William Harvey vonatkozó tanulmányának megjelenése óta tanítják az egyetemeken, ez a szerv dr. Papp Lajos kiemelése szerint nem egy nyomáspumpa, hanem pulzusgenerátor, s ha így tekintenének rá, más irányba fordulnának az orvoslásával kapcsolatos kutatások.

– A világ tele van hamisságokkal, hazugságokkal, az orvostudomány sok ezer év óta tapasztalással épül, ezért veszélyes, ha eltévedünk a tudományban és nem lépünk vissza a mindennapokba, mert akkor óriási hibákat követhetünk el – szögezte le alapvetésként dr. Papp Lajos.

A saját magának feltett költői kérdésre válaszolva ennek kapcsán úgy fogalmazott: azért nem őrül bele abba, hogy egyelőre nem kanonizálódott az elmélete, mert tudja, hogy semmilyen felfedezése, sikere nem a sajátja, hanem a Mindenható adománya, neki személy szerint pedig az a dolga, hogy a tudását továbbadja, illetve hogy gyógyítson, ezzel a Teremtőre hagyatkozó szemlélettel.

Dr. Papp Lajos – az ismertetése szerint leginkább antidepresszáns szerek adására visszavezethető kórházi Covid-gyógyulások orvosi tapasztalataira is utalva – kiemelte: a
megbetegedés, a betegségek fő eredője a szorongás.

– A halálfélelem rendkívüli mértékben igénybe veszi az immunrendszert, mondhatni, hogy valahol itt van a bajok gyökere. Az Újszövetségben nem kevesebb mint 365 alkalommal van leírva, hogy ne féljetek! Krisztusnak is parancsa ez, a Teremtő segít nekünk, hogy a félelmet legyőzve élhessünk – fogalmazott a vendég, tudós meggyőződéséről és hitéről is tanúságot téve egyszerre.

Szóba került az előadásban az élet minőségének kérdése is, különös tekintettel a szellemi képességek gyengülésével együtt járó időskori bajokra, s a folyamat lassításának kulcsaként a professzor felhívta a figyelmet az élethosszig tartó tanulás lehetőségére, mint mondta, egy-egy vers akár újbóli megtanulása, keresztrejtvények fejtése is segíthet, de egy-egy tartalmas beszélgetés ugyancsak.

Természetesen a fizikai önkarbantartás jelentőségének említéséről sem feledkezett meg a kilenc szív beavatkozáson, öt infarktuson átesett vendég, mint fogalmazott, napi pár óra fizikai aktivitás elengedhetetlen az egészség megőrzése érdekében.

– Tehát összegzésként, búcsúzásként megerősítem újra: kevesebbet kell enni, többet mozogni, és nem félni – fogalmazott elköszönésként dr. Papp Lajos.

DUNAKANYAR RÉGIÓ/VÁC ONLINE