AMIKOR A VESZTES ÉRDEMLI A NAGYOBB TAPSOT: VÁCI NKSE VIBORG HK 25-26

Félelmetesebb ellenfél talán nem is érkezhetett volna Vácra, mint az egykoron szebb napokat látott 1936-ban alapított, háromszoros Bajnokok Ligája és szintén háromszoros EHF-kupa győztes, a sötétzöld-fehér-fekete színeket viselő dán Viborg HK női kézilabda csapata. Az Európa-liga D-jelű csoportjának harmadik fordulójára került sor a Vác Városi Sportcsarnokban.

Egy fordulót már elhalasztottak, egyet lebonyolítottak, melyen a hazaiak tízgólos vereséget szenvedtek idegenben a szintén egykori BL-résztvevő román Valcea alakulatától, a Viborg viszont hárommal legyőzte a francia Chambray Touraine gárdáját, így csapatunk még pont nélkül várta az összecsapást.

Ami a K&H-liga női magyar bajnokságot illeti, ott a Váci NKSE tizenkét lejátszott mérkőzést követően, nyolc győzelemmel és négy vereséggel a Győr, a Ferencváros és a Debrecen mögött a negyedik, míg a Viborg az Odense után közvetlenül a második hazája pontvadászatában.

EHF NŐI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA, D-csoport, 3. forduló

Váci NKSE – Viborg HK 25-26 (12-12)

Vác Városi Sportcsarnok, játékvezetők: Kaludjerovics, Vujacsics (mindketten montenegróiak)

– Nem mi vagyunk az esélyesek – jegyezte meg bölcsen a lelátón egy szurkoló közvetlenül a kezdő sípszót megelőzően és az igazat megvallva nagyon nehéz lenne vitatkozni vele. A Viborg hatalmas név a szakmában, bárhol, bárki ellen győzelmi esélyekkel lép pályára. Igaz, a három BL-trófeát nem a közelmúltban hódították el, ott mostanság a Győri Audi ETO KC a legnagyobb favorit, ám a dán női kézilabda mindig is ott volt a világ legjobbjai között.

Ottó Katalin a hazaiak vezetőedzője a mérkőzés előtt elmondta: vannak hiányzóink, de erre nem szeretnék hivatkozni. Egy hete Romániában simán kikaptunk, de szerdán itthon bajnoki mérkőzésen győztünk. Remélem, ez jót tett a lányok lelkének és önbizalommal lépnek pályára. Nagyon oda kell figyelnünk a támadásainkat követő visszarendeződésre, hogy ne kapjunk könnyű gólokat. A mérkőzés eleje most is kritikus lesz, oda kell figyelnünk, elsősorban a védekezésünkre. Pihentek vagyunk, tehát a fizikális állapotunkra nem lehet panasz. Fontos, hogy fejben is ott legyünk.

Az első gól fél perc elteltével a Viborgé. De Hámori emberhátrányból egyenlít. A hatodik percben már itt az előny. Egyelőre mindkét oldalon sok a hiba és becsúszik néhány elhibázott lövés is. Aztán magára találnak a vendégek és máris ők vezetnek. De a mieink nem hagyják magukat és ismét nálunk az előny. Feltűnő, hogy a dánok rengeteget hibáznak, sok a rossz lövés, mintha dekoncentráltak lennének az északi játékosok, miközben okosan játszik a Vác. Tizennyolc perc alatt mindössze hat gólt kaptunk. Idegesek a dánok, jól védekeznek a magyarok. Amikor a piros mezesek üres kapus gólt dobnak, vastapsban tör ki a szépszámú közönség. Most kettővel vezetünk. Kevesebb, mint öt perccel a félidő vége előtt egyenlít a Viborg, de két perc múlva ismét nálunk az előny. Három muskétás, Kácsor Gréta (5), Kuczora Csenge (5) és Hámori Konszuéla (2) viszi a hátán a csapatot és lövöldözi a góljainkat. A végén még egy időn túli szabaddobás, melyet blokkol az ellenfél, de így is meglepetésre 12-12. Kár, hogy még nincs vége…?!

A második harminc perc kimaradt váci hétméteressel indul. Két perc múlva vezet a Viborg. Aztán egy értékesített hetessel már kettő oda, de nem hagyjuk magunkat, ismét Hámori eredményes. Jörgensen elkapta a fonalat, már a harmadik gólját szerzi a második félidőben. Most kell vigyázni, mert félő, állva hagy minket az ellenfél. Aztán Helembai Fanny is feliratkozik a góllövőlistára, de rögtön jön rá a válasz. 14-16. Gólok itt, gólok ott, csak nehogy szétessen a védekezésünk. Újabb kihagyott hétméteres váci részről és a szélekről is eredménytelenek vagyunk. Felgyorsított a Viborg, egyre többet cserél a Vác.

Már három oda, melyre Ottó Katalin vezetőedzőnek reagálnia kell, kevesebb „flik-flakkot”, több koncentrációt kér. Kellene a kapusteljesítmény, mert ha így megy tovább egyre nőni fog a különbség. Kellenének a megállító faultok és a visszarendeződésünk sem olyan frappáns, mint az első játékrészben volt. 21-21! Összeszedték magukat a lányok. Néhány bosszantó hiba és máris kettő oda. Már tíz perc sincs, amikor a Viborg edzője kér időt. Ez nekünk is jó, kicsit kifújhatjuk magunkat, mert a neheze csak most következik. Egyre jobb a kapusteljesítményünk, egyenlíthetünk. És egyenlítünk is, 24-24! Már öt perc sincs. Időt kérünk.

Hajtsuk meg, lányok! Legyen szoros és a végén bármi lehet – hangzik Ottó Katalin biztatása. Pásztor védés – a legjobbkor. Már csak egy perc – 24-24. Emberelőnyben a dánok, gólt lőnek. Az egyenlítésért támadhatunk, de a kapus véd. Vége, 25-26. Vastaps a nézőtéren, a fiatal váci gárda minden dicséretet megérdemel és valóban egy hajszálon múlott a bravúr. Most még nagyon fáj, de fel a fejjel, lesz ez még sokkal jobb is!

Nem mi vagyunk az esélyesek, hangoztatták többen is a mérkőzés előtt. Akkor még nem tudhatták, lesz olyan periódusa a találkozónak, amikor igenis mi voltunk…!

A mérkőzés eredményének alakulása: 5. perc: 2-2, 10. perc: 4-3, 15. perc: 7-6, 20. perc: 8-6, 25. perc: 10-9, 35. perc: 12-14, 45. perc: 18-21, 50. perc: 21-23, 55. perc: 24-24, 59. perc: 25-25

A Vác góllövői: Kuczora Csenge 7, Kácsor Gréta 6, Hámori Konszuéla 3, Grosch Vivien 3, Bárdy Noémi 3, Ballai Borbála 2, Helembai Fanny 1.

Kiállítások: 8, illetve 8 perc

Hétméteresek: 5/7, illetve 3/3,

Mestermérleg: Ottó Katalin vezetőedző (Váci NKSE): Büszke vagyok a lányokra. Egy halom válogatottság állt velünk szemben a pályán. Voltak hiányosságaink, a végjátékot gyakorolni kell, de ne felejtsük el, 18-20 éves lányokról beszélünk. Le a kalappal előttük, minden gratulációt megérdemelnek.

Így látta a kapus: Nehéz időszak van mögöttünk, az egyik meccs nehezebb volt, mint a másik. A lányok kiválóan védekeztek előttem – mondta a tizenkét lövésből ötöt hárító (42%!) Pásztor Bettina kapus. Nagyon szerettünk volna győzni és örömet szerezni a közönségnek és saját magunknak. Most kikaptunk, de megyünk tovább.

JABERITS ZSOLT