OKOS PARCELLAKÖVET AVATTAK VÁCON

Okos parcellakővel jelöli meg az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának kiemelt helyszíneit a 175. évforduló emlékére a Nemzeti Örökség Intézete. Az ünnepségsorozat váci rendezvényét szerdán tartották az Alsóvárosi temetőben. Az okos parcellakövek olyan információs eszközök, amelyek QR-kód segítségével bemutatják a védett sírokat és a bennük nyugvók életrajzát.

A hat közreműködő civil szervezet – a Magyar Batthyány Alapítvány, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Történelmi Társulat, a Görgey Kör Egyesület, a Magyarok Európában Egyesület és a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely – megállapodásának célja, hogy közös programokon keresztül ráirányítsa a figyelmet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára.

A nemzeti sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakövek elhelyezése az 1849-es tavaszi hadjárat útvonalát követi.

A magyar nemzet számára maradandót alkotó személyiségek temetkezési helyének védelmére létrehozott nemzeti sírkertek ma már több mint 6200 sírt foglalnak magukba országszerte. A besorolással jogi védelmet nyerő sírokat nem lehet felszámolni, ezek felett a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja – közölte Móczár Gábor főigazgató.

A QR-kód segítségével bárki megtalálhatja a védett sírokat és megismerheti a bennük nyugvó személyek életrajzát.

Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum vezetője, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje beszédében kiemelte: „a történelem távlatában a váci csata csak egy a sikerrel megvívott hősises küzdelmek sorában. Számunkra, váciak számára azonban ennél sokkal több üzenetet hordoz. Először is azt, hogy ha nincs akkor váci győzelem, a dicső tavaszi hadjárat kimenetele is másképpen alakulhatott volna. A váci csata tehát számunkra nem egy csata pusztán, hanem egy sikeres hadművelet fontos állomása. Ezt a sikeres hadműveletet Vác nélkül nem lehetett volna diadalra vinni.”