ÚJABB VÁCIT LAKOLTATNÁNAK KI MATKOVICHÉK

Fazekas Rózsa 16 éve él egy önkormányzati lakásban Vácon. Fizetési elmaradása nincs, most mégis kilakoltatnák őt, mert megfeledkezett egy határidőről.

„Azért akarnak kirakni a lakásomból, mert december 31-én lejárt a szerződésem és nekem előtte jeleznem kellett volna, hogy meg szeretném hosszabbítani” – kezdte mondandóját Fazekas Rózsa, aki elismeri, hogy ő is hibázott, mivel nem figyelt a szerződés lejártára, ám abban a hitben volt, hogy úgy mint korábban mindig, ezúttal is kap egy hivatalos levelet az önkormányzattól, amiben felhívják a figyelmét a közelgő határidőre.

Értesítés az önkormányzattól 2013-ban az akkori szerződés lejártáról.

Annak ellenére, hogy a bérleti szerződése december végén lejárt, Fazekas Rózsát még idén januárban behívták adategyeztetésre úgy, mint korábban. Három héttel később, február 12-én pedig jött a hideg zuhany, ugyanis levélben értesítették őt arról, hogy 15 napja van kiköltözni a lakásból, mert jogcím nélküli lakáshasználó.

„Azt hittem, hogy ott halok szörnyet” – mondja elcsukló hangon Fazekas Rózsa, aki ezt követően Ferjancsics Lászlótól, annak a körzetnek a képviselőjétől próbált segítséget kérni, ahol a lakás található.

Végül Fazekas Rózsa a Váci Városfejlesztő Kft. vagyonhasznosítási részlegvezetőjéhez kapott időpontot ügyintézésre, akihez Molnár Nándor képviselővel mentek volna, de a megbeszélt időpontban sem Molnár, sem pedig a részlegvezető nem jelent meg utóbbi betegsége miatt.

A találkozót egy héttel halasztották el, ami Fazekas Rózsában rögtön rossz érzést és gyanakvást váltott ki. „Úgy éreztem, mintha az időt húzták volna, és úgy is volt” – mondta. Az egyeztetésre végül március 6-án került sor a vagyonhasznosítási részlegvezetővel. Ekkor Fazekas Rózsa egy hetet kapott arra, hogy kiköltözzön a lakásból.

Amikor a bérlő elpanaszolta, hogy a bútoraival nem tud hirtelen hová menni, bérelhető konténert ajánlottak fel neki havi 35 ezer forintért. Fazekas Rózsának pedig azt javasolták, hogy menjen panzióba – elevenítette fel a történteket a könnyeit visszafojtva.

Az ügy érdekessége, hogy az önkormányzat közben már egy új bérlővel szerződést kötött arra a lakásra, amit Fazekas Rózsa bérelt 16 évig, korábban a volt férjével közösen.

Fazekas Rózsa Inotay Gergely alpolgármestert is felkereste kétségbeesésében, aki azzal takarózott, hogy törvényesen járnak el és el kell hagynia a lakást.

Fazekas Rózsa egyelőre nem költözött ki a lakásból, jelenleg jogi képviselőt keres magának. Hozzátette, hogy maga Matkovich Ilona írta alá azt a dokumentumot, ami tartalmazza, hogy az önkormányzat köteles lett volna írásban értesíteni őt a szerződés lejárati idejéről.

A lakásra Fazekas Rózsa több millió forintot költött, teljesen felújította azt az évek során. A képeken lehet látni, hogy 2008-ban, amikor oda beköltözött az akkori férjével, milyen állapotok uralkodtak az ingatlanban. Penész és rothadás volt a konyhában és a fürdőszobában is, rengeteg munka volt a felújítással. A költségek összességében meghaladták a 4 millió forintot.

A balliberális önkormányzat mindezt még tovább tetézte azzal, hogy a 46 négyzetméteres lakás havi bérleti díját a korábbi 28.700 forintról 120.485 forintra emelte márciusban.

Amikor Fazekas Rózsa minderről egy sajtótájékoztató keretében nyilatkozott, jelen volt Csereklye Károly képviselő is, aki szerint Matkovich Ilonáék nagyot hibáztak azzal, hogy nem értesítették ki a bérlőt a szerződés lejáratának közeledtéről.