IMRE ZSOLT: MATKOVICH ILONA A KÖLTSÉGVETÉSSEL KAPCSOLATBAN HITELTELEN

„Elkészült Vác város idei évi költségvetése, amelyről Matkovich Ilona tartott sajtónyilvános beszélgetést a közszolgálatiságra már nyíltan fittyet hányó Kegyes Zoltánnal, az Elektro Signal főszerkesztőjével” – írta közösségi oldalán Imre Zsolt, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, aki szerint a balliberális polgármesternek „nem sok hitele van” a költségvetéssel kapcsolatban.

„Megjegyezném, hogy Matkovich Ilonának a költségvetéssel kapcsolatban nem sok hitele van, miután a tavalyi esztendőben bekamuzott 4 milliárd forint plusz bevételt, amiről kiderült, hogy ez csak a pénzforgalmi technikai számláról történő átkönyvelésből származó tétel, tehát szó sem volt plusz bevételről” – magyarázta Imre Zsolt.

„Ami pedig az idei évi költségvetést illeti, nos, erre az esztendőre tervezett előirányzatok tekintetében sem világos, hogy milyen tényszámokkal alátámasztott bázisra épültek a számítások. Láthatóan kiadásorientált tervezés történt, tehát a kívánságaikhoz szabták a bevételeket, holott ez fordítva szokásos. Amennyiben a bázis évből kiinduló tényszámok és a központi költségvetés által adott évre vonatkozó normatív előírások és mutatószámok alapján számított bevételi előirányzatok nem érik el a tervezett kiadási előirányzatok összegét, akkor a deficit lefaragása érdekében csökkenteni kell a tervezett kiadásokat” – tette hozzá.

Rámutatott, „ezt elkerülendő, kiadások lefaragása helyett, Vácott fiktív tételek beállításával túlfeszítik a költségvetést. A tervezett kiadási összegekhez olyan bevételi lábakat állítanak, amelyek éves szintű teljesülése nem reális, vagy éppen kiadási oldalon felülértékelt olyan fejlesztési és beruházási előirányzatokat állítanak be, amelyek tárgyévi teljesítése szintén irreális. Ennél fogva a költségvetés összességében sem nem megalapozott, sem nem célhoz rendelt és nem is átlátható!”

Imre Zsolt szerint „tehát semmi újdonság, ismét csak az önfényezés és dicshimnusz! Ettől a kurzustól a váciak nem várhatnak további fejlesztéseket. A választásig hátralévő időben az előző évben megkezdett projektek befejezése fog megtörténni rohamléptekben, kampánycélzattal, aztán pedig utánuk a vízözön.”
„Zanzásítva, hogy mindenki megértse: Matkovich Ilona szakmailag hiteltelen a tavalyi 4 milliárdos többletbevételként hirdetett nem létező összeg okán! A költségvetési tervezés bázis alapon tényszámokra épül és nem vágyakra. Ez Vácon fordítva működik. A kampányötletekhez szabják a kabátot! Ha nincs rá forrás, hát bekamuzzák!” – fejtette ki véleményét Imre Zsolt.