AZ ÚJÉVI MISÉN MARTON ZSOLT MEGYÉSPÜSPÖK KÜLÖNÖSEN HANGSÚLYOSAN IMÁDKOZOTT A BÉKÉÉRT, BÉKESSÉGÉRT

Január 1-jén este püspöki szentmisére hívott a harang a Fehérek templomába, ahol Marton Zsolt, az egyházmegye főpásztora különösen hangsúlyosan imádkozott a békéért.

A boldogságos Szűz Mária Isten-anyaságának főünnepén a mise bevezetéseként a püspök Jézus földi édesanyjának küldetéséről, annak minden embernek is küldetést adó üzenetéről elmélkedett, kérve, hogy ez a Jézusért élni akarás élő, életet adó igévé váljon. Az evangélium felolvasása után az egyházmegye főpásztora homíliájában többek között így fogalmazott:

„Az új év kezdetén ünnepi áldást kérünk és kapunk, nem akarunk áldatlan állapotban lenni ebben az évben, nem akarjuk áldatlan állapotban kezdeni ezt az évet, hanem a Mindenható áldásával szeretnénk belépni ebbe az esztendőbe. Az áldás, a jónak kérése és adása, a jónak a kívánása a jó kívánság, amelynek forrása Isten, tőle származik ez az adás miértünk. Az egyház megáldja, amiről azt tartja, hogy jó, megáldja mindazt, amiről gondolja, hogy érték, és szeretné, hogy ez az érték tovább gyarapodjon, gazdagodjon. Megáldja a szentségi házasságot, megáldja otthonainkat, a becsületes munkát és még sok mindent, megáldja azt az embert is, aki törekszik a jóra, aki megtérni vágyik, aki az egyház hite, tanítása, értékrendje szerint akar élni, ezt a jóra való törekvést is megáldja. Ezen az első napon a mindezeket megáldó, az áldását adó Istennek szeretnénk látni az arcát. December 25-én lélekben a gyermekarcát szemléljük, megelevenedik, felragyog bennünk, most pedig a bennünket szerető Istennek a ránk ragyogó arcát szeretnénk látni. És mivel az ő képmására teremtettünk, szeretnénk visszatükrözni az ő arcának a ragyogását, ez a mi hivatásunk”.

A főpásztor emlékeztetett, hogy Szent II. János Pál pápa rendelése szerint január 1-je a béke világnapja is, így méltó, hogy ezen a napon az áldást adó Istentől különösen kérjük a béke kegyelmét, hiszen ahogy írva van, a megtestesülő Isten egyik neve az, hogy „Béke fejedelme”.
– Kérjük a békét Istentől, amire oly nagy szükség van a világban, akár a szomszédban, akár távolabbi vidéken. És szükség van a békére a szíveinkben is, hiszen minden békétlenség belülről indul és minden békesség belülről kapja a megoldását. Kérjük az urat, hogy tegyen bennünket az ő békéjének eszközévé, s vigyük ezt a békességet tanúságtevőkként a világba, családjainkba, munkahelyünkre, közösségeinkbe, bárhova visz az utunk – mondta szentbeszéde zárásaként Marton Zsolt.