A NAGY MATKOVICH-MUTYI, AVAGY ÍGY NEM LESI SAJÁT HASZNÁT MATKOVICH ILONA

“Képviselőként azt tapasztaltam, hogy a város vezetői az elmúlt évtizedekben többnyire nem a váciak érdekében dolgoztak, hanem csak a saját hasznukat lesték. Ezen változtatni kell!” – nyilatkozta Matkovich Ilona 2019-ben a kampány hajrájában. Cikksorozatunkban megnézzük, hogy az elmúlt négy évben, hogyan nem leste saját hasznát Matkovich Ilona.

A nagy Matkovich-mutyi

Több mint 410 ezren látták már azt a videót, mely nemcsak a térségben élőket döbbentette meg, hanem óriási, országos vihart is kavart, ugyanis saját kiábrándult szavazói szembesítették Matkovich Ilonát, Vác polgármesterét nem éppen higgadt hangnemben azzal, hogy “a polgármester asszony és családjának építkezése”; és “a lakosságon végzett brutalitás miatt”; az életük a beruházás miatt teljesen megváltozott, tönkrement. Vác egyik nyugodt, családias, békés hatalmas ősfás, ligetes zöld parkját nézte ki ugyanis Pajor Dániel, Matkovich Ilona fia, hogy oda egy hatalmas, négyemeletes társasházat felhúzzon.

Erről azonban senki nem szólt a lakóknak. A Matkovich Ilona számára oly fontos társadalmasítás, hogy-hogynem itt elmaradt. Egy kellemes nyári napon egyszer csak megjelentek láncfűrészekkel, és elkezdték kivágni a Kőhíd utca parkjának több mint hatvanéves ősfáit. Ekkor tudták meg a Kőhíd utca lakói, hogy mi vár rájuk.

A Matkovich Ilona családja körüli szövevényes cégháló még 2019-ben, az önkormányzati választások után juthatott hozzá egy, korábban a város tulajdonában lévő zöldövezeti telekhez, ahol a lakók tiltakozása ellenére épül a társasház.

Matkovich Ilona, a fák védelmezője, aki ezer fa elültetését ígérte, a saját fia építkezése miatt Vácon több mint tíz, hatvanéves ősfa kivágását nézte végig szótlanul

Tette mindezt Pajor Dániel cége a költési időszak kellős közepén, okozva ezáltal
mérhetetlen természetkárosítást, madárfiókák pusztulását.

Mindezt azért, hogy a családias övezetben egy újabb, a Matkovich család vagyonát gyarapító társasház épülhessen. Hiába a lakók tiltakozása, akik elkeseredésükben az első perctől felszólaltak e brutalitás ellen. Az egyre erősödő indulatok miatt, amikor munkát végző cég gépével a
munkaterületet megközelítette, egy ember könnyebben megsérült. Erről videó is készült.

A lebukás pillanata: “Én a Matkovich embere vagyok” – mondta egy helyi lakos elmondása szerint Pajor Dániel cégének Kőhíd utcai építkezésén egy munkás

Más eszközük nem maradt, maguk szerveztek tavaly novemberben fórumot
Matkovich egykori, immár végleg kiábrándult támogatói. Erre a sajtót is meghívták. A körzet azóta erősen leszerepelt helyi képviselőjével, Kászonyi Károllyal érkező váci polgármester, minden erővel próbálta a sajtót ellehetetleníteni, a kamerák kikapcsolását követelve. Ám a videó elkészült, immár több mint 410 ezren nézték végig, miképp kérik számon a váciak a Matkovich-mutyit, azaz a polgármester Matkovich Ilona fiának gazdagodása miatt saját életük tönkretételét.

Most térjünk vissza Matkovich Ilona kijelentésére: “Képviselőként azt tapasztaltam, hogy a város vezetői az elmúlt évtizedekben többnyire nem a váciak érdekében dolgoztak, hanem csak a saját hasznukat lesték. Ezen változtatni kell!”. Vajon gondolt-e erre, amikor a fia Kőhíd utcai telkén az önkormányzat pénzén még a gazt is levágatta? Hogy mielőtt indul a be
nem jelentett építkezés, azért a gaz ne keserítse meg a fia munkáját? A lakók szerint, pár méterrel odébb, a garázssorok előtt már nem volt ennyire figyelmes a polgármester, aki ugye nyilván nem a saját hasznát leste, és lesi. A Kőhíd utcai botránnyal a HírTV Célpont című műsora is részletesen foglalkozott.

Még a saját alpolgármesterei is szembe mennek Matkovich Ilonával

„Bármilyen furcsa is, de két külön entitásról beszélünk. Én is egy külön ember vagyok, akik itt az építkezést csinálják ők is külön emberek”- védekezett többször a Kőhíd utcai lakókkal szemben Matkovich Ilona, hozzátéve, hogy ő maga sem tudott erről az építkezésről, melynek hallatán az összegyűlt tömeg hangosan felnevetett. A polgármester szemére vetették, hogy két alpolgármestere Kiss Zsolt és Ferjancsics László a város másik részén,
a Rádi úton egy ugyanilyen beruházást akadályoztak meg, mert ott kiálltak a lakók érdekében. “Bennünket miért nem védtek meg? Bennünket miért nem lehetett megkérdezni? Miért ne gondolnánk azt, hogy családi viszony miatt lehet az, hogy a polgármester saját fia itt építkezhet, a város másik helyén meg megtiltják?! A saját alpolgármesterei mennek oda és küzdenek az ott lakókért! Ide nem tolta senki a képét. Olyan szinten köptek bennünket szembe”; – szembesítették az ingerült, kiábrándult váciak Matkovich Ilonát a tényekkel.

A lakók többször utcára vonultak Matkovich és Kászonyi üres ígéretei miatt

Mivel az építkezést már megállítani nem lehet – vonta le a konklúziót még novemberben Matkovich, azért engesztelésül néhány fejlesztést megígért. Járdát, fákat, parkolót, tereprendezést. Aztán hónapokig semmi nem történt, csak a fia építkezése dübörgött tovább, még szombatonként is. A lakók előbb félpályás útlezárást hirdettek, majd maguk álltak neki Matkovich és Kászonyi
ígéretei megvalósításának. Beletörődtek, hogy magukra hagyta őket polgármesterük, aki 2019-ben úgy indult, változtatni kell azon, hogy a város polgármestere ne a saját hasznát lesse.

Közben a Bauer utcai bölcsőde nem épült meg, a sportcsarnok nem épült meg, a piac nem újult meg, a gyerekmedence második éve nem készült el, ám a váci polgármester fia Kőhíd utcai társasháza hamarosan megépül. Sorozatunk következő részében bemutatjuk, miképp vetett szemet mindezek után Matkovich Ilona fia, Pajor Dániel egy újabb nagy zöld területre, mely véletlenül szintén éppen egy családias, békés, nyugodt zöldövezetben van. Azaz volt, amíg a Matkovich-mutyi révén ott is megismétlődik a Kőhíd utcai (rém)történet.