METEOROLÓGIA: AZ ÁTLAGNÁL MELEGEBB ÉS CSAPADÉKOSABB VOLT AZ AUGUSZTUS

Az átlagnál 1 Celsius-fokkal melegebb volt az idei nyár utolsó hónapja, és országos átlagban 75,3 milliméter eső esett, ami 26 százalékkal haladja meg az átlagot – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből.

Azt írták: az idei augusztus középhőmérséklete országos átlagban 22,1 Celsius-fok volt, ami 1,0 fokkal haladja meg az 1991-2020 közötti évek átlagát, és a 12. legmagasabb augusztusi érték 1901 óta. Hozzátették: a hónap első fele még csaknem 2 fokkal hűvösebb volt a szokásosnál, majd az augusztus második felét tartós hőség jellemezte.

A mostaninál forróbb augusztus vége csak 1992-ben volt a 20. század eleje óta. Az Alföldön többfelé meghaladta a 23 fokot, másutt síkvidéken általában 21 és 23 fok között alakult a havi középhőmérséklet; 20 fok alatti érték csak hegyvidékeken fordult elő. Az augusztusi csapadék az eddig beérkezett adatok alapján országos átlagban 75,3 milliméter volt, ami 26 százalékkal meghaladja az éghajlati normált, az 59,5 millimétert.

Hozzáfűzték, hogy a csapadék mennyiségében az ország egyes részei között jelentős különbségek alakultak ki. A legcsapadékosabb helyeken, például a nyugati és az északi országrészben 150 millimétert meghaladó havi csapadékösszegek is előfordultak, míg a legszárazabb térségekben – például az Alföld délkeleti részén – többfelé 40 milliméter alatt alakult az augusztusi csapadékösszeg.