NAGYSZERŰ TEMPLOMI KONCERTEK SORÁT IS HALLHATTA A KÖZÖNSÉG A HÉTVÉGE PROGRAMJAI KÖZÖTT

A hétvége gazdag programkínálatában különösen egyedülálló, elmélyülésre, elcsendesedésre hangoló sorozatot kínált öt kamarazenekari és kórushangverseny, melyeknek a Fehérek- és a Barátok temploma adott helyet.

A rendezvénysorozatot a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és a Vox Humana Énekkar vigalmat nyitó- és záró koncertje foglalta keretbe, kimagasló színvonalú előadást hallhatott a közönség a Sándor Bence karnagy vezette előadó közösségektől és a szólistáktól, ráadásul pénteken a Fehéreknél tartott hangverseny mentette meg az estét, miután a szabadtéri programokat jobbára elmosta a kiadós eső.

Szombaton délután igazán bensőséges hangulatú barokk zenei kamarakoncertet adott a Barátoknál a Lachegyi Imre (furulya), Lachegyi Róza (hegedű), Lachegyi Anna (cselló), Lachegyi Máté (orgona) alkotta családi kvartett.

Kis híján párhuzamosan ugyancsak népes hallgatóságot vonzott a Fehéreknél a Custos Consort régizenei kamaraegyüttes koncertje, melynek darabjait természetesen korhű hangszereken adták elő a muzsikusok.

Ugyanezen nap estéjén szerepelt a programban a Székesegyház Szent Cecília Kórusának mindig nagy várakozás övezte vigalmi hangversenye, ezeket a koncerteket rendre különösen felemelővé teszi a műsor hazafias blokkja, amelyben most Varga László atya, a székesegyház karnagya komponálta Mindszenty himnusz, az Isten áldja a magyart című népzenei darab kórusfeldolgozása és Kodály Zoltán: Magyar mise című műve szerepelt. A rendkívül tartalmas koncerten szólistaként közreműködtek: Dr. Bednarik Anasztázia orgonaművész, Reményi Anna és Fitos Mónika énekművészek. Az előadás olyannyira felemelő, magával ragadó élményt kínált, hogy a padsorokat zsúfolásig megtöltő közönség szinte egy emberként felállva hosszú perceken át tapsolta az előadókat a karzat felé fordulva.

Végül vasárnap ismét a város másik nemzetközileg is ismert énekes közössége, a Vox Humana hangversenye zárta a vigalom komolyzenei alkalmait.