IMRE ZSOLT: MATKOVICHÉK KLASSZIKUS MÓDON ÉLIK FEL A VÁROS ERŐTARTALÉKAIT

A váci balliberális városvezetés folyamatosan, újabb és újabb épületek, köztük lakások és üzlethelyiségek eladásáról dönt. Megtehetik, mert többségi szavazatuk van a képviselő-testületben. Matkovich Ilona ugyan felelős vagyongazdálkodásról beszél, de ez csupán a közvélemény számára jól hangzó PR fogás – nyilatkozta a VácOnline-nak Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum vezetője. 

Mi a véleménye a Matkovich Ilona által annyiszor hangoztatott felelős vagyongazdálkodásáról?

Imre Zsolt: Csupán a közvélemény számára jól hangzó PR fogás, konkrét tartalmát tekintve önmagában nem értelmezhető. A város vagyonával való felelős gazdálkodást ugyanis irányadó jogszabályok írják elő, amelyek betartásáért a polgármester személyes felelősséget visel. Ezért a polgármester részéről a felelős gazdálkodásra való hivatkozás nem érdem, hanem kötelesség. Ez bizony nem olyan dolog, mint a magánszektorban, ha nem sikeres egy vállalkozás, akkor azt eladjuk egy román cégtemető részére, adósságot és felelősséget sutba dobva.

Milyen adatok lennének hitelesebbek a gazdálkodásról?

I.Zs.: Helyesebb lenne inkább a gazdálkodás eredményességére hivatkoznia, amelyek mögött már egzakt költségvetési mutatószámok vannak, így például a város vagyonmérlege, vagy az éves költségvetés teljesítéséről szóló beszámoló jelentés, más néven a zárszámadás. Nos, ezek már hitelesebb adatok a gazdálkodás eredményességét tekintve, nem csoda hogy a polgármester asszony nem is ezekkel a konkrét számokkal érvel. Általános gyakorlat, hogy kiragad belőle bizonyos – adott politikai céljainak megfelelő – tételeket, de a szaldóról sohasem beszél. A polgármesteri kommunikációs propaganda is erre épült, folyamatos ellenségkép gyártás a kormány és országgyűlési képviselővel szemben, másik oldalon a politikai ellenszélben dacoló, a városért életét és vérét áldozó polgármester asszony. De a valóság teljesen más.

Ön szerint mi a valóság?

I.Zs.: A valóság az, hogy a város költségvetési és pénzügyi helyzete és mozgástere az előző tíz évhez viszonyítva nagyságrendileg alig változott.

Vác az elmúlt évek során elveszítette vezető regionális gazdasági és kulturális centrum szerepét, egyre inkább leszakad a rohamléptekben fejlődő környező településektől. A jelenlegi városvezetés semmit nem tudott tenni azért, hogy a város tőkevonzó képessége erősödjék, szinte nincs olyan terület, ahol jelentős fejlődést, szemmel látható eredményt sikerült felmutatni.

Minden nagyobb volumenű fejlesztés kormányzati forrásból történt, míg a városvezetés ez idáig azokat sem tudta végigvinni, amelyeket előre megtervezett, nyilvánvalóan mindent egy lapra, a választás utolsó esztendejére tartalékolva.

Mik lehetnek mindennek a következményei?

I.Zs.: Négy szűk esztendő. A városüzemeltetés, az intézményi rendszer működtetése, a városi infrastruktúra fenntartása mint önkormányzati alapfeladat szinte teljes egészében felemészti a város működési bevételeit. Fejlesztésre, felújításra a szükséges fedezetet új adónemek bevezetésével, a lakosságtól behajtott bírságok emelésével, és túlzott mértékű ingatlan értékesítéssel próbálják előteremteni.

Klasszikus módon élik fel a város erőtartalékait mindaddig, míg ez lehetséges. Közben meg trombitaszó és fanfár kísér minden általuk megvalósított olyan feladatot, amely egyébiránt az alapfeladat ellátás körébe tartozik. Bizony, Vác ennél többet érdemel!