CSÜTÖRTÖKÖN DÉLUTÁN ÁTADTÁK, MEGÁLDOTTÁK A PÜSPÖkVÁC LÁTOGATÓ- ÉS RENDEZVÉNYKÖZPONTOT

Április 20-a helytörténeti szempontból abszolút kiemelkedő, de általánosabb értelemben is nagy jelentőségű dátumként íródhat be a krónikákba, ugyanis csütörtökön délután Marton Zsolt megyéspüspök, Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök és dr. Varga Lajos segédpüspök közösen megáldották az egyházmegye legújabb (pontosabban egy régi épületegyüttes alapjain nyugvó és annak fontos részleteit óvva megtartó-felújító) központi intézményét.

A Galamb utcai egykori püspöki gazdasági épületegyüttes évtizedekkel korábban részben már új funkciót kapott konferencia-központként, médiastúdióként, ám az elmúlt három évben – a magyar állam mintegy 2 milliárd forintos támogatásával – teljesen új életre kelt, feltámadott, ahogy a házigazda főpásztor fogalmazott a még tartó húsvéti időszakra utalva. Az új  intézményegyüttes a PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpont, benne turisztikai beléptető hellyel és szuvenír bolttal, kávézóval, cukrászdával, a püspökség központi intézményeit ellátó, de plusz kapacitással is bíró főzőkonyhával, médiaközponttal, egy teljességében 150 fős, ám kisebb szekciótermekre is osztható konferenciateremmel, kápolnával, közvetlen térkapcsolatban a Migazzi Vendégházzal és a püspöki palota kertjével.

Az ünnepi eseményen Marton Zsolt megyéspüspök köszöntő beszéde után méltatta a központ megvalósítását Soltész Miklós, a Miniszterelnökég egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és természetesen Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár, a választókerület országgyűlési képviselője is, a díszvendégek sorában ott volt továbbá Nacsa Lőrinc vallási turizmusért felelős kormánymegbízott, dr. Tarnai Richárd, Pest Vármegye főispánja, illetve a városvezetés részéről Matkovich Ilona polgármester,  Inotay Gergely és Kiss Zsolt János alpolgármester.

Az ünnepi eseményt Bogányi Tibor karmester, csellóművész tette teljessé bevezető és záró színpadra lépésével.

Az avató program különlegesen szívet melengető, nagy tetszést kiváltó momentuma volt, amikor Marton Zsolt megyéspüspök bejelentette, hogy főpásztori elődje közelgő 80. születésnapja alkalmát is megragadva a központ egyik fő helyszínét, a konferenciatermet Beer Miklósról nevezik el, amennyiben beleegyezik – és a püspöktárs ezt, vastaps kíséretében köszönettel, meghatódva elfogadta.