MEMENTO MORI: MÁR CSAK NÉHÁNY NAP VAN HÁTRA A FILMTÖRTÉNET LEGVÁCIBB ALKOTÁSÁNAK BEMUTATÓJÁIG

Rendhagyóan kezdődött a Váci Polgári Estek sorozat februári eseménye, hiszen Rétvári Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője ezúttal egyetlen eredményt emelt ki bevezetőjében, éspedig a Memento Mori című játékfilm elkészültét.

A házigazda hangsúlyozta: kétségtelen, hogy ez az alkotás a filmtörténet legvácibb alkotása, amennyiben története a Fehérek temploma kriptájában megtalált, több mint 250 természetes úton mumifikálódott holttestet is magába foglaló egyedülálló temetkezési leletegyüttes megtalálásából indul ki, jeleneteinek zömét Vácott forgatta a stáb, s nagyon sok helybéli is közreműködővé vált statisztaként.

Rétvári Bence kiemelte, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban február 28-án tartandó díszbemutatót követően természetesen Vácott is lesz premier előadás, sőt, több ilyen vetítést is terveznek helyben, tekintettel az óriási várakozásra.

– A Memento Mori – A váci legenda című film még ismertebbé teheti Vácot azáltal, hogy bemutatja a világhírű váci múmiák történetét egy izgalmas, tudományosan megalapozott fikciós mozidarab révén. Még sohasem készült ekkora volumenű váci témájú film. A Memento Mori egyfajta időutazásra hívja a nézőket, hiszen egyszerre játszódik a 21. és a 18. századi Vácon. Kiss Stefán Mónika producer-rendező alkotásának története fikció ugyan, de az alkotók a múmiákról szóló tudományos kutatásokat is felhasználták a forgatókönyv megírásához. A Nemzeti Filmintézet által támogatott játékfilmben olyan nagyszerű színészek tűnnek fel a főbb szerepekben, mint Reviczky Gábor, Trokán Nóra és Kamarás Iván – mondta ajánlóként a házigazda képviselő.

Elárulta azt is, hogy a Piarista Kilátó Központban maradt a film számos díszlete, koporsók és a múmiákról készült valósághű másolatok sora, s ezeket is megtekinthetik majd az érdeklődők a film bemutatójához kapcsolódóan.