MATKOVICHÉK TOVÁBBRA SEM HAJLANDÓK ELVISELNI A KRITIKÁT

A tavaly decemberi közmeghallgatáson egy váci lakos azért kért szót magának, mert nem ért egyet azzal, hogy letiltották őt a Vác Város Önkormányzata nevű facebook-oldalról. Sem Matkovich Ilona, sem pedig a jelen lévő önkormányzati képviselők nem reagáltak erre semmit. A polgármester inkább teret adott a következő felszólalónak.

A lakos elmondta, hogy nem is érti, miért tiltották őt le az önkormányzat hivatalos közösségi oldaláról. Szavai szerint:

„Az elmúlt három év alatt, amióta önök vannak a város vezetői szerepében kettő darab kommentet írtam a honlapra. Mindkét téma engem erősen érintett. Az elsőnél nem történt semmi, a második után jött egy egész trollhadsereg és gusztustalan, személyeskedő, ordenáré módon belémálltak. Mi történt? Tőlem vonták meg a hozzászólás jogát. Majd eltelt pár hónap és fogták, és kitiltottak engem Vác Város Önkormányzatának facebook-oldaláról.”

A felszólalót ez azért is érintette mélyen, mert szereti nézni a testületi üléseket és első kézből értesülni a várost érintő ügyekről.

„Nekem ez szükséges, hogy lássam, hogy milyen döntéseket hoznak az emberek feje fölött, ezért én ragaszkodnék ehhez, hogy lássam ezeket a testületi üléseket.”

A városlakó szólt arról is, hogy Matkovich Ilona a megválasztása után azt híresztelte, hogy ő minden vácinak a polgármestere akar lenni, most mégis helyieket tiltanak le az önkormányzat oldaláról.

Arról ugyan nincsenek nyilvános adatok, hogy hány ember került már fel a baloldali városvezetés tiltólistájára a közösségi médiában, de feltehetően sokan vannak. Bizonyítja ezt az is, hogy a facebook-on szerveződött egy közösség, amit Vác Város Önkormányzata oldaláról kitiltottak csoportjának neveztek el.

A témát felhozó lakos monológja után nem hangzott el semmilyen reakció a városvezetők részéről. Matkovich Ilona inkább szót adott a következő állampolgárnak. A közmeghallgatáson egyébként többször is bebizonyosodott, hogy a polgármester nem bírja elviselni a kritikát. Már az elején tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy csak helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek. 

„Felhívom továbbá szíves figyelmüket, hogy a közmeghallgatáson elhangzott hozzászólások alapvető feltétele az, hogy tartalmát tekintve helyi ügyet érintsen. Amennyiben a hozzászólás nem meríti ki a helyi közügy fogalmát és tartalmát tekintve attól jelentősen eltér netán személyiségi jogokat sértő, gyalázkodó, rágalmazó jellegű, valamint a hozzászóló a tanácskozáshoz nem illő kifejezéseket használ, továbbá méltatlan magatartást tanúsít, a hozzászólót jogomban áll rendre utasítani az SZMSZ 36. § (1) bekezdés b) pontja alapján, és tőle a hozzászólás jogát megvonni” – hangoztatta Matkovich.

A polgármester mintha érezte volna, hogy nem csak számára kellemes megjegyzések hangzanak majd el. Szabó Csaba, a váci Fidelitas elnöke arra emlékeztette a városvezetést, hogy a kampányban megígérték, zöld lesz Vác. 

„Ezzel szemben azt tapasztalhatjuk, hogy a városban sorra vágják ki a fákat a városlakók megkérdezése és értesítése nélkül. Minden szakmai alátámasztás nélkül. Bárhová megyünk, akár megnézhetjük polgármester asszony gyerekei cégénél az ügyeskedést, ahol ott is kivágták az idős fákat” – mondta Szabó Csaba.

„Megkérem, hogy fogalmazzon korrekten. Jó? Felolvastam az elején, hogy hogyan kell fogalmazni. Legyen szíves tartsa be a szabályokat!” – vágott közbe Matkovich Ilona.

Szabó Csaba ezt követően átadta a polgármesternek szánt „ajándékát”, egy marék faforgácsot azokról a helyekről, ahol az utóbbi időben fákat vágtak ki. Matkovich Ilona azonban nem örült a „gesztusnak” és sokadjára elmondta, hogy a kivágott egyedek betegek voltak a Széchenyi utcában és a Munkácsy parkban is. 

A Széchenyi utcában kivágott japán cseresznyefák irtásával egy másik felszólaló sem értett egyet. A váci lakos magáról elmondta, hogy a környezettudományok doktora és szakmai meggyőződése, hogy a fákat meg lehetett volna menteni, ha gondozták volna őket. Erre jutott egyeztetései során Vác előző főkertészével és egy tudományos dékánnal.