SZABÓ CSABA: AZ ORSZÁG EGYIK LEGNAGYOBB ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKATÁNAK FELSZÁMOLÁSÁT VÉGEZTÜK EL VÁCON

A kakas szemétdombjából így lett a lovak legelője – címmel jelentetett meg Szabó Csaba egy videobeszámolót, amelyben ismertette, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázatának segítségével Vácon miképpen számolta fel a Zöld Dunakanyar Program Alapítványa az ország egyik legnagyobb illegális hulladéklerakóját. A városháza és sajtója – sajnálatosan szinte már-már természetes módon – erről a nem mindennapi eredményről újra elfelejtett beszámolni. 

A „Tisztítsuk meg az Országot!” című pályázat segítségével sikerült az illegális hulladéklerakót felszámolnunk, amely Vác határában egy önkormányzati területen terült el. Ez a több ezer köbméteres, illegális hulladéklerakó már 10 éve egyre csak nőtt. Az elnyert sikeres ITM pályázatának köszönhetően 2022-ben kezdtük meg a terület kitakarítását.

SZABÓ CSABA BESZÁMOLÓJA

Miután a munkagépekkel megkezdték a munkát, a több ezer köbméteres hulladékdomb folyamatosan kezdett fogyni, az első lépésektől megindult a hulladék válogatása is. A markoló külön szedte az apró építési törmeléket, a nagyobb betonelemeket, a kommunális hulladékot, hogy ezekkel a továbbiakban célirányosan lehessen foglalkozni. A kitermelt hulladékot már rögtön válogatógépbe tettük, ami méret szerint háromfelé szedte a belehelyezett anyagot. A legkisebb rostán csak a tiszta föld jutott át, a közepesen a kisebb törmelékek, a nagyobb darabokat pedig darálásra szántuk.

Így sikerült az összes, illegálisan lerakott hulladékot kitermelnünk és szétválogatnunk. Ezek után jöhetett a darálás, a nagy méretű beton-, tégla- és egyéb építési törmelékek kerültek a gép mindent elnyelő nyílásába, majd a kívánt méretre morzsolva kerültek ki a gépből.

A végén a területet visszaállítottuk az eredeti állapotába, innentől kezdve már csak az a fontos, hogy tiszta is maradjon!

A munkatársaink nagyon szép munkát végeztek, és rendkívül örülünk annak, hogy ilyen precíz szakemberekkel dolgozhattunk együtt.

***

Megtisztítjuk Vácot! – zárta beszámolóját Szabó Csaba, az elkötelezett váci környezetvédő, aki immár sokadszorra bizonyította, hogy számára nem csak szavakban merül ki a környezetünk megóvása, hanem igazi szívügye is!