VAN-E MUTYI A SZOCIÁLIS BÉRLAKÁSOK KIUTALÁSA SORÁN?

Elképesztő mennyiségű ingatlan áramlott ki a köz vagyonából a 2019-es váci baloldali fordulat óta. Ez minden hasonló politikai vezetésű településre jellemző, de ebből a sorból Vác városa toronymagasan kiemelkedik. Kilakoltatásokban sem „fukarkodtak” ebben a ciklusban, amihez az ideológiát az szolgáltatta, hogy a „rossz ingatlanoktól” és a „rosszul fizető lakóktól” a „felelős városi gazdálkodásnak” – lehetőleg a legkisebb mérlegelés nélkül – gyorsan meg kell szabadulnia. A kilakoltatottakon kívül azóta az elégedetlenkedők sorához még a váci szegények, az alacsony keresetűek, vagy a valamilyen élethelyzet miatt nehéz sorsra jutott polgártársaink is csatlakozhattak, panaszuk lényege pedig az, hogy mennyire lassúak, gyakran pedig igen méltatlanok a lakáskérelmeiket elbíráló eljárások. Mindezeken túl nemrégiben szerkesztőségünk tudomására jutott egy olyan értesülés, amelyet a legrövidebb időn belül érdemes lenne tisztáznia a városvezetésnek a választópolgáraival. Mivel sajtókérdéseink tucatjai maradtak ezidáig rendszeresen megválaszolatlanul, ezért szeretnénk most feltenni ugyanazon kérdéseinket, immár nyílt levél formájában!

A VÁCONLINE KÉRDEZI A VÁROSHÁZI DÖNTÉSHOZÓKAT (alapvetően Matkovich Ilonát valamint Fehér Zsolt bizottsági elnököt):

– Az elmúlt hetekben egy bizottsági ülésen döntött-e úgy az illetékes bizottság vagy esetleg  későbbiekben a képviselő-testület, hogy a polgármester egyik közvetlen munkatársának közeli hozzátartozója önkormányzati bérlakást kaphatott?

Amennyiben igen, akkor meg tudnák-e osztani a város közvéleményével, amit eddig nem tettek volna meg e közvagyon sorsával kapcsolatban, hogy közlik,

  • ki az illető,
  • vajon miért zárják ki a nyilvánosságot ezen döntések ismertetéséből,
  • milyen szociális okok részesítették előnyben az illetőt,
  • valóban nem volt-e a döntés pillanatában a városban rászorultabb kérelmező?

– Igaz lehet-e lapunk azon értesülése, hogy Faludi Szilvián kívül egy Matkovich Ilona hozzátartozója vállalkozásának egyik munkatársa is kapott – soron kívül, akár sorban állás után – önkormányzati, szociális bérlakást? (A magas jövedelmű Faludi Szilvia sürgősséggel a várostól kapott egy városi tulajdonú, 42 négyzetméteres, 25.378 Ft/hó bérleti díjú összkomfortos bérlakást.)

– Kérjük, erősítsék meg vagy cáfolják, hogy e titkolódzó magatartás mögött a közvagyont hűségjutalmazásra felhasználó magatartás áll-e? (A köznyelv ezt egyébként urambátyám világnak nevezi.)

A választások előtt ígért „üvegzsebszerű” nyíltság természetesen megkönnyítené a megválasztottak napi életét, valamint a választók a választottakról való véleményalkotását! Továbbra sem adjuk fel azt a reményünket, hogy olvasóink ezúttal választ kaphatnak ezekre a kérdésekre.