TÁRSADALMASÍTÓ FÓRUMOK MÉLTATLAN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT – CSAK A KÉRDŐJELEK SZAPORODTAK

Kedden délután, igencsak dologidőben úgymond társadalmasító fórumot „hirdetett” a művelődési központba Molnár Nándor deákvári önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság elnöke, mindössze egy óra eltéréssel rögtön kettőt is. Úgy látszik, hogy a városvezetés a beruházásokat megelőző egyeztetések elhanyagolása miatti lakossági felháborodástól megijedve beindítja az ilyesfajta összejövetelek futószalagját. Viszont nagy kérdés, hogy nem csupán színjáték-e az egész.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Hiszen már a keddi fórumok „meghirdetése” is kételyre adhatott okot: információink szerint csak a fészbúkon bukkantak rá többen az események hírére, de aztán ezt számosan megosztották, szórólapozták, élő szóban is terjesztették.

Így aztán nagyon sokan érkeztek a fórumokra, de a művelődési központban döbbenten vették tudomásul, hogy nem a meghívóban jelzett kamaraterem a pontos helyszín, hanem – a hőségriadó ellenére – egy levegőtlen kisebb terembe kellett bezsúfolódni, sokaknak még szék sem jutott, az érdeklődőknek a falnál állva kellett meghúzódniuk.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Aztán hamar kiderült, hogy a kivetítőn bemutatott vázlatos terv a környékben élők szerint sok sebből vérzik, újra át kellene gondolni az egészet. Továbbá természetesen az is felvetődött, hogy egyáltalán mikor kezdődhet el a konkrét munka, milyen arányban, milyen összegekkel kell hozzájárulniuk a lakóknak. No és nem utolsó sorban megfogalmazódott a kérdés, hogy milyen mértékű további lakásépítésekkel kalkulálnak a kiviteli tervezéskor, mert sokan tudni vélik, hogy akár 300 új lakásról is szó lehet.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Az elnöki asztalnál helyet foglaló, társelnöklő Matkovich Ilona polgármester és a házigazda Molnár Nándor képviselő rendre csak azt ismételgették, milyen fontos a párbeszéd, a társadalmasítás, meg hogy valami azért elkezdődött, de érdemben sem a határidőkről, sem a finanszírozás kérdéseiről nem tudtak konkrét válaszokat adni, láthatóan nagyon zavarta őket a sok „társadalmasító” jelenlévő, és a számos résztvevő még számosabb kérdése, sőt kritikája.

Mert számonkérés is elhangzott, elsősorban az, hogy a város más részeiben lakókhoz, például a Kőhíd utcai tömbházakban élőkhöz hasonlóan a szóban forgó deákvári lakókörnyezet lakosai is úgy érzik, hogy az önkormányzat, a városvezetés az újabb és újabb lakásépítések kapcsán nem védi az itt élők érdekeit, hanem csakis a beruházókét tartja szem előtt.

Az is feltűnő volt, hogy többek jelentkezését mintha egyszerűen nem akarták volna észrevenni az elnöki asztaltól, így érezhette Pető Csilla önkormányzati képviselő is, akinek csak igen vonakodva adott szót a polgármester.

Matkovich Ilona felvetette, hogy a kérdést még tovább kell társadalmasítani, a valójában érintett Tótváradi-Nagy Bence képviselő tudását is igénybe véve – nos, ekkor több helyről gúnyos kacajt lehetett hallani a széksorokból.

Végül azt vajúdták a hegyek, hogy valamikor júliusban lesz egy újabb fórum…

A másik találkozó összehívásának apropója, Molnár Nándor elmondása szerint az volt, hogy sokadjára próbálják megvalósítani azt a lakossági ötletet, hogy a Garam utcát és a Vág utcát egyirányúsítsák, hogy ezzel próbálják megoldani azt a lakosság szerinti problémát, amit a parkolás, közlekedés lassú ellehetetlenülése okoz.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

– Az utolsó alkalommal a képviselő-testület már megunta, hogy mindig behozzuk a témát, és nem teszünk vele semmit, és azt szabták feltételül, hogy legalább ötven aláírást gyűjtsünk már össze, hogy legalább ötven ember mondja már azt a két utcából, hogy igen, ők akarják az egyirányúsítást. Hát akár hiszik, akár nem, egyetlen egyet sem sikerült összegyűjteni – mondta Molnár Nándor.

Erre zúgolódás kerekedett, többen fennhangon rákérdeztek, hol hirdették meg az aláírásgyűjtést, bekopogott-e valaki a lakókhoz szignókért, ugyanis sokan ekkor hallottak először erről a képviselő-testületi kikötésről.

A Kőhíd utcában elkezdődött lakópark-építő beruházás kapcsán viszont információink szerint a környező tömbházakban élők szószólói bevittek a hivatalba egy tiltakozó petíciót kilencvenkilenc aláírással, de még várják a csatlakozni szándékozók, a velük együtt érző támogatók jelentkezését.

Ribáry Zoltán