ÉS MEGTÖRTÉNT, AMIT ELŐRE JELEZTÜNK: SZAKMÁNYBAN VÁGJÁK KI A FÁKAT A MATKOVICH FIÁHOZ KÖTHETŐ ÉPÍTKEZÉSEN – VIDEÓ LAKOSSÁGI TILTAKOZÁSRÓL

Felháborodott lakóktól volt hangos ismét Vácon a Kőhíd utca, miután a Pajor Dániel, Matkovich Ilona polgármester fiához köthető építkezés megkezdődött – tudósított a helyszínről a 0627.hu megrázó riportjában.

Első körben több hatvanéves ősfát vágtak ki a hét elején. Emiatt akkor többen sírva fakadtak, és számos lakos elmondta, az elűzött madarak még napokig keresték elpusztított élőhelyeiket, fészkeiket.

Szomorú, idős lakosok azt mesélték el a stábnak, hogy maguk nevelgették a több tíz évvel ezelőtt ültetett ősfákat, melyeket úgy sirattak, mintha hozzátartozójukat veszítették volna el.

Emellett nagyon sokan féltik nyugalmukat a két éven át tartó építkezés következményeitől, a  jövőben megnövekedett autóforgalomtól, zaj, és porártalomtól. Volt, aki azt tette szóvá, hogy

minderről egyetlen lakossági fórumot sem hívtak össze az itt élők számára, és a megküldött leveleikre sem kaptak választ Vác város polgármesterétől.

Matkovich és családja számos mutyigyanús ügyéről írtunk, így többek között már tavaly június 17-én jeleztük egy nagyberuházás előkészületeit, amelyekre e területen kerülhet sor Matkovich Ilona, Vác polgármesterének gyermekei kivitelezésében. Az előző városvezetés nem adott építési engedélyt e területre, de már akkor jelek mutatkoztak annak, hogy Matkovich fiának cége szerzi meg e zöld területet, amelyet a váciak ezidáig parkként használhattak. Már akkor azt kérdeztük:

  • véletlen-e, hogy a volt ingatlanos polgármester jelenlegi ingatlanfejlesztő fia egy újabb HÉSZ-módosításon áteső terület birtokába juthat?
  • megkérdezték-e az itt lakókat, mit szólnak hozzá?
  • hogy ilyen lenne-e a beígért váci „zöldpolitika”?
A GEO-ART TEAM KFT. Matkovich Ilona fiának cége

Matkovich a 2019-es ZÖLD VÁROS programcsomagban azt ígérte a városnak, hogy a megválasztását követő öt évben kidolgozza és megvalósítja a „Tiszta levegőt Vácon is!”–programját (többek között különös hangsúlyt fektet majd arra, hogy több zöld terület legyen a lakótelepeken). Ehhez képest gyermekei a hétvégén megtehették, hogy költési időszakban fákat vágjanak ki a megdöbbent lakótelepi lakók szeme láttára, a pofátlanul Zöld Duna Háznak elnevezett beruházásuk kedvéért!

Ennyit egyébként a választás előtt hangoztatott másik nagy lózungról, az urambátyám világ megszüntetéséről is!

Szabó Csaba,a váci Fidelitas elnöke egy szintén a 0627.hu által rögzített helyszíni sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Vác polgármesterének fia, Pajor Dániel közel 2 milliárd forint értékben hirdeti megvételre az e területre tervezett, összesen 39 lakást.

– A polgármester asszony megpróbálta lépre csalni a váciakat, de még az acsai medvét sem sikerült ezzel becsapnia – mondta a helyszíni sajtótájékoztatóján Szabó Csaba. Láthatjuk is, hogy mi a véleménye erről.

Szabó Csaba és a váci valóságot felmutató acsai kóbor medve

Felháborodott helyiek tiltakoznak amiatt, hogy az eddig a Kőhíd Lakópark tüdejeként funkcionáló zöld parkot beépítő szándékkal megvásárolta egy ismert cég, és már most több mint 2 milliárd forint összegben eladásra hirdeti az itt építendő lakásokat.

Vajon mi az oka a korábban váci közterületekért, zöldterületekért elkötelezett polgármester asszony hirtelen pálfordulásának? Csak nem az, hogy az építtető cég tulajdonosa a saját édes gyermeke, ó, minő anyai gondoskodás!

Értjük mi. Matkovich Ilona az első a városban. Az van, amit ő mond. A második a gyereke. Ez a Matkovich módra történő otthonteremtés – fogalmazta meg a Fidelitas helyi elnöke.

A 0627.hu legutóbbi beszámolójából még az is kiderült, hogy Deákváron is tiltakoznak egy másik beruházás ellen a lakók, és ott is utólag lesz csak lakossági gyűlés.

Matkovich Ilona a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a Fácán utcai garázsok ügyében a társadalmasítás fontosságáról beszélt. Noha Mokánszky Zoltán képviselő felhívta a testület figyelmét arra, hogy a Deákváron élők sem szeretnék azt a beruházást, vagyis az újabb Fácán utcai garázsok megépítését. Az ülésen át is adta az erről szóló levelet Matkovich Ilona részére, miután a lakosok elmondása szerint a polgármester hétfőn, a fogadóóráján azért nem fogadta őket, mert nem kértek időpontot.

Persze újra és újra megmutatkozik, hogy bár fontos elvnek tünteti fel a baloldali városháza a társadalmasítást, de azt mindig csak utólag és leginkább a lakosság távol tartásával gyakorolja.

Ahogy a Fácán utcánál, úgy ebben az esetben is CSAK utólag kerülhetett sor lakossági gyűlésre. (Erről a későbbiekben beszámolunk.) „Ennek már mi az értelme? Nem most kellett volna ezt megszervezni!” – reagáltak az elkeseredett, sírás szélén álló tiltakozó lakók a Kőhíd utcánál.

A feszültség, az elkeseredettség és a kilátástalanság uralkodott el az itt élőkön, mint az 0627.hu helyszíni riportjából is kiderült.

Várjuk az ügy további folytatását, lesz-e ereje a váci kárvallott civileknek megfékeznie a Matkovich-rezsim mutyizós túlkapásait?