NAGY NEVEK A MEMENTO MORI FŐSZEREPLŐI KÖZÖTT

Reviczky Gábor papi személyként, bizonyos Sándor atyaként, Trokán Nóra és Kamarás Iván pedig kutató antropológusokként lesznek a főszereplői a Memento Mori című kalandfilmnek – derült ki a június végén kezdődő váci helyszíni forgatás csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője a Fehérek templománál tartott újabb beharangozó sajtótájékoztatón kiemelte: valóban nagy léptékű filmforgatás veszi kezdetét Vácott június legvégén, amit az is bizonyít, hogy az élvonalba tartozó színművészeket sikerült megnyerni a főbb szerepekre.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

– Nagyon készülünk erre a forgatásra, nagyon várjuk, hogy milyen lesz a készülő kalandfilm. Hosszú előkészítés után vagyunk itt, hiszen a Nemzeti Filmalap és Kiss Stefán Mónika producer, rendező már régóta egyeztetnek. Előbb a forgatókönyv felelt meg a szakmai rostán és kapta meg a szükséges anyagi támogatást, aztán a szakmai megfelelőségi bizonyítvány megszerzése következett, majd a film gyártásához is mintegy 300 milliós forrást biztosított a filmalap. Így tud majd itt június legvégén elindulni a forgatás, és így költözik a 21. századi Vác utcáira a 18. századi Vác, az akkori épülethomlokzatokkal, az akkori kis utcai építmények másolataival, a szereplőkön az akkori kort megidéző ruhákkal, ékszerekkel, tehát valóban egy időutazás lesz ez, egy kis hollywoodi élmény itt helyben – mondta Rétvári Bence.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Az egyik főszereplőt alakító Trokán Nórának nagy öröm a lehetőség, mint a sajtótájékoztatón fogalmazott, nagyon szeret filmet forgatni, régóta várt már egy ilyen komoly lehetőségre.
– Régóta szeretem Vácot, most pedig egyre inkább még jobban megszeretem ezt a gyönyörű kisvárost, ami pedig a szerepemet, a kutató Saroltát illeti, a feladatába belegondolva különös felelősséget érzek, hiszen egy igen komoly történelmi, tudományos ismereteken alapuló történetbe kell belehelyezkedni – mondta a színművész.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Kiss Stefán Mónika producer-rendező elmondta: stábjával már tíz évnyi kutatómunkát áldoztak a film előkészítésére, mert bár a temetkezési leletegyüttes megtalálása óta számos riport, sok-sok tudományos dokufilm készült a váci múmiákról, de senki nem fordult még játékfilmes megközelítéssel a történethez, amit viszont vétség lenne elnagyolni.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Dr. Pap Ildikó antropológus ott volt a múmiák megtalálásakor, szavai szerint fő kutató társával, Szikossy Ildikóval együtt azóta is a bűvöletükben élnek, minél többet meg szeretnének tudni a leletegyüttes és a holttestek révén egyrészt a korról, még közelebbről a tuberkulózis betegség evolúciójáról, az akkori demográfiai helyzetről, amire különösen jellemző volt többek között a sok gyermekhalál.

***

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a főszereplők melletti további fontos szerepekben mások mellett Balázs Andrea, Csákvári Krisztián, Járó Zsuzsa, Czukor Balázs, Adorjáni Bálint, Horváth Lili tűnik majd fel a filmben.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

A producer-rendező elmondta még, hogy előreláthatóan 2023 első felében várható a film premierje, elsőként a mozikban.

Ribáry Zoltán