ZÖLD DUNAKANYAR ALAPÍTVÁNY SEGÍTSÉGÉVEL FECSKEBÖLCSŐKET HELYEZETT KI A MÁV A DUNAKANYAR TÖBB MEGÁLLÓJÁBAN

A Zöld Dunakanyar Program keretében 80 fecskebölcsőt kapott a MÁV a Zöld Dunakanyar Alapítványtól, a műfészkek csaknem a felét már fel is szerelték négy megállóban – közölte a vasúttársaság vasárnap a honlapján. 

Hangsúlyozták: a MÁV-nak fontos a természeti értékek megőrzése, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve már tavaly az ország számos vasútállomásán helyeztek ki fecskebölcsőket.

Ezekkel a kerámiából készült műfészkekkel a céljuk az, hogy alkalmas helyeket biztosítsanak a felújított állomásokon is a fecskéknek a fészkelésre.

A Zöld Dunakanyar Alapítványtól kapott fecskebölcsők közül a héten négy helyszínen 38-at szereltek fel:

  • Nagymaros-Visegrádon 16,
  • Kismaroson és Nagymaroson 6-6,
  • Verőcén pedig 10 várja a madarakat.

A fecskebölcsők alá deszkákat is rögzítenek, hogy az állomás környezete is tisztán tartható legyen.

Tavaly a MÁV a Szeged-Békéscsaba vasútvonal mentén kilenc, a dél-dunántúli térségben tíz állomáson helyezett el 180-180 fecskebölcsőt. Idén újabb tíz dél-dunántúli helyszínre szeretnének kirakni még 160 darabot – jelezték.

A fecskeállomány több mint két évtizede folyamatosan csökken. A Zöld Dunakanyar Programban ezért tűzte ki célul, hogy tenni szeretne a fecskékért. Erre a legegyszerűbb módot fecskebölcsők kihelyezését választották, amit bárki megtehet.

(MTI)