KÉT ÚJ CSALÁDI BÖLCSŐDE AZ EGYHÁZMEGYE ÉGISZE ALATT

Két új családi bölcsőde nyílt, illetve nyílik az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Honvéd utcai kollégiumi épületegyüttesében a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálata, az egyházmegyei Szent Anna Családi Bölcsőde Hálózat és a befogadó felsőoktatási intézmény égisze alatt.

Marton Zsolt megyéspüspök – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Április 29-én elérkezett az ideje az elmúlt években szépen felújított és korszerűsített Szent József Kollégium épületegyüttesének utcafronti részében kialakított két kis bölcsőde avatójának, megáldásának, az ünnepi eseményen Marton Zsolt megyéspüspök köszöntője és áldása után Pálfay Gellért, a szamaritánus szolgálat igazgatója is szólt néhány szót a fejlesztésről, új szolgáltatásukról.

Marton Zsolt személyes vonatkozással kezdte köszöntőjét, mint fogalmazott, elfogult szeretettel érkezett az ünnepi eseményre, hiszen hajszál híján harminc évvel ezelőtt itt volt a szálláshelyük papnövendék és teológushallgató társaival, most pedig nagy örömmel adja püspöki áldását arra, hogy két családi bölcsőde is megkezdje működését az alapvetően kollégiumi funkciójú épületegyüttesben.

Az ünnepi esemény bevezetéseként felolvasott evangéliumi részlet kapcsán a főpásztor elöljáróban kiemelte: Jézus talán igencsak meglephette az apostolokat, az őt követő felnőtteket, amikor arra kérte a sokaságot, hogy engedjék hozzá a kisdedeket, vagy amikor kijelentette, hogy senki nem juthat a mennyek országába, aki nem lesz hasonlatos a gyermekekhez.

Szent Anna Családi Bölcsőde Hálózat – Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

– Jézus tehát megáldja a gyermekeket, és ezzel mintegy azt akarja mondani, hogy neki mindenki fontos, a születéstől a halálig, és persze a halál után is, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy a bölcsődétől egészen az életünk végéig. De mit is jelent Isten gyermekének lenni? Nyilvánvalóan nem azt, hogy valamiképpen összezsugorodunk és kisgyermekké leszünk méretünkben, vagy hát nyilván nem is azt, hogy, bocsánat a kifejezésért, infantilissá kell válnunk, és nem is azt jelenti, amit bizonyos idős embertársainknál látunk, hogy értelmi képességeik megroppanásával úgymond második gyermekkorukat élik. Értelemszerűen nem erről van szó, nem ez az istengyermekség. Hanem azoknak a tulajdonságoknak a megőrzésére, újbóli megtalálására kell törekedni, amelyek a gyermekekben még tisztán megvannak és nagyon fontosak az Isten-kapcsolatban – fogalmazott Marton Zsolt.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Kiemelte legelőször is a nyitottságot, a feltétlen bizalmat, másrészről pedig a mástól való függőséget, szavai szerint ez utóbbi a kisgyerekeknél értelemszerűen a szüleikhez fűződik elsősorban, míg a felnőtt keresztényeknél a gondviselő Istentől való örömteli függőség boldog megélését kell jelentenie.

– Ez nem félelmetes függés, hanem tényleg boldogító, igazából akkor van félni valónk, ha elszakadunk az Úristen szeretetétől – figyelmeztetett a főpásztor.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Azután kiemelte, hogy az értelmező szótár szerint a bölcsődék feladata a kicsinyek biztonságos napközbeni foglalkoztatásának biztosítása, de szavai szerint ennél többnek kell lenniük ezeknek az intézményeknek, minél inkább pótolandó azt a szeretetet, amit a szülők tudnának adni gyermekeiknek, ha nem kellene elmenniük dolgozni vagy más fontos dolgokat intézni.

Pálfay Gellért megköszönte az áldást, a főiskolának a nagyvonalú befogadást, a családi bölcsőde hálózatnak a szakmai hozzájárulást, szavai szerint az a céljuk, hogy egyrészt egy különösen családias, szeretetteljes bölcsődei lehetőséget kínáljanak a családoknak, másrészt pedig gyakorlati képzési terepet teremtsenek a főiskola hallgatóinak.

***

A „Csengő” és „Lámpás” névre keresztelt bölcsődék 7-8 kisgyermeket tudnak fogadni. A két intézmény februárban kapta meg működési engedélyét, a Lámpás bölcsi már fogadja a piciket, míg a Csengő várhatón július folyamán indulhat. Az összesen 15 csecsemővel és kisgyermekkel négy dajka és gyermekgondozó foglalkozik majd.

A bölcsődéknek az Apor Vilmos Katolikus Főiskola épülete ad otthont, ami szép példája az egyházmegye különböző szervezetei közötti együttműködésnek is.

„Bölcsődei férőhelyekben egyértelmű hiány mutatkozik az utóbbi időben elsősorban olyan településeken, ahol a szülők könnyebben jutnak munkalehetőséghez. Ezért is örültünk annak a lehetőségnek, amelyet egyházmegyei társintézményünk, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tudott nyújtani, és amelynek köszönhetően bővíteni tudtuk a váci és környéki bölcsődei férőhelyek számát” – nyilatkozta Pálfay Gellért, a Szamaritánus Szolgálat igazgatója.

Fotó: Ribáry Zoltán/VácOnline

Az összesen 92 nm alapterületű csoportszobákat, vizes blokkot és tálalókonyhát az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Szent József Kollégiumának épületében alakították ki. A szamaritánus szolgálat és a felsőoktatási intézmény közötti együttműködés nemcsak a hely biztosítására szolgál. A főiskola csecsemő- és kisgyermeknevelő szakon tanuló hallgatói szakmai gyakorlatukat tudják itt tölteni a 2022/23-as tanévtől kezdődően.

„Az intézményi együttműködés keretében hallgatóink a keresztény pedagógia alapelveit nemcsak a tanórák keretében tudják elsajátítani, hanem elkötelezett munkatársakon keresztül élő példát látnak majd arra, hogyan lehet mindezt a hétköznapi munkavégzés során megélni és átadni” – nyilatkozta az ünnep esemény kapcsán dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

***

(A Váci Egyházmegye 2014-ben hozta létre szociális intézményeit fenntartó központját Szamaritánus Szolgálat néven. Az irgalmas szamaritánus alakja a Szentírás egyik
példabeszédéből ismert, amely leírja, hogy az út szélén fekvő beteg emberről az arra járó szamaritánus volt az egyedüli, aki gondoskodott és ezáltal példát adott abból az irgalmas
szeretetből, amellyel embertársaink felé kell fordulnunk.

A központ összesen 13 intézményt képvisel, köztük 4 idősek otthonát, 2-2 alapszolgáltatási, szociális szolgáltató és gondozó központot, valamint hozzájuk tartozik a Boldog Ceferino napközi hálózat és a Szent Rita nevelőszülői hálózat is. A tíz különböző szolgáltatást a Váci Egyházmegye összesen 30 településén nyújtják több mint 2000 ellátottnak, köztük időseknek, fogyatékkal élőknek, gyermekvédelmi ellátásra szorulóknak. A Szamaritánus Szolgálat fenntartásában működő bölcsődék összesen kb. 150 csecsemőnek és kisgyermekeknek nyújtanak ellátást.)

Ribáry Zoltán