MIBEN VERI RÉTVÁRI 96:4 ARÁNYBAN INOTAYT A TELEX SZERINT?

„Ha a Facebook-on múlna, a választókerületek kétharmadát vinné a Fidesz” – írta egy tanulmányjellegű írásában a jobboldalisággal igazán nem vádolható Telex. E kimutatás szerint Rétvári Bence 96:4 arányban verné Inotay Gergelyt, ha e statisztika döntené el a választást.

A magunk nem ennyire szisztematikus kutatásával hasonló eredményre jutottunk, amikor képernyőképet készítettünk egy azon pillanatban a jelöltek Facebook-oldaláról:

Itt is szinte pontosan ugyanaz a fenti 24:1-es arány jött ki.

A cikk azzal kezdi a fejtegetéseit, hogy legalább tíz éve ismert közhely, hogy a választások a közösségi médiában dőlnek el, az a legfontosabb kommunikációs csatorna, a mozgósítás, a dezinformációk, a lejáratás, szóval az összes létező politikai fegyvernem fő harctere. Alapvetés tehát, hogy a közösségi médiára itthon is nagyon oda kell figyelnie a politikának, de egyúttal az is igaz, hogy az online népszerűség azért nem váltható egy az egyben szavazatokra.

Így nézne ki a választási térkép, ha szavazatok helyett a jelöltek Facebook-oldalainak követőszáma döntene (a február 10-én aktuális adatokat használtak):

 

Ez a 106 egyéni választókerületből 72 fideszes és 34 ellenzéki győzelem, azaz kényelmes (majdnem 68%) kétharmad a Fidesznek.

Összehasonlításképpen: 2018-ban 15 választókerületet tudott megnyerni az ellenzék, 89 fideszes ellenében. A kormányváltáshoz – mivel a választási rendszer jellegzetességei miatt a Fidesz felé lejt a pálya – legalább 55-öt kellene vinnie az ellenzéknek. Ha a Facebook-ot nézzük, ettől nagyon messze vannak.

Érdekesség, hogy Budapest ugyan az ellenzék nyert terepeként él a köztudatban, de a Facebook-követők alapján a 18 fővárosi körzetből 11-et elvinne a Fidesz.

***

Ha már térkép, akkor az Átlátszó is közölt egy információ gazdag választási térképet.

A lehetséges csatatérkörzetek 2022-ben:

A baloldali lap szerint Pest megye 4. sz. vk-e nem tartozik a csatatér körzetek közé, azaz előre beárazta a helyi eredményt.